Η δημιουργία ενός μοναδικού για τα παγκόσμια δεδομένα υπαίθριου μουσείου απολιθωμάτων 

Μετατρέποντας την πέτρα σε χρυσό [Vid]

05/02/2021 - 18:10 Ενημερώθηκε 08/02/2021 - 13:36

Συνεχίζονται οι ανασκαφές στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου φέρνοντας στο φως χιλιάδες ευρήματα σε αυτή την ανασκαφή που είναι η μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανασκαφή που έχει γίνει ποτέ στον ελληνικό χώρο. Περισσότερα από 15.000 συνολικά ευρήματα, ανάμεσά τους ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά που περιλαμβάνουν γιγάντιους απολιθωμένους κορμούς.

Στόχος μέσα από την αξιοποίηση των ευρημάτων είναι η δημιουργία ενός υπαίθριου Μουσείου 20 περίπου χιλιομέτρων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. «Διαμορφώνουμε μία μοναδική εμπειρία, όχι για τα ελληνικά αλλά για τα παγκόσμια δεδομένα καθώς θα είναι ένα μοναδικό ανοιχτό μουσείο κατά μήκος ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου» είπε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που μάχεται για το έργο αυτό και δεν είναι άλλος από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νικόλαο Ζούρο.

Οι πρώτες θέσεις και η ολοκλήρωση του υπαίθριου μουσείου

Η διαδικασία κατασκευής μικρών στεγάστρων, μέτρων προστασίας, πληροφοριακών πινακίδων αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Μάρτιο. Στόχος του κ. Ζούρου να είναι έτοιμος για μερικές από τις θέσεις αυτές όταν το καλοκαίρι παραδοθεί το έργο του οδικού άξονα.

Μέχρι το 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αυτό το μοναδικό έργο, το οποίο συνίσταται στη δημιουργία ενός υπαίθριου Μουσείου 20 περίπου χιλιομέτρων κατά μήκος του οδικού άξονα. Οι επισκέπτες της Λέσβου θα έχουν τη δυνατότητα, οδηγώντας με το αυτοκίνητό τους για να φτάσουν στο Σίγρι και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, να βλέπουν, εκατέρωθεν του δρόμου, σε προστατευμένους χώρους, πολλούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς - με ορισμένους να ξεπερνούν τα 20 μέτρα σε μήκος. «Είναι πραγματικά μοναδικά ευρήματα τα οποία εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες».

Τα μοναδικά αυτά ευρήματα που εντοπίστηκαν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ήρθαν στο φως, σύμφωνα με τον κ. Ζούρο, μέσα από τρία σημαντικά δημόσια έργα της περιοχής. Του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου, του λιμανιού του Σιγρίου, όπου επίσης υπήρξαν ευρήματα, όσο και από το έργο του πάρκου των ανεμογεννητριών της ΔΕΗ που υπάρχει στην περιοχή, που έδωσε πάρα πολλά ευρήματα.

Το μοναδικό μνημείο της φύσης

Τα ευρήματα στα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους -τις πιο σημαντικές δηλαδή απολιθωματοφόρες θέσεις- αναδεικνύονται, γίνονται εργασίες συντήρησης και ανάδειξής τους. Ευχή όλων και στόχος είναι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα και τα ευρήματα του δρόμου να αναδειχθούν κατά μήκος του οδικού άξονα και σε συνδυασμό με τα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους να δημιουργηθεί μια μοναδική εμπειρία για όλους αυτούς που θα θελήσουν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το μοναδικό μνημείο της φύσης που είναι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Από το καλοκαίρι, όταν και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Καλλονής - Σιγρίου, θα δίνονται θέσεις κατά μήκος του δρόμου που θα είναι επισκέψιμες. Έτσι θα μπορεί να δει κανείς τα απολιθώματα που έχουνε βρεθεί στην αρχική τους θέση, ενώσω τα υπόλοιπα ευρήματα θα συντηρούνται και κυρίως θα προστατεύονται.

Τα ευρήματα και οι πληροφορίες που μας δίνουν

Το κορυφαίο αυτών το απολιθωμένο δέντρο μήκους 19,5 μέτρων. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το δέντρο αυτό βρέθηκε ολόκληρο με τα κλαδιά του. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ποτέ ένα ολόκληρο με τις διακλαδώσεις του ακέραιο στη θέση μιας ανασκαφής. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν επίσης πολλά φύλλα που προέρχονται από τα δέντρα εκείνης της εποχής, όπως και το ριζικό σύστημα του δέντρου. Πρόκειται για ένα εύρημα μοναδικό, καθώς πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει αποκαλυφθεί ένας τέτοιος κορμός. Ήδη το εύρημα αυτό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο ακέραιος αυτός κορμός δεν είναι το μοναδικό εύρημα, από τον Νοέμβριο, όπως αναφέρει ο κ. Ζούρος, έχουν βρεθεί πάνω από 80 απολιθωμένοι κορμοί. Οι κορμοί αυτοί βρίσκονται στη θέση όπως αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές. Βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα στρώμα καταστροφής. Υπάρχουν επάλληλα επίπεδα πάνω στα οποία έχουν συσσωρευτεί αυτοί οι κορμοί και η δική μας εξήγηση είναι ότι πρόκειται για μία παλιά κοιλάδα στην οποία μεταφέρθηκαν από τα νερά της βροχής οι κορμοί αυτοί και τοποθετήθηκαν σε επάλληλα στρώματα δίνοντας μια μοναδική εικόνα τόσο της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων αλλά και των φαινομένων που ακολούθησαν της έκρηξης. Ειδικότερα περιλαμβάνονται οι μεγάλες βροχές και πλημμύρες που παρέσυραν τα κομμάτια αυτά. Στη συνέχεια αυτή η λασποροή  που δημιουργήθηκε, το νερό και η στάχτη των ηφαιστειακών εκρήξεων ανακατεύθηκαν, σκέπασαν τα δέντρα με αποτέλεσμα να διασωθούν με έναν μοναδικό τρόπο στη θέση εύρεσής τους.

Τα ευρήματα αυτά βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το επίπεδο του δρόμου, άρα δεν μπορούν να διατηρηθούν στην αρχική τους θέση.

Καθώς προχωράει η ανασκαφή βρίσκονται καινούρια ευρήματα τα οποία μεταφέρονται προσωρινά σε ειδικούς νάρθηκες στο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. «Θα προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε - γιατί δημιουργούμε πολύ καλή αποτύπωση των ευρημάτων στον φυσικό τους χώρο - έτσι ώστε σε μελλοντικό χρόνο να προσπαθήσουμε να ξαναδημιουργήσουμε αυτή τη θέση και την επαλληλία των κορμών όπως ακριβώς βρέθηκαν» είπε ο κ. Ζούρος.

Είναι βέβαιο ότι καθώς οι εργασίες συνεχίζονται καινούργια απολιθώματα θα έρχονται στο φως και τους προσεχείς μήνες.

Εκτός από τους όρθιους και κατακείμενους κορμούς που βρίσκονται μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα, συναντώνται επίσης πολύτιμα ευρήματα όπως ορίζοντες φύλλων με πάρα πολλά φύλλα διαφορετικών ειδών φυτών. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί βοηθούν στο να προσδιοριστούν τα είδη των δέντρων που υπήρχαν την περίοδο εκείνη. Οι καρποί των δέντρων, τα κλαδιά, οι ρίζες δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του δασικού οικοσυστήματος με έναν τρόπο που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε έρθει στην επιφάνεια.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey