Απτό παράδειγμα εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου από την πολιτεία

Τζίθρα, το χωριό των τριών κατοίκων [Vid]

13/02/2021 - 10:20 Ενημερώθηκε 15/02/2021 - 15:59

Ξεχασμένη από τους ανθρώπους στέκει μοναχική λίγο έξω από την Άντισσα, αποτελώντας το πιο δυνατό παράδειγμα μιας παραμελημένης από την πολιτεία κοινότητας. Ο λόγος για τη Τζίθρα ένα χωριουδάκι που μετράει σήμερα μονοψήφιο αριθμό κατοίκων, σε μια περιοχή που οι μπαξέδες της κάποτε τροφοδοτούσαν ολάκερη την Άντισσα.

 

Το χειμώνα τρείς είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, με έναν εξ’ αυτών να κοιμάται στο σπίτι που διατηρεί στην Άντισσα. Για να φτάσουμε μέσα στον οικισμό, σταθμεύσαμε έξω από αυτόν. Η πρόσβαση ήταν αδύνατη, αφού τα νερά της βροχής έμπαιναν εμπόδιο. Μάταια ένας άνθρωπος που είχε πάει στο πατρικό του για να περάσει το Σαββατοκύριακο προσπαθούσε να φτιάξει κάπως το σημείο, απόδειξη ότι το αίτημα για κατασκευή γεφυριού θα συνεχίσει να παραμένει αίτημα εξαιτίας, ενδεχομένως, των λιγοστών ατόμων που μένουν στο χωριό.

Οι κ.κ. ΛουκήςΛευτέρης και Αριστείδης σε πείσμα των περισσότερων μένουν εκεί χειμώνα- καλοκαίρι. Οι κ.κ. Λουκής Λουκής και Αριστείδης Λεόντιος μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο, μας περιέγραφαν στιγμές που έζησαν μέσα στα σοκάκια του χωριού, όταν κάποτε ηχούσαν φωνές, όταν κάποτε είχε σχολείο, είχε νερόμυλους, είχε κόσμο. Ανυπομονούσαν να μας ξεναγήσουν και να μας φιλοξενήσουν στο χωριό τους, που ακόμη στα μάτια τους φαντάζει ωραίο. Μιλούσαν με θαυμασμό για τη Τζίθρα με την μοναδική εικόνα του Αγίου Νικολάου, για τη Τζίθρα που κάποτε έδρευε και Επισκοπή.

Η τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου του 1545

Ο οικισμός αυτός είναι αιώνων, η χρονολογία 1545 που υπάρχει στην επιγραφή («† δέησης τοῦ δούλου τοῦ θεοῦ Φαντασί(ου) Μανόλι ἄμα συμβήου καί τέκνων αὐτοῦ.- † ἔτους ,ζνγ’ νοεὐρίω κβ’») στην τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου μαρτυρά ότι το χωριό κατοικήθηκε πριν από το έτος αυτό. Λίγο πιο κάτω ακόμη μια Εκκλησία υπάρχει, εκείνη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εκτιμάται ότι χτίστηκε λίγο μετά τον Άγιο Νικόλαο.

Περί το 1601 λοιμός που έπεσε στο χωριό έπληξε τον πληθυσμό του. Σύμφωνα με στοιχεία, το 1928 υπήρχαν 150 κάτοικοι. Με το πέρασμα του χρόνου, η φτώχεια, η ανέχεια και η ανύπαρκτη στήριξη από την πολιτεία έδιωξε μακριά τους κατοίκους της Τζίθρας που έψαξαν για μια καλύτερη τύχη.

Η οικονομία

Στάρια, καπνά, ελιές, ζώα ήταν κάποτε δείγμα της οικονομίας μιας περιοχής που επί τουρκοκρατίας αποτελούσε έδρα φορολογικής ενότητας. Η πρωτογενής αυτή παραγωγή δε στηρίχθηκε από τις πολιτικές του ελληνικού κράτους, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Άντισσας, Κυριάκος Καραμιχαήλ, με αποτέλεσμα χωριά όπως η Τζίθρα, αλλά και η Άντισσα να μετράνε πλέον λιγότερους κατοίκους.

900 μέτρα δρόμος που συνδέει τον οικισμό με την εθνική οδό είναι θα λέγαμε σε μαύρο χάλι, θυμίζει περισσότερο αγροτικό δρόμο, μετά βίας προσπελάσιμο από ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ο κ. Καραμιχαήλ τόνισε ότι χρόνια τώρα έχουν υποβληθεί τα αιτήματα για το δρόμο και για το γεφύρι, αλλά δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Οι αναμνήσεις

Ο κ. Αριστείδης Λεόντιος και ο κ. Λουκής Λουκής θυμούνται το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου, όπου κόσμος μαζευόταν και διασκέδαζε με παραδοσιακούς ήχους με ντόπιους μουσικούς που δεν σταματούσαν αν δεν γινόταν καβγάς. Ο καβγάς όπως μας εξιστορούσαν γελώντας είναι το δείγμα ότι το γλέντι έλαβε τέλος.

Πριν χρόνια, το 2007 ο Ηγούμενος της Μονής Λειμώνος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος αγόρασε σπίτια του οικισμού με σκοπό την ανάπλαση, και την προοπτική να πάρει και πάλι πνοή η Τζίθρα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί ακόμη αιτία επισκεψιμότητας για ντόπιους και ξένους, όμως οι ανύπαρκτες υποδομές αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ανάδειξης ενός μοναδικής ομορφιάς χωριού, της Τζίθρας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey