
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μαρία Ζκέρη, Χαρά Εγγλέζου & Ευδοκία Καραγιάννη οι νικήτριες
Με επιτυχία διοργανώθηκαν ακόμη μία χρονιά οι Αγώνες Ιππικής Δεξιοτεχνίας από τον Ιππικό Όμιλο «Ippos Horse Riding & Excursions» στον Βαφειό.
Στους αγώνες Ιππικής Δεξιοτεχνίας το κύπελλο κατέκτησε η Μαρία Ζκέρη η οποία έκανε την έκπληξη και ίππευσε χωρίς σέλα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Μαρία Ζκέρη μαζί με την Άννα Κατσαρού, αθλήτριες επί σειρά ετών του ομίλου Ippos Horse Riding & Excursions με εκπαιδεύτρια αθλητικής ιππασίας την Ρίτα Μιχαλάκη και με την βοήθεια του προπονητή Δημήτρη Δρακάκη, κατά την διάρκεια της τελικής προετοιμασίας, κατάφεραν να αποκτήσουν Άδεια Ικανότητας Αθλητού στην Ιππική Δεξιοτεχνία και στην Υπερπήδηση Εμποδίων από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.
Το αργυρό μετάλλιο κέρδισε η Χαρά Εγγλέζου, το χάλκινο μετάλλιο η Ευδοκία Καραγιάννη, ενώ την τέταρτη θέση μοιράστηκαν η Νικολέτα Βόμβα και Ελευθεριάννα Κουκώση, την Πέμπτη η Μαρίλια Χρυσοπούλου . Στους αγώνες ακόμη συμμετείχαν ακόμη η Ζωή Εφέ και Μαρίνα Βλάχου.
Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον πρόεδρο της Λέσχης Φιλίππων Λέσβου, Μίλτο Χατζηπαλαιολόγου, τον Στρατή Τοπαλή, την υπεύθυνη του ομίλου & εκπαιδεύτρια αθλητικής ιππασίας Ρίτα Μιχαλάκη και την Ανδρονίκη Κουτσαβλή.
Όμως δεν έγιναν μόνο αγώνες η κα Ρίτα Μιχαλάκη φρόντισε μικροί και μεγάλοι να έρθουν πιο κοντά με τα άλογα του ομίλου, Dona, Errico, Bonita μέσα από παιχνίδια. Ασκήσεις ισορροπίας, ο γύρος του κόσμου πάνω στην σέλα και αλογοτσουβαλιάσματα ήταν μερικές από αυτές.
Ιππική δεξιοτεχνία
Στην Ιππική Δεξιοτεχνία ο ιππέας ή η αμαζόνα με διακριτικές κινήσεις κατευθύνουν το άλογο στο να εκτελέσει ένα σύνολο ασκήσεων ακριβείας και αρμονίας στο βάδην, τροχάδην και καλπασμό μέσα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό χώρο. Η βαθμολόγηση γίνεται από κριτές που αξιολογούν το επίπεδο και την αρτιότητα εκτέλεσης ασκήσεων. Νικητής είναι ο αθλητής που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.
Η Ιππική Δεξιοτεχνία αναφέρεται στην Ιππική του Ξενοφώντος, σύγγραμμα θεμελιώδες ως προς την τεχνική του αθλήματος. Οι ασκήσεις του αθλήματος αυτού ξεκίνησαν ως ασκήσεις για τελετές παρελάσεων και πολέμου. Κατόπιν, συναντώνται κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όπου και εμφανίζονται και τα πρώτα είδη Αγώνων. Οι ασκήσεις αυτές συναντώνται επίσης κατά τις Σταυροφορίες στους Δυτικούς Ιππότες κι από εκεί κι έπειτα διατηρούνται στην παράδοση της Ιππικής Τέχνης δια των Σχολών της Βιέννης και του Saumur. Tο 19ο αιώνα πλέον, συναντάται ως άθλημα σε Αγώνες στην Αυστρία. Το 1902 αποτελεί άθλημα Διεθνών Αγώνων και συμπεριλαμβάνεται στα Ολυμπιακά Αθλήματα στην Ολυμπιάδα του 1912, στη Στοκχόλμη.