«Έρωτας και θάνατος» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

01/07/2012 - 05:56
Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι, η Νομαρχία Λέσβου ετοιμάζει την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα.
Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει η νομαρχία Λέσβου για το φετινό καλοκαίρι, ετοιμάζει την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα. Ο πολυχώρος του αρχοντικού έχει περάσει πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως ένας χώρος που φιλοξενεί εναλλακτικές προτάσεις πολιτισμού, που σκιαγραφούν μέσα από την τέχνη το θέμα που κάθε χρόνο επιλέγεται για να αποτελέσει τον κοινό τόπο σχολιασμού των καλλιτεχνών.

Μετά το «Μνήμη και Τέχνη» του 2007, τις «Συναντήσεις της παράδοσης με τη Σύγχρονη Τέχνη» του 2008, το θέμα για τη φετινή χρονιά πραγματεύεται τις αιώνιες αγωνίες, τις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη ζωή των ανθρώπων, που αποτελούν κυρίαρχη πηγή έμπνευσης της τέχνης σε όλες της τις εκφάνσεις.
«Ο έρωτας και ο θάνατος, κυρίαρχες έννοιες στην ανθρώπινη ζωή, αποτελούν κινητήριες δυνάμεις έμπνευσης και δημιουργικότητας σε όλες τις εποχές. Ο φόβος και η βεβαιότητα του θανάτου διαμορφώνουν την εκάστοτε στάση ζωής, που άλλοτε δείχνει να τα αποδέχεται, και άλλοτε διαμορφώνει συμπεριφορές με αποτρεπτικό για το θάνατο χαρακτήρα. Από την άλλη μεριά, ο έρωτας, έχει αποτελέσει και αποτελεί το βασικότερο έναυσμα δημιουργίας σε κάθε μορφή έκφρασης, καθ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ο έρωτας, ο θρίαμβος της ζωής που γεννάται μέσα απ’ αυτόν, αντιτάσσεται στο φόβο και το ενδεχόμενο του θανάτου, και επιδιώκει να τον εξορκίσει. Συνεπώς, όντας συγγενείς και αντιθετικές συγχρόνως έννοιες, αλληλοεμπλέκονται, διαμορφώνοντας διαφορετικές μορφές έκφρασης. Φιλοδοξία μας λοιπόν είναι, οι εκδηλώσεις στο Αρχοντικό Γεωργιάδη αυτό το καλοκαίρι να αποτελέσουν τόπο και τρόπο έκφρασης των αρχέγονων αυτών συναισθημάτων, μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Κάθε συμμετοχή θα είναι και μια διαφορετική προσέγγιση και ερμηνεία του θέματος, αναπτύσσοντας ένα διαρκή φιλοσοφικό διάλογο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Τρίμηνες φέτος οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις φέτος, που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, θα περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, ποίηση, εικαστικές τέχνες, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει και ο θερινός κινηματογράφος με προβολές επιλεγμένων ταινιών, που έχουν ως εξής:
21 Ιουνίου: «Άμλετ ο Β΄», του Σαμ Μπόμπρικ. Θεατρική παράσταση του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Φάντικο».
7 και 8 Ιουλίου: «Αιώνιοι Σύζυγοι». Θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου (διπλές παραστάσεις).
15 Ιουλίου: «Ο Έρωτας κι ο Χάροντας ίδιο Σπαθί Κρατούνε». Μουσική συναυλία με το γνωστό συγκρότημα «Χαΐνηδες».
17 και 18 Ιουλίου: «OΔC». Θεατρική παράσταση στηριγμένη στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, ερμηνεία από την Αγλαΐα Παπά και μουσική σύνθεση του Τηλέμαχου Μούσα.
21, 22, 24 και 25 Ιουλίου: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Θεατρική παράσταση του έργου του Φ. Γ. Λόρκα από τη ΘΟΜ «Άστεγοι».
28 Ιουλίου: «And The Tides Shall Reveal The Traces». Μουσική συναυλία με το majestic black metal συγκρότημα «AHERUSIA».
29 και 31 Ιουλίου: «e_motions». Παράσταση σύγχρονου χορού σε χορογραφία Μαρίνας - Ισμήνης Ιωαννάτου.
1η και 2 Αυγούστου: «Μαύρη παρηγοριά». Θεατρική παράσταση από τη ΘΟΜ «Άστεγοι» (διπλές παραστάσεις).
4 Αυγούστου: «Ποιος μας ρωτά ο Έρωτας ή ο Θάνατος». Μουσική παράσταση με τους: Αγγελική Τουμπανάκη (φωνή), Βασίλη Κετεντζόγλου (κιθάρα), Γιάννη Παπαγιαννούλη (κρουστά), Γιώτα Πεκλάρη (χορεύτρια flamenco), Νίνα Φούφα (video artist).
8 Αυγούστου: «Εκειά που Σμίγουν οι Καιροί». Μουσική συναυλία με το σπουδαίο Κρητικό λυράρη και δημιουργό Ψαραντώνη.
12 Αυγούστου: «Στης μουσικής τα χρώματα». Μουσική συναυλία με το συγκρότημα «Mare Yiem».
18 Αυγούστου: «Υστερόγραφο». Παρουσίαση της ομότιτλης ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Βενέτα. Απαγγελία ποιημάτων και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.
18 Αυγούστου: «Fly me to the moon». Μουσική συναυλία τζαζ με το «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων».
19 Αυγούστου: «Egeyi Seyrederken: Αγναντεύοντας το Αιγαίο». Μουσική Συναυλία με το συγκρότημα «Motivasyon».
22 Αυγούστου: «ΠΕΘΑΙΝΕΙ, Η ΑΓΑΠΗ, ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ… ΕΡΩΤΕΛΟΣ». Μουσική συναυλία με το συγκρότημα «Νέμεσις».
28 Αυγούστου: «Τώρα που παντρεύεσαι…». Μουσική συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές».
Από 22 Ιουνίου έως 17 Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη: «Νύχτες Μαγείας». Λειτουργία θερινού κινηματογράφου με επιλεγμένες ποιοτικές ταινίες ευρείας απήχησης. Θα προβληθούν συνολικά 26 ταινίες.

Το πρόγραμμα των εκθέσεων

Στο εσωτερικό του Αρχοντικού Γεωργιάδη μία πλειάδα εικαστικών καλλιτεχνών θα εκθέτουν επί τρεις μήνες έργα της τέχνης τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής:
21 έως 30 Ιουνίου: «Τα Δυο Πουκάμισα». Έκθεση έργων ζωγραφικής ντυμένα με πουκάμισα του Δημήτρη Μιστριώτη ή Καπετάν Μύγα.
1η έως 15 Ιουλίου: «Πάλη σιγά και αθόρυβα». Έκθεση έργων του Στρατή Μιχαήλ.
1η έως 15 Ιουλίου: «Μοντέρνα Έκφραση σε Λάδι». Έκθεση έργων ζωγραφικής του Μάκη Αξιώτη.
16 έως 30 Ιουλίου: «Έρωτας και θάνατος». Έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Μανιατόπουλου.
1η έως 15 Αυγούστου: «Έρως και θάνατος». Έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Πέρρου.
1η έως 15 Αυγούστου: «People in total madness». Έκθεση φωτογραφίας του Στρατή Τσουλέλλη.
17 Αυγούστου έως 3 Σεπτέμβρη: «Ελεγεία». Έκθεση έργων ζωγραφικής της Καίτης Δημητρίου.
«…ποιο είναι το τίμημα;». Έκθεση έργων κεραμικής της Λένας Τριανταφύλλου
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 22510 47437.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey