Ο Μιχάλης Βαΐτης μιλά για τα γραμματόσημα & τα μυστικά τους

Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου [Vid]

03/11/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 09/11/2021 - 10:01

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου ιδρύθηκε το 1944 και είναι ένα από τα πιο παλιά πολιτιστικά σωματεία της Μυτιλήνης, που έχει παραμείνει έως σήμερα ενεργό. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1944, λίγο καιρό πριν την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Γερμανούς στις 10 Σεπτεμβρίου και κατάφερε να κυκλοφορήσει τα πρώτα απελευθερωτικά γραμματόσημα της μετακατοχικής Ελλάδος. Σήμερα διατηρεί μέλη και στο εξωτερικό - όχι ομογενείς- καθώς το περιοδικό της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, που με την συμβολή του Ιωάννη Γουγούλα ξεκίνησε να εκδίδεται, αποτελεί σημαντικό θησαυρό όχι μόνο για τους φιλοτελιστές αλλά και για την ίδια την ιστορία.  

Βέβαια με την« εισβολή» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας η αγάπη για τον φιλοτελισμό αργοσβήνει. «Πλέον δεν μπαίνει  στα σπίτια η αλληλογραφία» μας λέει ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου Μιχάλης Βαϊτης, ο οποίος στα 14 του χρόνια - και με την συγκατάθεση των γονέων του- αποφάσισε να γραφτεί στην Φιλοτελική αποτελώντας τον Βενιαμίν της Εταιρείας. Σήμερα αυτός ο Σύλλογος που μελετά & αναδεικνύει την ιστορία όχι μόνο του τόπου - αλλά γενικότερα - βρίσκεται χωρίς στέγη. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν και γι’ αυτό ζητείται από τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν έτσι ώστε να συνεχίσει να προσφέρει η Φιλοτελική Λέσβου σημαντικό έργο.  

  

- Ποιες κατά την γνώμη σας θεωρούνται σημαντικές στιγμές της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου; 

«Σίγουρα μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή ήταν εκείνη αμέσως μετά την ίδρυση της εταιρείας το Σεπτέμβριο του ‘44 όταν μετά την απελευθέρωση του εταιρεία πρότεινε στη νομαρχία, κάποια γραμματόσημα που υπήρχαν στο ταχυδρομείο να επισημανθούν με την ένδειξη Ελεύθερη Λέσβος 10 Σεπτεμβρίου 1944. Η τότε Νομαρχία το αποδέχτηκε αυτό και ήταν τα πρώτα απελευθερωτικά γραμματόσημα από τη γερμανική κατοχή που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Αυτό έγινε από την νεοσύστατη εταιρία. Άλλες σημαντικές στιγμές είναι διάφορες εκδηλώσεις που έχουν γίνει σε αυτά τα 77 χρόνια με κυριότερες κάποιες φιλοτελικές εκθέσεις πανελλήνιας εμβέλειας που έγιναν το 1982, το 1984, το 1991 και το 2019».   

  

ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 

- Ποιο είναι το αντικείμενο της Φιλοτελικής Εταιρείας;  

«Η φιλοτελική εταιρεία ασχολείται με τον φιλοτελισμό που είναι η συλλογή και κυρίως η μελέτη των γραμματοσήμων και ότι έχει σχέση με την ταχυδρόμηση αντικείμενων. Δηλαδή αντικείμενο μελέτης εκτός από το γραμματόσημο μπορεί να είναι οι σφραγίδες, οι καρτ ποστάλ, τα χαρτόσημα. Ο φιλοτελισμός έχει πολλά παρακλάδια. Δεν είναι φιλοτελισμός απλά να συγκεντρώνεις κάποια γραμματόσημα και να τα τοποθετήσει σε ένα άλμπουμ. Ο φιλοτελισμός είναι να μελετάς το γραμματόσημο και όλα τα ταχυδρομικά αντικείμενα. Υπάρχουν κάποια είδη φιλοτελισμού με αρκετό ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι ο θεματικός φιλοτελισμός. Στο θεματικό φιλοτελισμό ο συλλέκτης συλλέγει γραμματόσημα και ταξινομεί από ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα θέματα μπορεί να είναι πάρα πολλά και αυτό γιατί από το 1840 μέχρι τις μέρες μας όλα τα κράτη σιγά-σιγά εκδίδουν γραμματόσημα. Άρα έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά γραμματόσημα με πάρα πολλά θέματα. Κατά κάποιο τρόπο αυτού του είδους ο φιλοτελισμός έχει ένα έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται αρκετά στα παιδιά και στους νέους γιατί ακριβώς τους ωθεί στην οργανωμένη μελέτη και κριτική σκέψη και στο πώς να παρουσιάσουν ένα θέμα σε κεφάλαιο με αρχή μέση και τέλος πού όμως δεν θα χρησιμοποιήσουν οι λέξεις αλλά θα χρησιμοποιήσουν τα γραμματόσημα. 

Ένα άλλο θέμα που έχει ενδιαφέρον είναι η Ταχυδρομική Ιστορία. Εδώ ουσιαστικά οι συλλέκτες συλλέγουν φακέλους που έχουν ταχυδρομηθεί κατά το παρελθόν και εδώ παίζει μεγάλη σημασία η ταχυδρομική σφραγίδα που έχει σφραγιστεί επάνω στο γραμματόσημο. Η σφραγίδα σίγουρα φέρει την ονομασία της πόλης του ταχυδρομείου και την ημερομηνία. Αυτά είναι δύο πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία για να μπορέσουμε να συνδέσουμε πληροφορίες και να βγάλουμε συμπεράσματα». 

  

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ & Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΓΟΥΛΑΣ 

- Ποια είναι η ιστορία του περιοδικού της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου; 

«Το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται το 1976, αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του Ιωάννη Γουγούλα, που σήμερα δεν είναι πια στη ζωή. Στην αρχή δεν είχε μορφή περιοδικού αλλά κυρίως ήταν ένα δελτίο ανακοινώσεων προς τα μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας. Ουσιαστικά ήταν μία σελίδα  που συγκέντρωνε ανακοινώσεις και νέα σχετικά με τον φιλοτελισμό και μοιράζονταν από χέρι σε χέρι καθώς έβγαινε σε λίγα αντίτυπα. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε πολύ σημαντική βοήθεια από δημόσιους φορείς και κυρίως από τη Μητρόπολη Μυτιλήνης που διέθετε τον πολύγραφο που είχε τότε για να γίνεται η έκδοση. Αυτό διήρκησε μερικούς μήνες και σιγά-σιγά στα επόμενα 1 -2 χρόνια πήρε άλλη μορφή το περιοδικό και την ονομασία «Φιλοτελική Λέσβος», όνομα που το διατηρεί ακόμη και σήμερα. Το περιοδικό κυκλοφορεί κάθε τρεις μήνες και αποστέλλεται δωρεάν στα μέλη της εταιρείας & φυσικά σε δημόσιους φορείς και σε φιλοτελικές εταιρείες της υπόλοιπης Ελλάδος. Το περιοδικό αυτό είναι εξειδικευμένο με την έννοια ότι απευθύνεται κυρίως στους φιλοτελιστές. Φυσικά έχει και θέματα που μπορεί να το διαβάσει και κάποιος που δεν είναι φιλοτελιστής, καθώς όπως είπαμε ο φιλοτελισμός συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία».   

  

ΕΧΕΙ ΜΕΛΗ ΑΠΌ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

- Πόσα & από πού είναι τα μέλη του συλλόγου;  

«Τα μέλη που έχει ο σύλλογος είναι περίπου 100 & είναι περίπου τα μισά από αυτά που είχαμε τη δεκαετία του ’90. Ο αριθμός των μελών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρατηρείται μία γενικότερη πτώση του φιλοτελισμού, που οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι πια φάκελοι με γραμματόσημο δεν έρχονται στα σπίτια μας, λόγω της αντικατάστασης γενικά της αλληλογραφίας από τα ψηφιακά μέσα. Ο φιλοτελισμός πλέον έχει εκλείψει με αποτέλεσμα να έχουμε και μείωση των μελών. Τα μέλη μας δεν είναι μόνο από τη Μυτιλήνη, τα μισά είναι από τη Μυτιλήνη και τα άλλα μισά είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό οφείλεται στο ότι δημοσιεύουμε και κάποια άρθρα στα αγγλικά για θέματα που ενδιαφέρουν και συλλέκτες σε άλλα κράτη. Τα μέλη αυτά δεν είναι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά είναι Γερμανοί, Ολλανδοί και αυτό γιατί υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον στις χώρες αυτές για τα ελληνικά γραμματόσημα - ιδίως στα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, τις κεφαλές του Ερμή, που λέμε».   

  

ΑΣΤΕΓΗ Η ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ 

- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φιλοτελική Εταιρεία; 

«Το πρόβλημα είναι κυρίως οικονομικής φύσεως. Η πτώση του αριθμού των μελών οδήγησε και στην πτώση των εσόδων που έχει ο σύλλογος. Οπότε αυτό μας δημιουργεί προβλήματα στη δραστηριότητά μας. Το κυριότερο είναι ότι από το 2016 έχουμε σταματήσει να διατηρούμε το εντευκτήριο, που είχαμε για αρκετά χρόνια, λόγω του ότι ήταν δύσκολο πια να πληρώνουμε το ενοίκιο και επειδή έχουμε και την έκδοση του περιοδικού, που και αυτή είναι μία σημαντική δαπάνη που βγαίνει από τις συνδρομές. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις για αυτό το πρόβλημα, ωστόσο και ο κορονοϊός δεν μας άφησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να δραστηριοποιηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε πάλι κάποιες επαφές με κάποιους δημόσιους φορείς μήπως καταφέρουμε και βρούμε κάποιο χώρο και δεν θα είχαμε πρόβλημα να τον μοιραστούμε με άλλους συλλόγους».   

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey