Θα τα βολέψουμε και πάλι

01/07/2012 - 05:56
Λίγο λίγο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διολισθαίνει στη λογική ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να τα «βολέψουμε», για να πάρουν οι παραγωγοί τις επιδοτήσεις και να ικανοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μας «κράζει».
Λίγο λίγο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διολισθαίνει στη λογική ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να τα «βολέψουμε», για να πάρουν οι παραγωγοί τις επιδοτήσεις και να ικανοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μας «κράζει». Άλλη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε την ήρα από το στάρι, χάθηκε. Δεν πρόκειται για μια αστοχία που μας προέκυψε, αλλά για μια εξέλιξη που μεθοδεύτηκε.
Διότι στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, κρύβεται η πραγματική αγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1981 ως σήμερα. Αυτή που δημιούργησε νέα μεγάλα τζάκια στην ύπαιθρο. Από εκείνη την εποχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τη χώρα μας, να δημιουργήσει αξιόπιστο μητρώο αγροτών και μητρώα για κάθε τύπο καλλιέργειας (π.χ. ελαιοκομικό μητρώο, αμπελουργικό μητρώο κλπ). Εδώ και 30 χρόνια περίπου, οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά να κάνουν αυτή τη δουλειά. Άστοχα πολλοί αποδίδουν την κατάσταση αυτή, στη γνωστή ελληνική τσαπατσουλιά. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι εκάστοτε τοπικές εξουσίες, θέλουν το τοπίο των επιδοτήσεων να παραμένει θολό. Κι έτσι να κάνουν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, μικρά και μεγάλα ρουσφέτια.
Στο παρελθόν, είχαμε τα πανωγραψίματα λαδιού αλλά και τα κοπάδια αιγοπροβάτων, που τις νύχτες μετακόμιζαν από στάνη σε στάνη. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, όλοι όσοι έκλεβαν τις επιδοτήσεις από τους άλλους παραγωγούς, δικαιώθηκαν. Γι’ αυτό το έγκλημα ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (επειδή δεν αντέδρασαν) και η ΠΑΣΕΓΕΣ, που το αποδέχθηκε, αν δεν συνηγόρησε.
Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, περάσαμε σε μια νέα εποχή. Υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών (κι εδώ στη Λέσβο) που χάρη σε βουλευτικές παρεμβάσεις, πήραν επιδοτήσεις που δεν τις δικαιούνταν. Υπάρχουν παραγωγοί, που πήραν επιδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα με σκανδαλώδη τρόπο. Γνωστό επίσης είναι το «κόψε - ράψε» που γίνεται κάθε χρόνο με τα ποιοτικά παρακρατήματα των επιδοτήσεων. Όλα αυτά οδηγούν και πάλι στην πεπατημένη: θα γίνει ό,τι γίνει, για να τα «βολέψουμε» κι όχι για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey