Εγκρίθηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 394.019.400 €

«Βόρειο Αιγαίο 2021-2027» [Vid]

30/08/2022 - 14:00 Ενημερώθηκε 01/09/2022 - 13:52

Εγκρίθηκε την Δευτέρα 29 Αυγούστου, από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 394.019.400 €.

Το παρόν πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2027 είναι 46% αυξημένο σε σχέση με το παρόν ΕΣΠΑ θέτοντας τις βάσεις για μια βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς και με κοινωνικό πρόσημο ανάπτυξης για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα υποβλήθηκε στις αρχές  καλοκαιριού και μετά από διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελικά εγκρίθηκε και θα τύχει της άμεσης ενεργοποίησης από το Φθινόπωρο του παρόντος έτους, όταν η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συγκροτήσει την Επιτροπή Παρακολούθησης και το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής ολοκληρωθεί.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού Βιομηχανίας και ΕΣΠΑ Παναγιώτη Χριστόφα, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Πλακωτάρη τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και Πρωτογενούς τομέα Πανάγο Κουφέλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Απόστολο Αλατζά, τόνισε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η απορρόφηση των κονδυλίων και πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν διεργασίες με όλους τους επωφελούμενους των προγραμμάτων. Επισήμανε ότι η έγκριση της πρότασης του Προγράμματος αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Χριστόφας: «Αυξημένοι οι πόροι κατά 46%»

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έγκριση του Προγράμματος Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027, του νέου ΕΣΠΑ της περιφέρειας για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για τη δεκαετία που διανύουμε» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χριστόφας επισημαίνοντας  ότι  : «Είναι ένα πρόγραμμα που προέκυψε έπειτα από μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς και μετά από πολύ και συντονισμένη δουλειά από τη Διαχειριστική Αρχή και την Περιφέρεια».

Ακόμη τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 394 εκατομμυρίων ευρώ, με τους συνολικούς του πόρους να είναι αυξημένοι κατά 46% σε σχέση με εκείνους του προηγούμενου ΕΣΠΑ που ήταν 269 εκ. €. 125 εκ. € περισσότερα για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι προτεραιότητες του προγράμματος

Το «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027» όπως εξήγησε ο κ. Χριστόφας κινείται σε έξι άξονες. Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας αφορούν τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Περιφέρειας με αύξηση του μεγέθους της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων [Προϋπολογισμός 50 εκ. €], την προστασία του περιβάλλοντος και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή [Προϋπολογισμός 80 εκ. €], την ενίσχυση της προσβασιμότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου [Προϋπολογισμός 29 εκ. €]. Ακόμη περιλαμβάνεται η ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών [Προϋπολογισμός 58 εκ. €], η κρίσιμη προτεραιότητα της αντιμετώπισης των κοινωνικών προκλήσεων της περιοχής, κοινωνική ένταξη και αντιμετώπιση της φτώχειας [Προϋπολογισμός 68 εκ. €] και τέλος η ενίσχυση της συνοχής των νησιών της Περιφέρειας, όπως προγράμματα αναπλάσεων, ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, μέσω δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης [Προϋπολογισμός 102 εκ. €].

«Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ λίγο σε ένα σημείο, ναι, είναι περισσότερα τα χρήματα που έρχονται στην Περιφέρειά μας, ωστόσο έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της σωστής απορρόφησής τους και της σωστής αξιοποίησής τους. Έχουμε δηλαδή τα εργαλεία και είναι στο χέρι μας να τα χρησιμοποιήσουμε με τρόπο, που θα ωφελήσει τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφας τόνισε: «Τέλος, θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω θερμά και να συγχαρώ τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και τον Προϊστάμενο κ. Γιώργο Πλακωτάρη.

Όλα όσα συζητάμε σήμερα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και προσπάθειας.

Σε αυτήν ακριβώς τη συλλογική προσπάθεια και μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων θα κριθεί και η επιτυχία της εφαρμογής του προγράμματος».

Ο αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, χαρακτήρισε πρόκληση το πρόγραμμα που πρόκειται ν υλοποιηθεί επισημαίνοντας ότι ο Περιφερειάρχης ενέσκηψε πάνω από το νέο ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι το πρόγραμμα κινείται γύρω από την κοινωνική πολιτική για την ενίσχυση των νησιωτών.

«Το πρόγραμμα έχει κοινωνικό πρόσημο» είπε ο κ. Πλακωτάρης και πρόσθεσε ακολούθως: «Έχουμε δράσεις που έχουν επίκεντρο το παιδί, τις ευάλωτες ομάδες, την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας». Ακόμη είπε ότι οι δράσεις αυτές θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής. «Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα πρέπει να δουλέψουμε το πεδίο ξανά» και αυτό που θα πρέπει να ακολουθήσει είναι η σωστή προετοιμασία των δικαιούχων.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey