Άλλος για το… Εκουαδόρ!

01/07/2012 - 05:56
Υπάρχουν κάποιοι κατά δήλωσιν «οικονομολόγοι» - οι οποίοι δεν αξιώθηκαν στη ζωή τους να επιλεγούν ούτε ως διαχειριστές της… πολυκατοικίας τους - που ανακάλυψαν, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου διακυβέρνησης, το λατινοαμερικάνικο μοντέλο τού… Εκουαδόρ.
Υπάρχουν κάποιοι κατά δήλωσιν «οικονομολόγοι» - οι οποίοι δεν αξιώθηκαν στη ζωή τους να επιλεγούν ούτε ως διαχειριστές της… πολυκατοικίας τους - που ανακάλυψαν, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου διακυβέρνησης, το λατινοαμερικάνικο μοντέλο τού… Εκουαδόρ. Και μας συστήνουν να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του: να κηρύξουμε παύση πληρωμών και να αρνηθούμε την πληρωμή τους χρέους μας ως «ανήθικου και παράνομου». Μας συμβουλεύουν ακόμα να αποχωρήσουμε (πυξ λαξ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Ευρώ και να επιστρέψουμε στην «τιμημένη» δραχμούλα μας που την υποτιμούσαμε κάθε λίγο και λιγάκι, με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 24%. Εκείνο που δε μας είπαν οι οικονομολόγοι, που ζήλεψαν το… βιοτικό επίπεδο του Εκουαδόρ (30% των κατοίκων του στα όρια της φτώχειας), είναι το τι θα τρώμε, όταν επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, με δεδομένο ότι το 80% των ειδών που καταναλώνουμε - αφήνω τα μηχανήματα, εργαλεία, συσκευές κ.λπ. - είναι εισαγόμενα είδη. Το Εκουαδόρ τουλάχιστον έχει μπανάνες για να… τρώει και πετρέλαιο για να παίρνει συνάλλαγμα («Το 2010 η Ελλάδα εισήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 5,6 δισ. ευρώ, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν 1,7 δισ., πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεικά ακόμα και για να φάει.»)

Οι «αυθεντίες», λοιπόν, της οικονομικής επιστήμης, που μέχρι χθες παρέμεναν άγνωστες και φανερώθηκαν μόλις έσκασε η φούσκα της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, μας υπόσχονται ολοταχώς επιστροφή στην εποχή της Ψωροκώσταινας· να καταντήσουμε οι παρίες της Βαλκανικής, κάτι σαν Αλβανία του Χότζα, η μόνη χώρα της Βαλκανικής εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν όλες οι άλλες χώρες είτε είναι ενταγμένες είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης, ακόμα και τα Σκόπια και η Τουρκία. Μια χώρα στα μέτρα της κάθε μετριότητας, του κάθε αποτυχημένου, του κάθε συμπλεγματικού.
Και οι ινστρούχτορες της απένταξής μας από την Ε.Ε. και την ΟΝΕ - παλιός ο αντιευρωπαϊκός καημός τους - μας προτρέπουν σε «λαϊκή επανάσταση και ανατροπή του καθεστώτος», προκειμένου να επιτύχουμε τις παραπάνω «εθνοσωτήριες» αλλαγές, που θα μας οδηγήσουν στον παράδεισο του… Εκουαδόρ (βλέπε και «Εμπρός» 16/7/2011). Φαίνεται πως είναι η κατάρα της Ελλάδας κάθε 30 - 40 χρόνια, μόλις πάμε να σταθούμε όρθιοι, να πελεκάμε τα πόδια μας με μια «εθνοσωτήρια επανάσταση». Δεν συνετιστήκαμε με την «επανάσταση» του Παπαδόπουλου, με την οποία χάσαμε τη μισή Κύπρο, τώρα επιδιώκουμε ακόμα μια, μήπως χάσουμε και τη μισή Ελλάδα αυτήν τη φορά. Και το πλέον… ανοικονόμητο ακούστηκε στην πλατεία της Μυτιλήνης από τους «σοφούς οικονομολόγους μας»: «Η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτύξει μια ισχυρή οικονομία, μέσω και ανταλλαγών προϊόντων με τρίτες χώρες!»

Επιστροφή, δηλαδή, της οικονομίας στο αρχαίο σύστημα της «ανταλλαγής προϊόντων» - πάλι καλά που δεν θα ξαναγυρίσουμε στο «τροφοσυλλεκτικό στάδιο»! Θα ξαναθυμηθούμε, λοιπόν, την «τράμπα» της Κατοχής «μια λάδι, μια σιτάρι». Έτσι θα κατακτήσουμε το βιοτικό επίπεδο των «Τρίτων Χωρών» με τις οποίες θα διεξάγουμε την «Τράμπα» των προϊόντων μας!
Γι’ αυτό, αγαπητοί συνέλληνες, αφήστε τους «καπεταναίους» του γλυκού νερού να παίζουν με τα χάρτινα καραβάκια στη σκάφη τους και γίνετε εσείς καπεταναίοι της μοίρας σας. Και για ν’ αλλάξετε τη μοίρα σας και τη μοίρα της χώρας μας, ένας τρόπος υπάρχει: περισσότερη γνώση (που μεταβολίζεται σε φρόνηση και κριτική ικανότητα) και δουλειά. Τη γνώση θα τη βρείτε στα βιβλία και κυρίως στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας - ούτε στην τηλεόραση ούτε στα spam που κυκλοφορούν στο ίντερνετ - και η δουλειά, εάν δεν τη βρείτε αλλού, σας περιμένει στο περιβόλι του παππού σας - εάν δεν σας το έχει κατασχέσει η τράπεζα, γιατί τότε πρέπει να ξεκινήσετε από την αφετηρία των… Αλβανών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey