Η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, μιλά στο «Ε» για την καρδιά του «ατρομητοτάτου των ανθρώπων»

Η Καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη [Vid]

23/11/2021 - 12:02 Ενημερώθηκε 24/11/2021 - 13:26
Η Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου είναι Ιστορικός - Αρχειονόμος & Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας και ήρθε στην Μυτιλήνη μεταφέροντας την Καρδιά του Μιαούλη. Η κα Αδαμοπούλου, μίλησε στο «Ε» για τον Ανδρέα Μιαούλη για την ζωή και την δράση του καθώς και για την απόφαση του Όθωνα να ταριχεύσει σε Ασημένια Λήκυθο την καρδιά αυτού του Ήρωα της Επανάστασης του 1821.
«Η ελευθερία των Ελλήνων αποκτήθηκε με τραχείς αγώνες, με θυσίες, με ποταμούς αίματος. Κάποιοι άνθρωποι συνετέλεσαν στην πυροδότηση αυτής της διάθεσης και της ζέσης για Ελευθερία. Ένας από αυτούς ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης. Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν Υδραίος γεννήθηκε, έζησε & δημιούργησε στη Ύδρα αρχικά σαν έμπορος και πειρατής και αργότερα σαν Ναυμάχος και με την αξιοσύνη του και τις στρατηγικές του ικανότητες αναδείχθηκε σε αρχιναύαρχος του ελληνικού τρινήσιου στόλου. Αν θα θέλαμε να τον χαρακτηρίσουμε το Μιαούλη θα λέγαμε ότι ήταν η ζώσα προσωποποίηση του ελληνικού αγώνα. Δεν υπάρχει Ναυμαχία που να μην πρωτοστάτησε, να μην πρωταγωνίστησε ο Ανδρέας Μιαούλης. Ήταν δηλαδή τόση διάθεση του, τόση αντρειοσύνη του που παρότι άρρωστος ήθελε να είναι παρών, να ηγείται, να ξεκινάει και να τελειώνει τη Ναυμαχία και δεν δίσταζε να μεταφερθεί μέσα στο πλοίο από τους ναύτες του πάνω σε φορείο καθώς ταλαιπωρείτο από ποδάγρα. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους ο Ανδρέας Μιαούλης έλαβε ανώτατα αξιώματα γιατί ήταν ένας από τους τρεις που είχαν πάει στο Μόναχο και παρέδωσαν το στέμμα στον πρώτο βασιλιά της Ελλάδος τον Όθωνα το 1831. Δεν έγινε βέβαια ποτέ πρωθυπουργός -όπως έγινε αργότερα ο Κανάρης για παράδειγμα - αλλά πάντως ήταν διευθυντής του στόλου. Κατείχε θέσεις πολύ σημαντικές προσπάθησε να καταδιώξει -και το πέτυχε- την πειρατεία και βέβαια ήταν ένας άνθρωπος διακεκριμένος ανάμεσα στα διάσημα ονόματα της εποχής του.
 
Οι δεσμοί φιλίας που ένωναν τον Όθωνα με τον Μιαούλη, φάνηκαν και πολύ αργότερα όταν ο Μιαούλης ήταν πλέον κατάκοιτος άρρωστος. Όταν λοιπόν αρρώστησε ο Μιαούλης- που ζούσε τότε στην Αθήνα- τον επισκέφτηκε περίπου τρεις φορές ο Όθωνας παραβαίνοντας το βασιλικό πρωτόκολλο που έλεγε ότι απαγορεύεται ο Βασιλεύς να επισκεφτεί σπίτι ιδιώτη ή λαϊκού. Όμως ο Όθωνας τον επισκέφτηκε και του απένειμε σε μία από τις επισκέψεις του και το Μεγάλο Σταυρό του Σωτήρα. Το μετάλλιο αυτό αποτελεί ύψιστο τιμητικό αξίωμα. Όταν έφυγε από αυτή τη ζωή στις 11 Ιουνίου του 1835 διέταξε ο Όθωνας να αποσπαστεί η καρδιά του & να ταριχευθεί. Οι Βαυαροί συνήθισαν να ταριχεύουν συμβολικά πάντα καρδιές, εγκεφάλους ηρώων & διακεκριμένων ανθρώπων και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να γίνει ένα εμβληματικό είδος. Ο αρχίατρος του και ο αρχιφαρμακοποιός του παλατιού του Όθωνα έκαναν την ταρίχευση. Σε μία περίτεχνη ασημένια λήκυθο με χρυσά κοσμήματα κλείστηκε η καρδιά του Ατρομητοτάτου των ανθρώπων, όπως τον καταγράφει και τον περιγράφει τον Μιαούλη ο ιστοριογράφος μας ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος». 
 
 
 
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey