Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια και το Πάρκο Εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα

Προς ανάπλαση η προκυμαία και η Πλατεία Σαπφούς [Vid]

06/07/2021 - 14:49 Ενημερώθηκε 08/07/2021 - 14:59

Υπογράφτηκε σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, η ένταξη δύο έργων για την πόλη της Μυτιλήνης, στο Πρόγραμμα Βόρειο Αιγαίου 2014-2020. Το πρώτο έργο είναι η Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, Προκυμαίας και Πλατείας Σαπφούς, έργο προϋπολογισμού 6.726.000 ευρώ, και το δεύτερο είναι το Πάρκο Εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα, έργο προϋπολογισμού1.119.000 ευρώ.

«Είναι δύο έργα που θα αναμορφώσουν την Μυτιλήνη αρκεί να υλοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο» είπε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη για τις προτάσεις των έργων και πρόσθεσε: «Ελπίζω να το φέρεται εις πέρας άρτιο».

Η Ανάπλαση της οδού Κουντουριώτη (Προκυμαία) και η Πλατεία Σαπφούς, προϋπολογισμού 6.726.000 ευρώ. Σε αυτό το έργο, που είναι το σημαντικότερο, προβλέπεται:1) επίστρωση των πεζοδρομίων με χυτά υλικά αντιολισθητικά (Βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις. 2)Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίαση τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και ΑΜΕΑ με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται, καθώς και διάφορα καθιστικά περιμετρικά της Προκυμαίας. 3)Η Πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. 4)Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική.5)Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. 6)Τέλος, όλη η Προκυμαία και η Πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων

Δημιουργία πάρκου εκδηλώσεων στη θέση Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης (πρώην Στάβλοι).

Σε ένα οικόπεδο 3 στρεμμάτων που βρίσκεται κάτω από το Κάστρο και κοντά στο παλιό Λιμάνι της Επάνω σκάλας θα κατασκευαστεί Πάρκο Εκδηλώσεων με τη δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου και χώρου στάθμευσης 25 αυτοκινήτων, προϋπολογισμού 1.119.000 €. Στο χώρο κάτω από το αμφιθέατρο θα υπάρχουν: WC ανδρών γυναικών και ΑΜΕΑ, καθώς επίσης μια αποθήκη υλικού εκδηλώσεων και ένα χώρος εγκαταστάσεων Η/Μ. Η συγκεκριμένη χρήση θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτών εκδηλώσεων, που σήμερα δεν υπάρχει στην πόλη μας. Η επιλογή της θέσης αυτής έγινε με στόχο την ενοποίηση του Πάρκου Εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου, που σήμερα κατασκευάζεται από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Κύτελης: «Θα δώσουμε στα παιδιά μας την πόλη που τους αξίζει»

«Από το ξεκίνημα της θητείας μας χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης και ανασκουμπώνοντας τα μανίκια, μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, βάζοντας ως στόχο και ως εξαγγελία από το ξεκίνημά μας, ότι θα αλλάξουμε την πόλη κι θα βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, έτσι ώστε αυτή η πόλη επιτέλους να καταστεί πόλος έλξης ξένων και ντόπιων επισκεπτών, υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο της ανάπλασης του λιμανιού, αλλά και της ανάπλασης της Επάνω Σκάλας σε συνδυασμό με το έργο το οποίο τελείωσε στα Τσαμάκια. (…)Θα υλοποιήσουμε πολύ μεγάλα έργα για τον Δήμο μας τα οποία δεν έγιναν εδώ και μία 20ετία τουλάχιστον. Είμαι ικανοποιημένος με την δουλειά που έγινε (..) Μαζί θα πάμε και στα επόμενα βήματα για να δώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, αυτό που αξίζει στην πόλη μας, στα παιδιά μας και στο νησί μας» είπε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων.

Τζιμής: «Πράξαμε και εκπονήσαμε εκ του μηδενός μελέτες πολλών εκατομμυρίων»

«Πράξαμε και εκπονήσαμε εκ του μηδενός μελέτες πολλών εκατομμυρίων. Η ίδια η Διαχειριστική Αρχή, που έχει πείρα δεκαετιών, πραγματικά έτριβε τα μάτια της, όταν είδε όλο το πλάνο των αναπλάσεων –που προετοιμάσαμε» είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής υπενθυμίζοντας ότι πριν από μία εβδομάδα υπεγράφη η έγκριση του έργο 5 εκ. ευρώ του Αθλητικού πολυχώρου στη θέση της χωματερής της Αγίας Κυριακής. «Αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή 3 έργα 13εκ. ευρώ»

Ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής, δήλωσε ότι: «τα έργα αυτά,  είναι  το αποτέλεσμα αυτό μιας τεράστιας επιστημονικής και πολιτικής  διεργασίας της  μελετητικής ομάδας και της Δημοτικής Αρχής Κύτελη. Ευχαρίστησε τις Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες και προπάντων τους μηχανικούς τους κ.κ. Παπαχριστοφόρου, που ήταν ο επικεφαλής της Τεχνικής  Ομάδας, τον αρχιτέκτονα κ. Πέτρου, την Αρχιτέκτονα κα. Σαρόγλου, την κα.  Γιαννακού, κ. τον κ. Σέντα , τον κ. Αποστολέλλη, την κα. Ανατολίτη, την κα. Αβαγιαννού και τον αρχιτέκτονα κ. Αξιώτη, «οι οποίοι πραγματικά επιτέλεσαν ένα σπουδαίο έργο», όπως είπε.

Χατζηγιάννης: «Είναι μεγάλη μέρα για τον Δήμο Μυτιλήνης»

«Είναι μεγάλη μέρα για τον Δήμο Μυτιλήνης. Ζούμε μια ιστορική μέρα μια και υπογράφονται έργα πρωτόγνωρα σε ύψος. Έργα που είχαν σηματοδοτήσει τη διάθεση να υλοποιηθούνε όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών και ήρθε η δική μας δημοτική αρχή, με τον Δήμαρχο μας και με Τεχνική Υπηρεσία και με τον κ. Τζιμή, ο οποίος υπερέβαλε εαυτόν να κάνει πράξη αυτό το οποίο ονειρεύτηκαν πολλές πολλές Δημοτικές Αρχές αλλά εμείς θα το υλοποιήσουμε» είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης.

Οι προϋποθέσεις

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης, κατά την εισήγησή του επισήμανε τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των έργων. «Τα συγκεκριμένα έργα, που εγκρίθηκαν από την υπηρεσία μας εντάσσονται στις Ολοκληρωμένες Αστικές Παρεμβάσεις. Στόχος των προγραμμάτων που προκηρύσσουμε είναι να κάνουμε την πόλη πιο λειτουργική (…)Σε ότι έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις. Το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα. Έχουμε βάλει όρο που λέει ότι μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να έχει υποβληθεί σε μας το Τεύχος του Διαγωνισμού μαζί με την ΆΔΕΙΑ Εκτέλεσης του Έργου. Εμείς δεσμευόμαστε ότι σε 15 ημέρες από τότε που θα μας το υποβάλλει θα έχουμε δώσει τη σύμφωνη γνώμη. Άρα 15 του Σεπτέμβρη το έργο πρέπει να έχει πάρει το «ΟΚ» από τη Διαχειριστική Αρχή για να βγει σε Διαγωνισμό, λόγω του τέλους του ΕΣΠΑ. Τον Φλεβάρη του 2022 πρέπει να μας ζητήσει να ελέγξουμε τον Διαγωνισμό και να δώσουμε την έγκριση για να μπει ο εργολάβος μέσα. Αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις». Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων είναι 18 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τον Μάρτιο του 2022 να υπάρχει σύμβαση και 31-12-2023, που λήγει η τελευταία πληρωμή του ΕΣΠΑ, το έργο να έχει αποπληρωθεί από αυτό το πρόγραμμα.

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey