Οι εξ ανατολών γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Για εκλογές ορόσημο στη γειτονική χώρα μιλούν οι ντόπιοι και ξένοι αναλυτές. Όλες οι δημοσκοπήσεις θεωρούν βέβαιη τη νίκη Ερντογάν, που θα του εξασφαλίσει με άνεση μια νέα κυβερνητική θητεία.
Εν όψει των εκλογών της Κυριακής 12 Ιουνίου
Για εκλογές ορόσημο στη γειτονική χώρα μιλούν οι ντόπιοι και ξένοι αναλυτές. Όλες οι δημοσκοπήσεις θεωρούν βέβαιη τη νίκη Ερντογάν, που θα του εξασφαλίσει με άνεση μια νέα κυβερνητική θητεία. Τα πρόσφατα γκάλοπ δίνουν στο ΑΚΡ (Ισλαμιστές) από 45 έως 50%, στο CHP (Κεμαλιστές) 28% και στο MHP (Εθνικιστές) 11,6%, που παρ’ όλα τα σκάνδαλα φαίνεται ότι τελικά μπαίνει στη Βουλή, αφού ξεπερνά το όριο του 10%. Το ζητούμενο είναι αν ο Ερντογάν θα συγκεντρώσει στη νέα Βουλή τον απαιτούμενο αριθμό εδρών και αν θα πετύχει στην πολιτική σύγκλιση για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση και κατ’ επέκταση στη μελλοντική ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ακύρωσε την υποψηφιότητα 12 ανεξάρτητων, οι περισσότεροι Κούρδοι, μεταξύ των οποίων και η γνωστή Λεϊλά Ζάνα, παρ’ όλο που ήδη κατείχε έδρα στη Βουλή απ’ τις εκλογές τού 2007. Βέβαια, παρά το «θαύμα» Ερντογάν και την άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η Τουρκία, ο πληθωρισμός κατά το μήνα Μάιο (7,5%) ξεπέρασε κατά δύο μονάδες τον κυβερνητικό στόχο. Να δούμε τι θα μετρήσουν και οι γείτονες έως το τέλος του χρόνου!
Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: Ας ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνική έρευνα που διενήργησε τον περασμένο Δεκέμβρη, σε δείγμα 1.000 ατόμων και κοινοποίησε προσφάτως, το Ίδρυμα Οικον. και Κοιν. Ερευνών (TESEV):

- Ερώτηση: ποια είναι η πιο εχθρική χώρα για την Τουρκία; Απάντηση: Ισραήλ 40%, ΗΠΑ 33%, Ελλάδα 16%, Γαλλία 8%, Ιράκ 7% και από 4% οι Αρμενία, Ρωσία, Γερμανία και Ιράν.
- Ερώτηση: ποιο είναι το μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής; Απάντηση: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. 14%, με Ισραήλ 7%, με ΗΠΑ 5%, Κυπριακό 4%.
- Ερώτηση: ποιες οι πιο φιλικές στην Τουρκία χώρες; Απάντηση: Ιράν 13%, Αζερμπαϊτζάν 10%, ΗΠΑ 10%, Πακιστάν 9%, Συρία 8%, Γερμανία 7% και Καμμιά χώρα 23%!
- Ερώτηση: ποια η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα; Απάντηση ΡΚΚ/εσωτερική τρομοκρατία 14%, ΗΠΑ 12%, διεθνής τρομοκρατία 11%, Ισραήλ 10%.
- Ερώτηση: για ποιο λόγο επιθυμούν ένταξη στην Ε.Ε.; Απάντηση: για θεώρηση βίζας 22%, για οικονομικό όφελος 21%, για τη δημοκρατία 13%, για οικονομικές ευκαιρίες και άνοδο βιοτικού επιπέδου 15%.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Νέο αρχαιολογικό μουσείο στην Τροία

Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο της Τροίας και η ομάδα του αρχιτέκτονα Ömer Selçuk Baz κέρδισε το βραβείο των 60.000 λιρών.
Το Μουσείο θα ανεγερθεί στο χωριό Tevfikye, σε οικόπεδο 104 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει στεγασμένους χώρους 10.500 τ.μ.. Το 2012 θα γίνει η ανάθεση εκτέλεσης του έργου και ο στόχος είναι μετά το 2015, που θα λειτουργήσει το Μουσείο, να επισκέπτονται την περιοχή κατ’ έτος πέντε εκατομμύρια τουρίστες. Παράλληλα, ξεκινά η προσπάθεια να επιστρέψουν στο νέο Μουσείο τα διάφορα εκθέματα απ’ την Τροία, που είναι διάσπαρτα σε 44 χώρες σ’ όλο τον κόσμο. Η Τροία, ως αρχαιολογικός τόπος με ιστορία πάνω από 5.000 χρόνων, έχει κηρυχθεί απ’ την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αεροδρόμιο Körfez havaalanı

Απ’ τις 4 Ιουνίου ξεκίνησαν οι πτήσεις της Borajet και για Άγκυρα, γίνονται δε από κοινού με την άλλη ιδιωτική εταιρεία Anadolu Jet, θυγατρική της Türk Hava Yolları, που ήδη πετούσε στην Κωνσταντινούπολη.
Έτσι το γειτονικό μας αεροδρόμιο (στον Αδραμυττινό Κόλπο) συνδέεται καθημερινά (πλην Τρίτης και Σαββάτου) με το Αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen» στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Οι πτήσεις γίνονται στις 19:15 απ’ την Πόλη και στις 20:45 απ’ το Κιορφέζ.
Με την Άγκυρα, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, δρομολόγια: στις 13:45 από Άγκυρα και 15:40 απ’ το Κιορφέζ. Όσοι τυχόν ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα της Τουρκίας, ας το έχουν υπόψη. Τα εισιτήρια εσωτερικού είναι ακόμη φθηνά, ιδιαίτερα αν τα κλείσεις ένα μήνα πριν.Παράδεισος των πουλιών στη Σμύρνη

Βόρεια της Σμύρνης, νότια της Φώκαιας, 15 χλμ. δυτικά του Καρσίγιακά, στον υγροβιότοπο που εκβάλλει ο ποταμός Έρμος (Gediz Nehri, σήμερα), η περιοχή λέγεται Genet kus (Παράδεισος των πουλιών), λόγω του πλήθους και της ποικιλίας των πτηνών που διαβιούν. Πρόκειται για κηρυγμένο από το 1982 εθνικό δρυμό, όπου υπάρχουν 220 διαφορετικά είδη πτηνών και 320 είδη φυτών. Εκεί δραστηριοποιείται η Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης του βιότοπου, η οποία μέσα στο 2010 υλοποίησε το πρόγραμμα «30 Δήμοι - 60 Σχολεία» και ξενάγησε στη περιοχή πάνω από 45 χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως μαθητές. Η ξενάγηση γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μην ενοχλούνται τα ζώα και τα πουλιά. Προσφάτως, ο Δήμος Μεναιμένης παραχώρησε στην εταιρεία 80 στρέμματα και διεκδικούν απ’ το κράτος τα κτήρια των παλιών αλυκών (Tuzla) για να τα αναστηλώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως κέντρο νεότητας και πάρκο επιστημονικής γνώσης.

Κατακυρώθηκαν οι κεφτέδες της Περγάμου
Ο επιχειρηματίας Abdullah Gozkaya, που από μικρό παιδί εργάζεται στη λοκάντα «Köfteci Eminler» της Περγάμου, πήρε πιστοποιητικό πιστοποίησης απ’ τον αντίστοιχο τουρκικό οργανισμό (σαν το δικό μας ΕΛΟΤ) για τα κεφτεδάκια που σερβίρει στο μαγαζί του. Μυστικό βέβαια αποτελεί η συνταγή, καθώς και το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιεί. Όσοι καλοφαγάδες επισκεφθείτε την Πέργαμο, δοκιμάστε τα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey