
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Υποχρεώσεις και χρηματοδότηση για την προστασία του εδάφους
Το 2030 είναι το έτος ορόσημο κατά το οποίο η χώρα μας θα πρέπει να έχει μειώσει κατά πολύ το ανθρώπινο αποτύπωμα και ειδικά εκείνο που αναφέρεται στην γεωργία σε βαθμό της τάξεως του 50%.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για το έδαφος και τη γεωργία στη Λέσβο – Από την ευαισθητοποίηση στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GOV4ALL o αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ και ιδρυτικό μέλος της Γεωτεχνικής Αιγαίου Γιάννης Φλωρίδης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του με τίτλο : «Υποχρεώσεις και χρηματοδότηση για την προστασία του εδάφους. Αιρεσιμότητα και οικολογικά σχήματα της ΚΑΠ 2023-2027» σε όλες εκείνες τις πρακτικές που πρέπει αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου να υιοθετήσουν προκειμένου να αποτυπώσουν στην πράξη τον σεβασμό στο περιβάλλον, στον καταναλωτή και να εξασφαλίσουν τους οικονομικούς εκείνους πόρους που τους καθιστούν ανταγωνιστικούς σε επίπεδο χώρας και ευρωπαϊκό.
Σημειώνεται ότι η Γεωτεχνική Αιγαίου έχει μετατραπεί σε Φορέα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών παρέχοντας υπηρεσίες κατάρτισης, ενημέρωσης και συμβουλών στο πλαίσιο του προγράμματος GOV4ALL με μηδενικό κόστος για τους ενδιαφερόμενους.
Διατήρηση και προστασία καλλιεργειών αναβαθμίδων -4,5 εκ. ευρώ ετησίως
Από τα 4,5 εκ. ευρώ που διανέμονται σε ετήσια βάση για την πρακτική των αναβαθμίδων η Λέσβος παίρνει την μερίδα του λέοντος διότι το επικλινές της Λέσβου δίνει την δυνατότητα συμμετοχής στο συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα. Ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο τόνισε ότι τα χρήματα είναι λίγα και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε αυτό το οικολογικό σχήμα να μπορέσει στην επόμενη αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στην επόμενη τροποποίηση του σχεδίου ή να ενσωματωθεί και με κάποιο άλλο οικολογικό σχήμα για να μην έχουμε αυτή την πολυπλοκότητα που παρατηρείται και να βοηθήσουμε την νησιωτική γεωργία εκεί που πραγματικά έχουμε αγρότες οι οποίοι για μία πιθαμή χώματος κάνουν αγώνα που στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν το έχουμε αυτό ως κύριο μέλημα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις».
Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης – 34,8 εκ. ευρώ ετησίως
Η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο γίνεται ουσιαστικά σε κτήματα εντατικής καλλιέργειας τα οποία δεν οργώνονται και η φυτοκάλυψη είναι το βασικό της στοιχείο. «Εδώ θα πρέπει να τρέξουμε πιο μπροστά από την εποχή μας και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε και φυτά ξενιστές τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν στους ελαιώνες ώστε να μπορούμε να πετύχουμε να είμαστε δικαιούχοι από αυτές τις χρηματικές ενισχύσεις».
«Πέρυσι σημειώθηκε η πρώτη εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, που παρόλο που ήταν κάτι καινούριο και προβληματικό και δύσκολο να εφαρμοστεί από τους Έλληνες γεωργούς, τελικά αποδείχτηκε πως ο Έλληνας αγρότης είναι ο πιο προσαρμοσμένος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη» επισήμανε ο κ. Φλωρίδης.
Ο αναπτυξιακός πυλώνας Π2 εστιάζει στην αγροτική ανάπτυξη με την υποχρέωση παραγωγής και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, προστασία περιβάλλοντος και την προώθηση της καινοτομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 4 δις ευρώ για την περίοδο 2023-2027 με 950 εκ. ευρώ ειδικά για περιβαλλοντικές δράσεις.
Οι στοχευμένες δράσεις για την προστασία του εδάφους περιλαμβάνουν ενισχύσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, μετατροπή σε βιολογική γεωργία, εναλλακτικές μεθόδους φυτοπροστασίας, μείωση ρύπανσης των υδάτων.
Περαιτέρω δράσεις για την προστασία του εδάφους
Οι ακόλουθες δράσεις αναμένονται να υλοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα το επόμενο διάστημα:
Αιρεσιμότητα
«Η αιρεσιμότητα έχει κάποιους κανόνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί και ένα οικολογικό σχήμα. Τα οικολογικά σχήματα είναι εκείνα που σε περίπτωση που τηρούνται δίνουν επιπλέον οικονομικές ενισχύσεις. Η δενδροκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία όπως ασκούνται στο νησί μας έχουν ένα «καλύτερο» αποτύπωμα σε σχέση με αυτά που έχουν οι ενεργειακές καλλιέργειες ή οι αροτραίες καλλιέργειες αλλά δεν παύει κάποιες πρακτικές που πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματώσουμε -όχι μόνο για την προστασία του εδάφους αλλά και του εισοδήματος – αλλά επειδή έχουμε ένα πολύ περίεργο ανάγλυφο στο νησί το οποίο δεν συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας».
Το γνωστό σε όλους «πρασίνισμα» έχει μετατραπεί σε αιρεσιμότητα που σημαίνει ότι για να πάρει κανείς την βασική ενίσχυση πρέπει να τηρεί περιβαλλοντικούς κώδικες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων, η προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων, η απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών – που περιλαμβάνεται στους βασικούς κανόνες που αφορούν την περιοχή της Λέσβου, η δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων, η προστασία των υδάτων από νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.
Σε ότι έχει να κάνει με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών – κλαδιών πλέον χαρακτηρίζεται απαγορευτική και αυτό που προωθείται είναι η μετατροπή των κλαδιών αυτών σε οργανική ουσία η οποία θα επιστρέφει στο χώμα. «Μόνο σε περιπτώσεις ασθενειών μπορούμε να προβαίνουμε στην καύση των κλαδιών».
Στους κανόνες του οργώματος περιλαμβάνεται το όργωμα κατά τις ισοϋψείς, περιορισμός βάθους και έντασης και χρονικοί περιορισμοί.
«Ο συνδυασμός των εθελοντικών μέτρων που έρχεται μέσω των οικολογικών σχημάτων, η συνολική χρηματοδότηση των 755 εκ. ευρώ κάθε χρόνο και οι κανόνες της αιρεσιμότητας παρέχουν την δυνατότητα στην πενταετία αυτή η κάθε αγροτική εκμετάλλευση στην Ελλάδα να προσαρμοστεί σε αυτούς τους κανόνες. Αν προσαρμοστεί σε αυτούς τους κανόνες έχει να επιδείξει α) ότι σέβεται το περιβάλλον β) σέβεται τον καταναλωτή με τα προϊόντα που παράγει και γ) έχει τους οικονομικούς πόρους εκείνους που του δίνουν την δυνατότητα να είναι ανταγωνιστικός στην παραγωγή τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε ίδιο επίπεδο με την ευρωπαϊκή κοινωνία. Όλα αυτά αποτελούν την μετάφραση της πολιτικής στην οικονομία. Νομίζω αυτό το οικονομικό σύστημα θα πρέπει να το τηρήσουμε πιστά στην Λέσβο και μέσω του προγράμματος GOV4ALL ίσως θα πρέπει να κάνουμε ειδικότερες προτάσεις για να βοηθήσουμε νησιωτικές ανατολικές εκμεταλλεύσεις ώστε η πολιτική να στραφεί στην γεωργία και στην κτηνοτροφία η οποία ασκείται στα νησιά και στα ορεινά της Ελλάδος – που εμπίπτουν στις ίδιες περιβαλλοντικές κατηγορίες» είπε ο κ. Φλωρίδης.