Πρυτάνισσα και όχι «Πρύτανις» η Χρυσή Βιτσιλάκη

Βίντεο: Ιγνάτης Τσικνής

«Στόχος η ανάπτυξη του Αρχιπελάγους και των τοπικών κοινωνιών» [Vid]

04/09/2018 - 16:09 Ενημερώθηκε 12/09/2018 - 11:25

Πατάς τη λέξη «Πρυτάνισσα» στο word του υπολογιστή και σου το υπογραμμίζει με κόκκινο. Δύσκολο να δεχτεί κάτι τέτοιο ο κειμενογράφος. Χάρη στη Χρυσή Βιτσιλάκη όμως, όλο και περισσότεροι και περισσότερες θα το συμπεριλάβουμε στις λέξεις μας, ώστε να επισημάνουμε τη γυναικεία ιδιότητα της θέσης, μια που μέχρι πρότινος την καταλάμβαναν άντρες. Η νέα Πρυτάνισσα, «και όχι Πρύτανις», όπως είπε και η ίδια στο κτήριο της Γεωγραφίας, κατά την τελετή παραλαβής των ηνίων της νέας πρυτανικής Αρχής. Συγγενείς, φίλοι, παλιοί φοιτητές της και ο βουλευτής Δωδεκανήσων, Δημήτρης Γάκης ήταν εκεί, παρακολουθώντας συγκινημένοι την πρώτη γυναίκα Πρυτάνισσα να αναλαμβάνει επίσημα μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προ μηνών τη νέα της θέση. Στην εκδήλωση μίλησε και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Ο απελθών πρύτανης, Στ. Γκρίτζαλης

Ο Στ. Γκρίτζαλης

Ο απελθών πρύτανης, Στέφανος Γκρίτζαλης έκανε έναν απολογισμό της τετραετίας της πρυτανείας του αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του ιδρύματος με την ίδρυση των Τμημάτων Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο και Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών στη Σάμο. Καθώς επίσης και στην ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σάμο. Και όλα αυτά σε δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες «σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε ένα από τα κορυφαία όμως πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως γίνεται αποδεκτό από την πανεπιστημιακή κοινότητα όλου του κόσμου». Μεταξύ άλλων και ιδιαίτερα της κριτικής που άσκησε για τα μνημόνια, προκαλώντας εντύπωση, ο κ. Γκρίτζαλης ανέφερε καταλήγοντας: «Τα μέλη της νέας Πρυτανικής Αρχής, ως πρώτοι μεταξύ ίσων είμαστε σίγουροι ότι θα μας υπηρετήσουν με προσπάθεια, με μόχθο, με ειλικρίνεια, με αλήθεια με σχεδιασμό, με προγραμματισμό με αποτελεσματικότητα. Παραφράζοντας έναν παλαιό πολιτικό ηγέτη της Ευρώπης, το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στα μέλη της Πρυτανικής μας Αρχής, προβλέποντας τα μελλούμενα είναι μόχθο, ιδρώτα, αποτέλεσμα και φως. Εντολοδόχοι της ακαδημαϊκής κοινότητας του Αιγαίου, ας θυμάστε ότι στο Αιγαίο είμαστε ρεαλιστές και ρεαλίστριες. Γι’ αυτό θα περιμένω από εσάς το αδύνατο. Η υποστήριξη των απελθόντων πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Κατά την προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής της πρυτανικής Αρχής

Η νέα Πρυτάνισσα

Παραλαμβάνοντας τη διοίκηση του κορυφαίου εκπαιδευτικού ιδρύματος του αρχιπελάγους, η Χρυσή Βιτσιλάκη, η οποία ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα καταβληθεί. Τόσο για τη διατήρηση της αξίας του ιδρύματος όσο και της θέσης του μεταξύ των ιδρυμάτων στον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι θα συνδράμει και στην ανάπτυξη του Αρχιπελάγους και των τοπικών κοινωνιών.

«Δεν έχω κάτι να σας πω, πέρα από το ότι είμαι πανευτυχής που με τιμήσατε. Μαζί με τους συνεργάτες, τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, την Έλενα Θεοδωροπούλου, τη Μάνια Μαύρη, αυτό που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το εξαιρετικό έργο των προηγούμενων Αρχών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Χρυσή Βιτσιλάκη, νέα Πρυτάνισσα

 

Η πανεπιστημιοποίηση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων επηρεάζει και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στα σκαριά η συνεργασία του «Αιγαίου» με ΤΕΙ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η προσπάθεια «πανεπιστημιοποίησης» αρκετών ΤΕΙ με στόχο από πλευράς υπουργείου Παιδείας να μεγαλώσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και να «αναβαθμιστούν» τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και τους τελευταίους μήνες το Ανώτατο Ίδρυμα της νησιωτικής μας περιοχής, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια κατεύθυνση θα γίνει μια τέτοια συνεργασία, αλλά και το κατά πόσο συμφωνεί η νέα Πρυτανική Αρχή που ανέλαβε χτες τον συντονισμό του νέου της έργου, και στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν δύσκολο να απαντήσει άμεσα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας μας, οι συζητήσεις που έχουν γίνει είναι με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Κρήτης.

Ας σημειωθεί ότι επικείμενος στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα 35 συνολικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να γίνουν 15 μεγάλα συγχωνευμένα ιδρύματα. Προφανώς, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να βγει εκτός αυτής της κατεύθυνσης, δεδομένου ότι αν δεν προχωρήσει σε κάποια συνένωση θα είναι το μικρότερο ΑΕΙ.

 

Ο νέος χάρτης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου: Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Γεωπονία και Κοινωνικές Επιστήμες θα είναι οι νέες προσθήκες σε σχολές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο απορροφά το ΤΕΙ Ηπείρου. Πρόκειται για το πρώτο ίδρυμα που μπήκε σε διαδικασία των διαβουλεύσεων και ολοκλήρωσε το πόρισμα, εν μέσω αντιθέσεων και διαμαρτυριών.

Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ένα νέο τμήμα, με πεδίο σπουδών τον Τουρισμό, ένα τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης και ένα με σπουδές Εθνομουσικολογίας θα είναι οι καινούριες προσθήκες. Το πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων διπλασιάζεται μετά τη συγχώνευση με το ΤΕΙ, αποκτώντας 12 τμήματα, έναντι 6 που είχε μέχρι σήμερα, ενώ το ΤΕΙ «σβήνεται» από τον χάρτη, διατηρώντας 3 τμήματα που θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΙ Θεσσαλίας - ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ίσως η πιο φιλόδοξη από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αφορά την τύχη των ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Το πρώτο σπάει σε τρία κομμάτια, τα οποία μοιράζονται σε τρία πανεπιστήμια: Αθήνας, Θεσσαλίας και Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι έδρες των τμημάτων ξαναμοιράζονται στην περιοχή.

Οι συγχωνεύσεις που συζητούνται

Πέρα από τις παραπάνω προτάσεις, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, γίνονται συζητήσεις για τέσσερις ακόμη συγχωνεύσεις, με στόχο να προχωρήσουν γρήγορα και να «προλάβουν» το μηχανογραφικό του 2019.

ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο Η εν λόγω σύμπραξη συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο των Τεχνολογικών ιδρυμάτων του Βορρά, με σκοπό τη δημιουργία ενός πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γίνεται συζήτηση για σχέδιο για περίπου 25 τμήματα τον επόμενο χρόνο και άλλα 5 το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το ΤΕΙ θα απορροφηθεί από το πανεπιστήμιο και πολλά τμήματα του πρώτου θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΤΕΙ Δυτικής Πελοποννήσου Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι αυτή η σύμπραξη θα προλάβει να μπει στις μεγάλες αλλαγές του μηχανογραφικού για τη χρονιά που έρχεται.

Η νέα Πρυτανική Αρχή

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey