Διάλεξη για την ενάλια αρχαιολογία στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Διάλεξη του Θεοτόκη Θεοδούλου, αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Ενάλια αρχαιολογία - Λιμάνι Αγίου Φωκά», θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, διοργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου στην Αθήνα.
Διάλεξη του Θεοτόκη Θεοδούλου, αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Ενάλια αρχαιολογία - Λιμάνι Αγίου Φωκά», θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου, διοργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Λέσβου στην Αθήνα. Η διάλεξη θα δοθεί στο ξενοδοχείο «Golden Age» στην Αθήνα, στις 11 το πρωί.

Στόχος της διάλεξης αυτής είναι να δώσει στο ευρύ κοινό στοιχεία και πληροφορίες για τα ευρήματα που έφερε στο φως η τοπογραφική αποτύπωση των αρχαίων λιμανιών της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2008 από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι με την οικονομική συνδρομή του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου οργανώθηκε πέρσι η πρώτη δεκαήμερη αποστολή, στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκε η τοπογραφική αποτύπωση στα λιμενικά κατάλοιπα τριών περιοχών της Λέσβου, όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα των Μεσοτοπιτών Λέσβου.

Τι αποτυπώθηκε
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η τοπογραφική αποτύπωση στα λιμενικά κατάλοιπα στη Μήθυμνα, όπου σώζεται τμήμα ακρομολίου εντυπωσιακής κατασκευής, το οποίο χρονολογείται πιθανότατα στον 4ο αι. π.Χ. και το οποίο δείχνει το διαφορετικό προσανατολισμό της εισόδου του λιμανιού στην αρχαιότητα. Το ακρομόλιο αποτυπώθηκε και αρχιτεκτονικά.
Επίσης, ολοκληρώθηκε η τοπογραφική αποτύπωση στα κατάλοιπα του λιμανιού της Ερεσού, στην περιοχή του σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου, του οποίου τα κατασκευαστικά στοιχεία δείχνουν ελαφρές διαφοροποιήσεις από τα υπόλοιπα λιμάνια του νησιού, ερμηνευόμενες πιθανόν από διαφορετική χρονολόγηση του έργου.
Τέλος, ολοκληρώθηκε και η τοπογραφική αποτύπωση στα κατάλοιπα που διατηρούνται στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Φωκά, κοντά στην αρχαία Βρίσσα. Στο μέτωπο της προκυμαίας, που σώζεται στην αρχική της θέση σε έκταση 25 μ., στο εσωτερικό του λιμενοβραχίονα, εκπονήθηκε ταυτόχρονα με την αποτύπωση και αρχιτεκτονικό σχέδιο. Στην περιοχή του λιμανιού παρατηρήθηκαν επίσης διάφορες επιπλέον κατασκευές, που πλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη σχετικά άγνωστη αυτή περιοχή.
Στην αποστολή έλαβαν μέρος ο τοπογράφος μηχανικός Γ. Πιττός, η καταδυόμενη αρχιτεχνίτης της Εφορείας Α. Πατσούρου, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Φ. Μπίτσικας (εθελοντής) και ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Δρ. Θ. Θεοδούλου ως επικεφαλής.
Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007, οπόταν η Εφορεία πραγματοποίησε φωτογραφική αποτύπωση στα αρχαία λιμενικά κατάλοιπα της Μυτιλήνης, της Μήθυμνας, της Άντισσας, του Καλού Λιμανιού (Τσαμούρ), της Ερεσού, της Πύρρας και του Αγ. Φωκά.
Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερομένους υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Λιμενοσκοπίου (www.limenoscope.ntua.gr), όπου καταγράφονται πληροφορίες για αρχαία λιμάνια με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey