Καμπούρης: «Ο πληθυσμός θα θωρακιστεί με τον εμβολιασμό»

Κάπως ελεγχόμενη η κορονοκατάσταση στη Λέσβο παρά τις  εστίες στην πόλη και στα χωριά [Vid]

26/03/2021 - 15:22 Ενημερώθηκε 30/03/2021 - 11:20

Στο νησί μας η κατάσταση είναι κάπως ελεγχόμενη, σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία, είπε στο «Ε» ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Καμπούρης. Βέβαια το ιικό φορτίο που καταγράφεται έχει μια αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, έστω και αν τις τελευταίες ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό με εξαίρεση την Τετάρτη 24 Μαρτίου, όταν σημειώθηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων. Σημειώνεται δε, ότι υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και εντός της πόλεως και στα χωριά της Λέσβου. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τα μέτρα έως ότου θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό» είπε ο κ. Καμπούρης.

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί πίεση εξαιτίας των κρουσμάτων. Μάλιστα ο διοικητής είπε: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο ομαλοποιημένα. Αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας την αντλούμε από δύο κυρίως στοιχεία το πρώτο είναι οι εμβολιασμοί και ο περιορισμός της νόσου λόγω εποχικότητας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής 26 Μαρτίου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου βρίσκεται διασωληνωμένο ένα άτομο ενώ στην κλινική Covid-19 13 άτομα.

Οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί προχωράνε κανονικά και με τα εμβόλια της Pfizer έχουν εμβολιαστεί 8.300 άτομα εκ των οποίων 3.380 έχουν κάνει και την δεύτερη δόση. Με τα εμβόλια της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 1.500 άτομα.

Με τους εμβολιασμούς όπως επισημαίνει ο κ. Καμπούρης θωρακίζεται ο πληθυσμός των ιδιαίτερα μεγάλων ατόμων. Σημειώνεται ότι ο κορονοϊός δημιουργεί επιπλοκές στην ηλικία μεγάλων ατόμων και πολλές φορές τα οδηγεί και στον θάνατο.

Η βρετανική μετάλλαξη

Λόγω εποχικότητας η μετάδοση της νόσου αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται υποστηρίζει ο κ. Καμπούρης και προσθέτει: «Βέβαια εδώ έχουμε και ένα αρνητικό. Είναι ότι κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη που θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά δεν πρέπει να μας πιάνει και πανικός» είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα. «Ξέρουμε ότι κόσμος έχει κουραστεί αλλά ας κάνουμε λίγο υπομονή πριν την τελευταία μεγάλη προσπάθεια».

Νέα εμβολιαστικά κέντρα

Αρχές Απριλίου θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα άλλα τρία Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνη, Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και Κέντρο Υγείας Άντισσας. Η έναρξη των εμβολιασμών στα τέσσερα αυτά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, θα γίνει ταυτόχρονα. Με την αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων θα αυξηθεί ταυτόχρονα και ο αριθμός των εμβολιασμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με το Κέντρο Υγείας Καλλονής και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης εμβολιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, 1.200 την εβδομάδα.

Οι ομάδες

Την προηγούμενη Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα του πληθυσμού ηλικίας 70-74 ετών και οι εμβολιασμοί αυτών θα ξεκινήσουν τρείς ημέρες αργότερα, δηλαδή την Δευτέρα 29 Μαρτίου. Την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα του πληθυσμού που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 65-69,τα οποία θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται την Δευτέρα 5 Απριλίου. Σημειώνεται ότι μέσα Μαΐου θα έχουν καλυφθεί όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey