«Τσουκάλι Άνοιξε»

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης [Vid]

27/02/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 28/02/2022 - 09:11

Παρέα με τα παιδιά της Β’ Τάξης του Τμήματος Μαγειρικής της Επαγγελματικής Σχολής Μυτιλήνης του ΟΑΕΔ και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μαίρης Κάβουρα «τρυπώσαμε» στο εργαστήρι του τμήματος και γευτήκαμε τους πιο νόστιμους και μερακλίδικους γκιουζλεμέδες.  

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης που μετέφεραν εκεί οι Μικρασιάτισες νοικοκυρές. 

Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.  

 
 

Υλικά 

Για το ζυμάρι  

  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό  
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο  
  • 2 κουταλιές ξύδι  
  • Λίγο αλάτι  

Για τη γέμιση  

  • Μισό κιλό φέτα  
  • Λίγη μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο  
  • Προαιρετικά προσθέτουμε κεφαλοτύρι  
  • Πιπέρι  
  • Δυόσμο  
  • 2-3 αυγά 

Μέθοδος Εκτέλεσης 

Ρίχνουμε το ποτήρι με το χλιαρό νερό στο μπόλ και προσθέτουμε ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι και το αλεύρι. Σε ότι έχει να κάνει με το αλεύρι προσθέτουμε τόσο όσο «σηκώνει» η ζύμη. Αφού πλάσουμε την ζύμη μας θα την σκεπάσουμε με μία πετσέτα και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 15’ σε ζεστό μέρος.  

Θρυμματίζουμε τα τυριά μας και έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά αφού προηγουμένως τα έχουμε «χτυπήσει». Έπειτα σειρά έχει ο ψιλοκομμένος δυόσμος και το πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.  

Στην συνέχεια θα ανοίξουμε φύλλο με τον πλάστη. Αφού ανοίξουμε το φύλλο μας το χαράσσουμε με το μαχαίρι σε τετράγωνα και εκεί θα προσθέσουμε μία κουταλιά του γλυκού με την γέμισή μας. Βρέχουμε τις άκριες περιμετρικά του τετραγώνου με πινελάκι που έχουμε βουτήξει σε νερό ώστε αυτές να κολλήσουν μεταξύ τους όταν θα τις ενώσουμε.  

Προσθέτουμε στο τηγάνι μας λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε τους γκιουζλεμέδες μέσα προσέχοντας η ένωσή μας να είναι από κάτω. Όταν ροδοκοκκινίσουν τους βάζουμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε τοποθετήσει απορροφητικό χαρτί.  

«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ» του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου 

Το γενικής ανθοφορίας  μέλι προέρχεται αποκλειστικά από ανθοφορίες της Λεσβιακής υπαίθρου (κυρίως λυγαριά, άγρια λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και διάφορά άλλα αγριολούλουδα). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο νησί δεν υπάρχουν εντατικές καλλιέργειές γεγονός που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρουσίας επιβλαβών φυτοπροστατευτικών ουσιών στο μέλι. 

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ιδρύθηκε το 1982 και έκτοτε έχει διαρκή παρουσία και δράση καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Εδρεύει στα Αλυφαντά Μυτιλήνης, αποτελείται από 110 μικρούς και μεσαίους μελισσοκόμους απo όλο το νησί της Λέσβου ενώ τυποποιεί και διανέμει αποκλειστικά και μόνο μέλι και προϊόντα μέλισσας των συνεταίρων. Από την ένταξή μας στο πρόγραμμά LEADER plus (1998) και έπειτα παρουσιάζουμε διαρκή ανάπτυξη και σε οικονομικό επίπεδο είμαστε από τους ελάχιστους υγιείς συνεταιρισμούς ως απόρροια της καλής οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης. Στόχος μας είναι να φτάσει αδιαμεσολάβητα ένα ασφαλές και ποιοτικά ανώτερο προϊόν στο καταναλωτή αφήνοντας παράλληλα ένα δίκαιο κέρδος στο μελισσοκόμο. 

Ε. & Κ. ΜΠΟΥΧΛΗΣ Α.Ε.  

Η Ε.&Κ. ΜΠΟΥΧΛΗΣ Α.Ε. μια σταθερά ανερχόμενη παραδοσιακή βιοτεχνία, ασχολείται από το 1950 με τη μεταποίηση ιχθυρών (αλίπαστα), την επεξεργασία ελιών και με την παραγωγή και εμφιάλωση εξαιρετικού ούζου στη Μυτιλήνη. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια την τοπική, αλλά και όλη σχεδόν την ελληνική αγορά. Σημαντικό επίσης μερίδιο της παραγωγής της εξάγεται. Τα προϊόντα που επεξεργάζεται είναι από το νησί και διαλέγονται με προσοχή από τους πεπειραμένους ανθρώπους της. Όλα παρασκευάζονται εντελώς παραδοσιακά, με ανθρώπινα χέρια και με παντελή απουσία χημικών συντηρητικών.   

Η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της έχει προκαλέσει τη σταθερή ζήτηση τους από πολλές επιχειρήσεις του Κέντρου και της υπόλοιπης Ελλάδας. Έτσι μπορούμε να τα απολαμβάνουμε καθημερινά στο τραπέζι μας.  

Η επιχείρηση εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων H.A.C.C.P.  

Χορηγοί επικοινωνίας  

Τα γυρίσματα έγιναν στα εργαστήρια Μαγειρικής της Επαγγελματικής Σχολής Μυτιλήνης του ΟΑΕΔ και χορηγοί επικοινωνίας της εκπομπής είναι οι Ε. & Κ. ΜΠΟΥΧΛΗΣ Α.Ε. και Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου.  

Όλες τις συνταγές του «Τσουκάλι Άνοιξε» μπορείτε να τις δείτε στο site του ΕΜΠΡΟΣ, στο κανάλι στο YOUTUBE, καθώς και στις σελίδες που διατηρεί σε facebook & instagram. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey