Τρέχοντα και επίκαιρα

01/07/2012 - 05:56
Η Ελβετία, η χώρα των Άλπεων, μας είναι γνωστή από τις τράπεζές της που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την «ιερότητα» του απορρήτου των καταθέσεων, τα ρολόγια και τις μωβ αγελάδες «Μίλκα».
Κρίση και «ιερό» απόρρητο
Η Ελβετία, η χώρα των Άλπεων, μας είναι γνωστή από τις τράπεζές της που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την «ιερότητα» του απορρήτου των καταθέσεων, τα ρολόγια και τις μωβ αγελάδες «Μίλκα». Οι τραπεζικοί οίκοι της Ζυρίχης, της Γενεύης και του Λουγκάνο πρόθυμα φιλοξενούν καταθέσεις πλουσίων που ξέρουν ότι θα τις βρουν εκεί, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συγκυρία. Δεν είναι τυχαίο ότι ως χώρα επέλεξε την αυστηρή ουδετερότητα μένοντας έξω από οικονομικούς συνασπισμούς και κοινοτικά δίκαια, προστατεύοντας με το δικό της δίκαιο την ανωνυμία και το απόρρητο των καταθέσεων. Φυσικά αυτή η ανωνυμία και το «ιερό» των καταθέσεων είναι γνωστό ότι προσέλκυσε πλούσιους που είναι φανατικοί του σπορ της φοροδιαφυγής ή ακόμη χειρότερα πλούσιους που το χρήμα τους είναι προϊόν εγκλήματος. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια διαρροή δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ελβετία, κυρίως προς Σιγκαπούρη, Κύπρο (τα Καϋμάν της Μεσογείου), Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ασίας. Τους δύο περασμένους μήνες η διαρροή αυξήθηκε μεγαλώνοντας την ανησυχία των ήρεμων κατά τα άλλα Ελβετών. Η αιτία είναι ένα κλεμμένο CD με τα στοιχεία των λογαριασμών 1.500 Γερμανών φοροφυγάδων. Κάποιο κλεφτρόνι μέσα από Ελβετική Τράπεζα αντέγραψε τα στοιχεία και ζητά 2,5 δισ. από τη γερμανική κυβέρνηση για να της τα δώσει. Δύο γερμανικές εφημερίδες έγραψαν ότι δόθηκαν δεδομένα για πέντε φοροφυγάδες στις Αρχές ως «δείγμα δωρεάν», για να δοκιμαστεί η ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχουν τα στοιχεία του CD. Η επαλήθευση έγινε και τα στοιχεία θεωρούνται έγκυρα. Η γερμανική κυβέρνηση (δηλαδή η Μέρκελ), παρακάμπτοντας νομικά και ηθικά διλήμματα, δηλαδή να επιβραβεύσει έναν κλέφτη ή να τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, επέλεξε το δεύτερο εκτιμώντας το οικονομικό όφελος της υπόθεσης και είναι έτοιμη να ενδώσει δίνοντας το παραπάνω ποσό των 2,5 δισ. στο κλεφτρόνι που θα κάνει την μπάζα της ζωής του. Το Γερμανικό Δημόσιο θα αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία βάζοντας στο ταμείο του περίπου 500 δισ. ευρώ. Πιέσεις υπήρχαν και από τις ΗΠΑ στην ελβετική Τράπεζα UBS, βάζοντάς της το δίλημμα: ή μας δίνεις τους δικούς μας φοροφυγάδες ή περνάς από αυστηρό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τι είναι αυτό που άλλαξε τη συμπεριφορά κρατών και ηγετών απέναντι στην Ελβετία; Μα φυσικά η τρέχουσα κρίση που οξύνει τις διακρατικές διαφορές και εντείνει το μεταξύ τους ανταγωνισμό... Δυστυχώς για την Ελβετία, εισάγει τα λεφτά των καταθετών τους, πολλά από τα οποία είναι από μη νόμιμες δραστηριότητες. Τα θεωρούν δικά τους και δε θα τους σταματήσει το «ιερό» και απόρρητο των καταθέσεων, θα τα πάρουν πίσω.

Το τέλος των χρωματιστών επαναστάσεων
Είχαν γίνει της μόδας. Υποστηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ και ολόκληρο το δυτικό κόσμο και χρηματοδοτήθηκαν από επώνυμους πλούσιους όπως ο Σόρος. Οι Χρωματιστές Επαναστάσεις, όπως η «Επανάσταση των Ρόδων» στη Γεωργία και η «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία, έλαβαν τέλος. Στην Ουκρανία η Τιμοσένκο έχασε τις εκλογές από το φιλορώσο Γιανουκόβιτς. Στην εκλογή του Γιανουκόβιτς έπαιξαν ρόλο οι δεσμοί Ρωσίας - Ουκρανίας που είναι ισχυροί και οι ρωσικοί αγωγοί πετρελαίου που περνούν μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας. Δε θα τους άφηναν οι Ρώσοι σε «τρίτα χέρια», αφού είναι γνωστό ότι κατά περιόδους δημιουργούνταν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης. Η Ουκρανία έπρεπε να γυρίσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, πράγμα που έγινε. Στη Γεωργία, το golden boy του αμερικανικού τυχοδιωκτισμού Μιχαήλ Σακασβίλι θεωρείται από όλους αναλώσιμος μετά τον πόλεμο του περσινού καλοκαιριού. Νομίζοντας ότι οι προστάτες του θα τον στηρίξουν σε πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Ρωσία, θυσίασε 2.000 νεκρούς και 100.000 πρόσφυγες, Έχασε τον πόλεμο μέσα σε πέντε ημέρες και η Ρωσία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτός ο πόλεμος έδειξε και τα όρια της αμερικανικής επιθετικής διείσδυσης στην περιοχή. Ο Καύκασος και η Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκαν πολύ μακριά από την Αμερική και πολύ κοντά στη Ρωσία.

Υ.Γ. Διάβασα το τελευταίο βιβλίο του δικού μας Δ. Σαραντάκου, με τίτλο «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους». Μια σοβαρή και συστηματική παρουσίαση ιστοριών της ζωής των αρχαίων Ελλήνων από την αστεία πλευρά της. Αξιολογότατη προσπάθεια ενός ανθρώπου που δε γνωρίζω προσωπικά, αλλά τον εκτιμώ μέσα από τα γραφτά του. Δε μιλάω μόνο για τα βιβλία του, αλλά κυρίως για την κυριακάτικη αρθρογραφία του στη στήλη του «Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey