Προ των πυλών η υπογραφή της σύμβασης Καλλονής - Πέτρας και η δημοπράτηση του Κόμβου της Βόρειας Παράκαμψης, το καλοκαίρι οι εργασίες στο δρόμο Αμπελικό -Σταυρός

Στο επίκεντρο τα οδικά έργα της Λέσβου [Vid]

29/04/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 30/04/2022 - 14:18

Θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις σε ότι έχει να κάνει με τα οδικά έργα της Λέσβου. Αναλυτικότερα προ ημερών, όπως άλλωστε αποκάλυψε στο προηγούμενο φύλλο του το «Ε» με την δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης του έργου του οδικού άξονα Καλλονής - Πέτρας. Στις 5 Μαΐου αναμένεται να δημοπρατηθεί ο κόμβος της Βόρειας Παράκαμψης, ενώ στον δρόμο Αμπελικό -Σταυρός οι εργασίες εκτιμάται να ξεκινούν το καλοκαίρι. «Κλειδί» για το έργο της Νότιας Παράκαμψης αποτελεί η απόφαση που πρόκειται να πάρει το Ταμείο Ανάκαμψης με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, να έχει εναλλακτική σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, δίνοντας όμως προτεραιότητα στο κομμάτι του δρόμου από την Παγανή έως το Νοσοκομείο.  

Δίπλα στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής που υπέβαλλαν προσφυγή, η οποία τελικά απερρίφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνει ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι θα κάνει το καλύτερο προκειμένου να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι ιδιοκτήτες των κτημάτων απ’ όπου περνά ο άξονας Καλλονής - Πέτρας. Μάλιστα την επομένη της αποφάσεως συνάντησε μαζί με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου τους ανθρώπους εκείνους που υπέβαλλαν την προσφυγή με αυτό το στόχο.  

«Προ ημερών πληροφορηθήκαμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση και άρα είμαστε έτοιμοι να καλέσουμε σύντομα τον ανάδοχο του έργου [εταιρεία ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ] να εγκατασταθεί εδώ να υπογράψουν τη σύμβαση για να ξεκινήσει το έργο.  

Ταυτόχρονα περιμένουμε τις τιμές μονάδος που θα ορίσει το δικαστήριο για τις απαλλοτριώσεις» είπε ο κ. Μουτζούρης στο «Ε», επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι δύο περίπου ετών και ο ονομαστικός προϋπολογισμός του έργου της τάξεως των 20εκ. ευρώ.  

Δημοπρατείται ο κόμβος της Βόρειας Παράκαμψης  

5 Μαΐου δημοπρατείται και ο Κόμβος της Βόρειας παράκαμψης [Κ2]. Προσφάτως εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η δημοπράτηση του έργου «ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ (Κ2) ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΔΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΜΕ ΟΔΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - ΘΕΡΜΗΣ», προϋπολογισμού 2.160.000,00 € με Φ.Π.Α., το οποίο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014 - 2020». Κύριο αντικείμενο του ανωτέρω έργου είναι η κατασκευή του ισόπεδου οδικού κόμβου (Κ2) συνδέσεως της Περιφερειακής Παράκαμψης με την οδό Μυτιλήνης - Θερμής στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ, με εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών οδοποιίας (χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης-ασφάλισης), καθώς και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών (ηλεκτροφωτισμού). 

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο με το οποίο ολοκληρώνεται ουσιαστικά η Βόρεια Παράκαμψη. Ο συγκεκριμένος κόμβος είναι απαραίτητος για την οδική ασφάλεια στην έξοδο της πόλης και είμαστε ικανοποιημένοι που παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε καταφέραμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες και να βρισκόμαστε στην φάση της δημοπράτησης» ανέφερε σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης. 

Και για τη Νότια παράκαμψη 

«Σε ότι έχει να κάνει με τη Νότια Παράκαμψη έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να ενταχθεί η νότια παράκαμψη στο Ταμείο Ανακάμψεως. Το Υπουργείο δεν μας έχει απαντήσει ακόμη. Είναι ένα έργο της τάξεως των 40 εκ. ευρώ και ταυτόχρονα όμως και πονηρά σκεπτόμενος το χώρισα στα δύο -για να είναι δύο έργα των 20 εκατομμυρίων- ούτως ώστε αν στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν ευοδωθεί η προσπάθειά μας να μπορεί να κατασκευαστεί από πόρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μέσω του ΕΣΠΑ. Μέσω του ΕΣΠΑ έργο μέχρι 20 εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να το εντάξουμε», είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε ότι σε προτεραιότητα βρίσκεται το πρώτο τμήμα που είναι από την Παγάνη μέχρι το Νοσοκομείο και τόνισε ότι οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν από την απόφαση του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Μάλιστα σε ότι έχει να κάνει με το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι σε αυτό έχει ενταχθεί το Φράγμα Τσικνιά, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτήρισε το έργο πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο αλλά εξήγησε ότι τίθεται ένα ζήτημα. Χαρακτηριστικά είπε : «Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το εξής αν για οποιοδήποτε λόγο υπάρξει εμπλοκή σε αυτό το έργο θα μείνουμε χωρίς άλλα έργα από το Ταμείο Ανακάμψεως -που θα μπορούσαν να ήταν στη θέση του Μεγάλου Φράγματος (…) Δεν μπορούμε δηλαδή να εξασφαλίσουμε άλλους πόρους από το Ταμείο Ανακάμψεως εξαιτίας αυτού του μεγάλου έργου».  

Το καλοκαίρι ο δρόμος ΑΜΠΕΛΙΚΟ - ΣΤΑΥΡΟΣ 

Το Κεφάλαιο των σημαντικών οδικών αξόνων κλείνει με εκείνο του έργου ΑΜΠΕΛΙΚΟ - ΣΤΑΥΡΟΣ, όπου αναμένονται από το δικαστήριο οι τιμές απαλλοτριώσεως. Το έργο υπάγεται στην Παράγραφο 7Α και αυτό σημαίνει ότι μαζί με το δικαστήριο η Περιφέρεια μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών, που περιλαμβάνουν διάνοιξη δρόμου, τεχνικά έργα και ασφαλτόστρωση στην υφιστάμενη χάραξη, έργο συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων. «Πιστεύω εντός του έτους μέχρι το καλοκαίρι να ξεκινήσουμε τις εργασίες», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Μουτζούρης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey