Νέα εποχή για τη Βρίσα

01/07/2012 - 05:56
Εφαλτήριο για τη νέα προσπάθεια που ξεκινά προκειμένου να κατασκευαστεί το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βρίσας Λέσβου είναι η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να κινήσει ξανά τη διαδικασία ένταξης και κατασκευής του έργου.
Εφαλτήριο για τη νέα προσπάθεια που ξεκινά προκειμένου να κατασκευαστεί το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βρίσας Λέσβου είναι η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να κινήσει ξανά τη διαδικασία ένταξης και κατασκευής του έργου. Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης αναδείχθηκε όχι μόνο η συμβολή που θα έχει το Πανεπιστημιακό Κέντρο στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω της υποδομής που θα δημιουργηθεί για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Το θέμα «Συζήτηση για την κατασκευή του έργου “Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Βρίσα Λέσβου”» εισηγήθηκε κατ’ αρχάς ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που έκανε μια συνοπτική αναφορά στην πορεία της όλης προσπάθειας. Καταλήγοντας, ο εισηγητής πρότεινε να υπάρξουν τρία συγκεκριμένα επόμενα βήματα και ειδικότερα:
- Να ζητήσει τη δέσμευση των νέων πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέσω αποφάσεων των οργάνων του Πανεπιστημίου, ότι θα είναι κύριος του έργου.
- Να ζητήσει απ’ το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, να «ανοίξει» την πρόσκληση στην οποία θα υποβληθεί πρόταση ένταξης του Κέντρου.
- Να τροποποιηθεί η προγραμματική σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, ώστε μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές που επέφερε, η Περιφέρεια να αναλάβει την κατασκευή του έργου.

Τι έφταιξε…
Αμέσως μετά, ανάλογη αναδρομή, με διαφορετικές επισημάνσεις και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ανθρώπους που δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια ανιδιοτελώς για να προωθήσουν το όραμα της ευρύτερης περιοχής, έκανε ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής. Στη συνέχεια, απ’ τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρο Δημηρούδη, κλήθηκε ο καθηγητής Κώστας Ταξείδης, ο οποίος και δε θέλησε να επεκταθεί στα όσα είχαν ήδη ειπωθεί για την πολύχρονη προσπάθεια να γίνει το Κέντρο. Ο κ. Ταξείδης αναφέρθηκε περιληπτικά στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 2002, που θεσπίζει τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Κέντρου, αλλά και στο ενδιαφέρον που υπάρχει απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία παρατηρητηρίου περιβάλλοντος στο ίδιο Κέντρο, όπως και στο ενδιαφέρον που παλαιότερα είχε εκδηλωθεί για την αρχαιομετρία. Ο ίδιος, σε ό,τι αφορά στο τι έφταιξε και «έχει ναυαγήσει» έως τώρα η κατασκευή του έργου, επέρριψε «όλες τις ευθύνες και τις δυσκολίες σε έναν άνθρωπο απ’ τις προηγούμενες πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι με διάφορες ενέργειες «σαμποτάρησε» επιτυχώς, όπως αποδείχτηκε, το πανεπιστημιακό παράρτημα στη Λέσβο.

Ανάληψη ρόλων

Και οι τρεις ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις συμβούλων απ’ όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις που, είτε υπερθεματίζοντας της προοπτικής να κατασκευαστεί το έργο (Στρατής Κόρακας, Στρατής Τζιμής, Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου, Ηλίας Γιαννίρης) είτε διατυπώνοντας κάποιες επιφυλάξεις για επιμέρους ζητήματα, όπως το φορέα λειτουργίας, το τεράστιο μέγεθος (Κώστας Γανιάρης, Βασίλης Τεντόμας, Νίκος Κουλουλίας), υποστήριξαν την ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή και να αποκτήσει το Βόρειο Αιγαίο στη Βρίσα ένα πανεπιστημιακό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Αρκεί όλοι οι εμπλεκόμενοι (Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου, Δήμος Λέσβου), άμεσα, όπως έκανε πρώτο το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, να επαναπροσδιορίσουν με τη λήψη απόφασης το συγκεκριμένο ρόλο που θα αναλάβουν στην υλοποίηση και λειτουργία του Κέντρου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey