«Ο Φασιανός για την Ελευθερία της τέχνης» & «Ηρωικό Και Δοξαστικό Κύπρος»

Πέντε μοναδικά έργα του Αλέκου Φασιανού στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης [Vid & Pics]

21/01/2022 - 11:34 Ενημερώθηκε 22/01/2022 - 19:03

Πέντε έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, που πέρασε πριν λίγες ημέρες στην αιωνιότητα, φιλοξενούνται στην Δημοτική Πινακοθήκη της Μυτιλήνης.

Οι πέντε αυτοί πίνακες ζωγραφικής προέρχονται από τη συλλογή του Γεωργίου Σίμου Πετρή η οποία συλλογή αποτέλεσε τη «μαγιά» της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, μαζί με τα άλλα έργα τα οποία δώρισε ο Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ και αφορούν έργα του Μυτιληνιού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Οι τέσσερις πίνακες που βρίσκονται στην δεύτερη αίθουσα του πρώτου ορόφου φέρουν την αναφορά «Ο Φασιανός για την Ελευθερία της Τέχνης». Πρόκειται για έργα που ο έλληνας καλλιτέχνης ζωγράφισε στην πρώιμη περίοδο της δημιουργίας του. Ο πίνακας που φέρει τίτλο «Ηρωϊκό και δοξαστικό Κύπρος» και βρίσκεται σε διπλανή αίθουσα δημιουργήθηκε στις 23 Ιουλίου 1974 λίγες ημέρες μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και αποτελεί, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Τσακίρη ένα μοναδικό έργο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού.

Τσακίρης: «Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης αποτελεί σημείο αναφοράς σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών»

«Πριν λίγες μέρες πέρασε στην αιωνιότητα μία μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους, ο Αλέκος Φασιανός. Το δυσάρεστο αυτό γεγονός μας έδωσε το έναυσμα -όσο άκομψο κι αν ακούγεται- να αναφερθούμε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η οποία για ακόμη μία φορά γίνεται τόπος αναφοράς για κάποιες μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού» είπε στο «Ε» ο Παναγιώτης Τσακίρης και πρόσθεσε ακολούθως: «Αυτό γιατί  στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης βρίσκονται έργα του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου, Αλέκου Φασιανού, τα οποία κοσμούν την Δημοτική Πινακοθήκη. Η εμβληματική αυτή συλλογή, η οποία πρέπει να πούμε ότι είναι από τις πιο ωραίες και τις πιο σπάνιες στην Ελλάδα, βρίσκεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης»  

Η Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης λειτουργεί καθημερινά από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι για τον οποιοδήποτε επισκέπτη θέλει να δει τα έργα που φιλοξενούνται, ενώ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου η Δημοτική Πινακοθήκη είναι ανοιχτή και τα Σαββατοκύριακα.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey