Εξισορροπεί ανισότητες και επιβραβεύει τον σεβασμό στο περιβάλλον

Φλωρίδης: «Έρχεται με άλλη φιλοσοφία η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» [Vid]

31/01/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 31/01/2023 - 16:08

Με στόχο να εξισορροπήσει τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη- μέλη, αλλά και στις εντός χώρας περιφέρειες, έρχεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική [ΚΑΠ], όπως είπε σε συνέντευξή του, στο «Ε» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Α΄ [ΠΕΦΑ] και μελετητής της ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, Γιάννης Φλωρίδης. Η φιλοσοφία που εκπέμπει η νέα ΚΑΠ είναι εκείνη της οικονομικής, θα μπορούσαμε να πούμε, επιβράβευσης των εφαρμογών εκείνων που αποτυπώνουν τον σεβασμό στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στο ζωικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά μέσα από την χρηματοδότηση επιχειρείται η αλλαγή κουλτούρας σε ότι έχει να κάνει με τις διεργασίες που απαιτούνται προκειμένου να παραχθεί ένα ευρωπαϊκό προϊόν με απώτερο σκοπό την διασφάλιση ποιότητας.

«Η νέα ΚΑΠ αλλάζει τα δεδομένα τα οποία ήταν γνωστά μέχρι σήμερα σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Πολιτική ασκείται στο σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω αυτής της πολιτικής έχουμε τα εργαλεία εκείνα και εννοώ την χρηματοδότηση η οποία ενισχύει την γεωργία, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή & επαρκή γεωργικά προϊόντα, ζωή στην ύπαιθρο και την διασφάλιση του σεβασμού στο περιβάλλον» είπε κατά την εισαγωγή ο κ. Φλωρίδης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦΑ και μελετητής της Γεωτεχνικής Αιγαίου, Γιάννης Φλωρίδης

Στην συνέντευξή του επισημαίνει ότι η Ευρώπη είναι -όχι μόνο ο μεγαλύτερος καταναλωτής - αλλά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Προσθέτει ότι η γεωργία της Ευρώπης έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δεδομένων των συμφωνιών που έχουν προηγηθεί σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον και το οικοσύστημα καλείται να εφαρμόσει μία γεωργική πολιτική που θα εναρμονίζεται με αυτές τις συμφωνίες.

«Η φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ είναι περισσότερο περιβαλλοντολογική, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διαχείριση του νερού, η βιοποικιλότητα στον πλανήτη, την ποιότητα του εδάφους, η ατμόσφαιρα και γενικά σε ότι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα έμβια όντα που συμβιώνουν μαζί με τον άνθρωπο. Αυτή η φιλοσοφία έχει εναρμονιστεί με τις πολιτικές και υποχρεώνει τα κράτη - μέλη της να εκπονήσει το καθένα ένα στρατηγικό σχέδιο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η ΕΕ θέτει αρχές οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν από όλα τα κράτη - μέλη της, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει μέσω μηχανισμών αν τα κράτη - μέλη τηρούν τις δεσμεύσεις τους και συνδυάζει την χρηματοδότηση με βάσει τα αποτελέσματα που θα έχει το κάθε κράτος - μέλος σε αυτή την άσκηση της αγροτικής πολιτικής».

Η ασφάλεια των προϊόντων

Η Ευρώπη έχει εξασφαλισμένη την ποσότητα των προϊόντων της, τόσο από την εσωτερική της παραγωγή όσο και από παραγωγές τις οποίες εισάγει. Τα βασικά προϊόντα που αυτή τη στιγμή καταναλώνονται από ανθρώπινη χρήση είτε από προϊόντα που απαιτούνται για την ζωϊκή εκμετάλλευση του γάλακτος και του κρέατος στην Ευρώπ. Αυτά συνήθως η Ευρώπη είτε τα εξασφαλίζει μέσω τρίτων χωρών, είτε αυτά τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και δεύτερης ποιότητας τα έβρισκε από όλο τον κόσμο. Η πολιτική όμως αυτή, όπως εξηγεί ο κ. Φλωρίδης, απέδειξε μέσω του Ουκρανικού ζητήματος που εκδηλώθηκε, ότι η εγκατάλειψη αυτού του είδους των προϊόντων δημιούργησε πρόβλημα επισιτιστικό ακόμα και στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω δεδομένα ωθούν την Ευρώπη στην επιλογή γεωργικής πολιτικής που επιβάλει λιγότερες παρεμβάσεις χημικών σκευασμάτων, προστασία των υδάτινων πόρων και της βιοποικιλότητας. Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη παρατηρήθηκε ότι διατηρήθηκαν παραγωγές οι οποίες επιχορηγούνταν, όλες οι υπόλοιπες εγκαταλείφτηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επηρεαστεί σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό η βιοποικιλότητα στον πλανήτη και το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Πλέον η στρατηγική επιβάλει την διασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας όλων των προϊόντων που συμβάλουν στην διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης. «7 εκ. αγρότες καλούνται να παράγουν προϊόντα για 447 εκ. πολίτες που έχει η ΕΕ αλλά ταυτόχρονα και για όλους εκείνους στους οποίους απευθύνονται οι εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ».

Οι χρηματοδοτήσεις

«Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα σε ότι έχει να κάνει με το κεφάλαιο της γεωργίας δεν ήταν δίκαια κατανεμημένες μεταξύ των κρατών - μελών. Αυτό είχε δημιουργήσει ανισότητες και αυτές οι ανισότητες υπήρχαν και μέσα στα ίδια τα κράτη (..). Η μεγάλη αλλαγή της νέας ΚΑΠ η οποία έρχεται το 2027 είναι ότι όποιος καλλιεργεί σε ομοειδείςς περιφέρειες (αρόσιμες εκτάσεις - καλλιεργήσιμες εκτάσεις- δενδρώδεις και βοσκοτόπια)θα παίρνει την ίδια ενίσχυση με άλλον παραγωγό που καλλιεργεί τα ίδια στρέμματα. Μέχρι σήμερα αυτό δεν γινόταν. Άρα η μεγάλη αλλαγή είναι η αλλαγή της σύγκλισης όπως θα την ονομάσουμε».

Σε ότι έχει να κάνει με τις εκμεταλλεύσεις σημειώνει ότι το 60% στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται πολύ μικρές. Με την νέα ΚΑΠ έρχεται μία καινούργια ενίσχυση την λεγόμενη ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ και με αυτή την χρηματική ενίσχυση θα αναδιανέμονται ποσά από τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, όχι στις πολύ μικρές αλλά ούτε και στις μεγάλες. Αυτή η ενίσχυση εκπορεύεται από τον στόχο εκείνο που θέλει να διατηρηθεί ο πληθυσμός της υπαίθρου.

Ο αγροτικός πληθυσμός χαρακτηρίζεται γερασμένος και για το λόγο αυτό η ΕΕ μέσω προγραμμάτων και ενισχύσεων προσπαθεί να τον ανανεώσει, ενώ επιδιώκει την μόρφωση του και αυτό γιατί θέλει εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Μέσω των 152 υποπρογραμμάτων που εντάσσονται στην νέα ΚΑΠ και μέσω του 1ου και 2ου Πυλώνα Ενισχύσεων θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική γεωργία με ένα ποσό της τάξεως των 13 δις ευρώ για την περίοδο από το 2023-2027.

Ο κ. Φλωρίδης χαρακτηρίζει γενναία την χρηματοδότηση αυτή, χωρίς όμως να παραλείπει να αναφέρει ότι είναι μικρότερη από την προηγούμενη. Ωστόσο επισημαίνει ότι η στόχευση της χρηματοδότησης είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί μειώνει τα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων, που εκ του αποτελέσματος δεν αποδίδονταν στην πραγματική γεωργία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 10% αυτών των ενισχύσεων να μεταφέρεται στον πυλώνα των επενδύσεων.

Από το 2027 και έπειτα η μορφή των επιδοτήσεων θα αλλάξει. «Φαίνεται ότι τείνει σε ένα μοντέλο επιδοτήσεων που βασίζεται στο Αμερικάνικο σύστημα κατά το οποίο χρηματοδοτούνται όσοι κάνουν επενδύσεις - χρηματοδοτώντας αθρόα εισαγωγή κεφαλαίων στην παραγωγή».

Εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο και επικαλείται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι αγρότες και ειδικά στην Λέσβο έχουν κάνει επενδύσεις, σε εξοπλισμό, σε υποδομές και σε γενετικό υλικό. «Στην Λέσβο ένας πληθυσμός 16.000 περίπου ατόμων, ασχολείται με την γεωργία. Μέσω αυτής της δραστηριότητας σε κάθε προγραμματική περίοδο έχουμε επενδύσεις πολύ σημαντικές. Επενδύσεις που χρηματικά ξεπερνούν εκείνες που γίνονται για άλλους πυλώνες της οικονομίας, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Οι συγχρηματοδοτήσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής (..) Ιδιαίτερα στον τομέα της κτηνοτροφίας η Λέσβος έχει κάνει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός της κτηνοτροφίας στη Λέσβο είναι θεαματικός και σε αυτό συνέβαλαν πάρα πολύ τα προγράμματα της ΚΑΠ (..) Ιδιαίτερα μέσω των προγραμμάτων νέων αγροτών βλέπουμε να κρατάει τον πληθυσμό της Λέσβου και ιδιαίτερα στα χωριά της Δυτικής Λέσβου».

Ενημερώσεις στη Λέσβο

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο ενημέρωσης για την νέα ΚΑΠ, ο κ. Φλωρίδης ήδη έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων σε πολλά μέρη της Ελλάδος, ενώ το προσεχές διάστημα προγραμματίζονται παρουσιάσεις σε κομβικά σημεία της Λέσβου.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey