Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αγορά εμφιαλωμένου νερού στην Αγιάσο. Κι όμως οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι πρόσφυγες του Kέντρου Yποδοχής και Φιλοξενίας Aνήλικων Προσφύγων, εδώ και δύο χρόνια ξεδίψαγαν με εμφιαλωμένο νερό, που κόστισε 18.000 ευρώ.
Μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την αγορά εμφιαλωμένου νερού στην Αγιάσο. Κι όμως οι φιλοξενούμενοι ανήλικοι πρόσφυγες της γνωστής «Villa Azadi», του Kέντρου Yποδοχής και Φιλοξενίας Aνήλικων Προσφύγων, εδώ και δύο χρόνια ξεδίψαγαν με εμφιαλωμένο νερό. Νερό που κόστισε 18.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα χρήματα διατέθηκαν για κουτάκια αναψυκτικών. Αυτές τις δαπάνες χαρακτηρίζει σπατάλες η νέα διοίκηση του «Θεομήτωρ», που δεδομένης της κρίσης θα περιορίσει κατά περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ τον προϋπολογισμό της Μονάδας για την επόμενη διετία.
Στην προσπάθεια να διασφαλιστούν καλές συνθήκες διαμονής για τους νεαρούς πρόσφυγες στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων στην Αγιάσο, γνωστή ως «Villa Azadi», φαίνεται πως υπήρξε περιθώριο και για σπατάλες, αφού σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τον ντόπιο πληθυσμό, οι φιλοξενούμενοι δροσίζονταν αποκλειστικά με εμφιαλωμένο νερό. Ή, όπως αποκαλύπτουν τα νούμερα, σε καθέναν απ’ τους 2.500 πρόσφυγες που τη διετία από τον Ιούλιο του 2008 έως σήμερα πέρασαν απ’ τη Μονάδα, μένοντας από μία μέρα έως κι ένα χρόνο, αναλογούν κάπου 30 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό.
Οι σπατάλες…
Η Μονάδα λειτούργησε μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ιδρύματος «Θεομήτωρ», του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ηλιακτίδα». Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διοικητής τού «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης - Γραμμέλης, τη διετία που ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου 2010 το κόστος λειτουργίας της Μονάδας ανήλθε στις 964.000 ευρώ, ενώ ακόμη 670.000 ευρώ διατέθηκαν για τη μισθοδοσία των 16 εργαζόμενων εκεί.
Για την όλη δράση, που κόστισε 1.634.000 ευρώ, το υπουργείο διέθεσε τις 423.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα δαπανήθηκαν απ’ το αποθεματικό του ιδρύματος, που είχε στη διάθεσή του περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ.
«Απ’ τα χρήματα που δόθηκαν για τη λειτουργία της Μονάδας», είπε ο κ. Ψυρούκης, «υπάρχουν και κάποια ποσά που για τα δεδομένα της περιοχής μας είναι κάτι παραπάνω από σπατάλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι 18.000 ευρώ που διατέθηκαν για την αγορά εμφιαλωμένων νερών, όπως και το ανάλογο ποσό που δόθηκε για αναψυκτικά. Θεωρώ πως σε περίοδο κρίσης όπως η διανυόμενη θα πρέπει, χωρίς να υπάρξει στέρηση κανενός αγαθού, να περικοπούν οι σπατάλες, όπως για παράδειγμα το εμφιαλωμένο νερό ή η ύπαρξη εταιρείας προσωπικού ασφαλείας όλο το 24ωρο όπως είναι τώρα, ακόμη και το πρωί που υπάρχει το υπόλοιπο προσωπικό.»
… και η οικονομία
Στο νέο προϋπολογισμό που προτείνεται και θα ισχύσει για την επόμενη διετία, λαμβάνεται κατ’ αρχάς υπόψη η μείωση του αριθμού των φιλοξενουμένων (σήμερα αριθμούν κατά μέσο όρο τούς 70, όταν έφτασε περίοδος που ήταν 160 ημερησίως στη Μονάδα), ενώ δεν προβλέπονται πλέον προμήθειες όπως το νερό σε μπουκάλια και τα αναψυκτικά σε αλουμινένια κουτάκια, αλλά περιορίζεται και η αστυνόμευση μέσω εταιρείας σεκιούριτι.
«Δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και να περιορίσουμε τις αλόγιστες σπατάλες. Για αυτό και ο προϋπολογισμός που συντάξαμε και θα ισχύσει απ’ τις 10 Ιουλίου, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής σύμβασης με τους άλλους δύο φορείς, περιορίζει κατά πολύ τη δαπάνη για την επόμενη διετία, αφού δεν ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Ψυρούκης.
Σημειωτέον, όπως ανέφερε ο ίδιος, απ’ το ίδρυμα ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε αγοραστεί εμφιαλωμένο νερό, όπως έγινε στη Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων, η οποία παρεμπιπτόντως είχε κουζίνα και υποδομές (π.χ. ψυγεία) ανάλογες των άλλων κτηρίων του «Θεομήτωρ».