Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης είναι εδώ και είναι δωρεάν για όσους έχουν κινητικά, νοητικά ή αναπτυξιακά προβλήματα

Ένα μαργαριτάρι παροχής υπηρεσιών υγείας στο κέντρο της Λέσβου [Vid]

20/09/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 21/09/2021 - 12:57

Πρόκειται για ένα μαργαριτάρι υπηρεσιών υγείας. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του νησιού στα Δάφια και είναι το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.), το πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες.

Είναι το μοναδικό Κέντρο Αποκατάστασης που διαθέτει η Λέσβος και το οποίο βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο του νησιού για να διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών από όλα τα σημεία. Το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. βρίσκεται σε άμεση επιστημονική, νοσηλευτική, εκπαιδευτική και λειτουργική σύνδεση με το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, στο οποίο υπάγεται οργανικά και διοικητικά, όπως εξηγεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γεώργιος Καμπούρης.

Σκοπός του ΚΕ Φ.Ι.ΑΠ  είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος και άτομα όλων των ηλικιών με κινητικά ή νοητικά ή αναπτυξιακά /αισθητηριακά προβλήματα, αναφέρει στο «Ε» ο Επιστημονικά Υπεύθυνος, Λάμπρος Σταθάκης. «Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τέτοιο δημόσιο κέντρο που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες εντελώς δωρεάν».

Οι επωφελούμενοι του Κέντρου

Επωφελούμενοι μπορούν να είναι όλοι όσοι πάσχουν από τις παραπάνω παθήσεις. Αρκεί μία συνταγή γιατρού, ιδιώτη ή νοσοκομειακού για να σε παραπέμψει στο Κέντρο όπου οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες. Παλαιότερα το παραπεμπτικό ιδιώτη γιατρού απαιτούσε έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό, ωστόσο τώρα λόγω του covid-19 η διαδικασία αυτή έχει καταργηθεί. Τα ραντεβού κλείνονται με σειρά προτεραιότητας που είναι ανάλογη της κρισιμότητας της κατάστασης του κάθε ασθενούς.

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης, λόγω της πανδημίας τα ραντεβού έχουν περιοριστεί με τέτοιο τρόπο προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται καθημερινά 30-35 άτομα. Στην εποχή προ πανδημίας εξυπηρετούνταν 40-45 άτομα.

Τα τμήματα

Στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. λειτουργούν τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Αγωγής Υγείας, ενώ υπάρχει γραφείο ψυχολόγου και κοινωνικής λειτουργού.

Το τμήμα φυσικοθεραπείας που διαθέτει δύο φυσιοθεραπευτές εξυπηρετεί ημερησίως 30-35 περίπου άτομα. Επιπλέον, στο τμήμα φυσικοθεραπείας λειτουργεί και υδροθεραπεία, καθώς το Κέντρο διαθέτει θερμαινόμενη θεραπευτική πισίνα με αυτόνομη θέρμανση και είναι η μοναδική που υπάρχει στη Λέσβο. Λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και εξυπηρετούνται περίπου 10-15 άτομα τα οποία χρήζουν αποκατάστασης με υδροθεραπεία έπειτα από σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Το τμήμα εργοθεραπείας συμβάλει με τις τεχνικές της στην πρόληψη, βελτίωση και αποθεραπεία ενηλίκων που για κάποιο αίτιο έχασαν την λειτουργικότητά τους και παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο down, rett, με μυοπάθειες, με αυτισμό κλπ. Τελικό ζητούμενο την αυτοϋπηρέτηση - την ανεξαρτητοποίηση και απόκτηση της ικανότητας να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες της καθημερινής διαβίωσης. Υπάρχει μάλιστα αίθουσα SI (Sensory Integration) ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη με τον κατάλληλο ειδικό εξοπλισμό όπου εφαρμόζεται η μέθοδος Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.

Το τμήμα λογοθεραπείας συμβάλλει με την εφαρμογή λογοπεδικής τεχνικής στη βελτίωση και αποθεραπεία ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών. Στο τμήμα Αγωγής Υγείας η επισκέπτρια υγείας πραγματοποιεί προγράμματα αγωγής υγείας σε ΑμεΑ με στόχο την εκπαίδευσης σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης και αυτόνομης διαβίωσης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες της ψυχολόγου αυτές είναι η ψυχολογική εκτίμηση των περιστατικών, η υποστήριξη του ατόμων και των γονέων, η συμβουλευτική σε θέματα διαπαιδαγώγησης παιδιών κά. Η κοινωνική λειτουργός είναι αρμόδια για την υποδοχή των ασθενών, λήψη ιστορικού και ενημέρωση, για την κοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη ασθενών και οικογενειών - συνοδών, για την διαμεσολάβηση και εκπροσώπηση ΑμεΑ σε υπηρεσίες όταν αδυνατούν να διαπραγματευτούν μ’αυτές, η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς καθώς και η ανάπτυξη δικτύου με συναφείς κοινωνικές δομές για κοινωνικό σχεδιασμό.

Ο ξενώνας και τα αγκάθια

Στο Κέντρο υπάρχει και ένας ξενώνας. Αυτός δύναται να φιλοξενήσει 12 άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα. Από τα 24 Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης που υπάρχουν στην Ελλάδα σε μόνο ένα λειτουργεί ο ξενώνας. Στα υπόλοιπα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και των Δαφίων, ο ξενώνας είναι ανενεργός αφού οι κυβερνώντες δεν έχουν προσλάβει το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει. Η λειτουργία ενός τέτοιου ξενώνα κρίνεται σημαντική, όπως επισημαίνουν, οι υπεύθυνοι, που καθημερινά έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε αυτόν και να λάβουν της απαραίτητης βοήθειας.

Η στελέχωση και οι ανάγκες

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου αποτελείται από ψυχολόγο, δύο φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, επισκέπτρια υγείας, κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και το διοικητικό προσωπικό. Από τον οργανισμό απουσιάζει ο οδηγός ενώ απαραίτητες, βάση των αναγκών, θεωρούνται οι προσλήψεις επιπλέον εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και ψυχολόγου, όπως  απαραίτητες είναι και οι προσλήψεις νέων ειδικοτήτων και συγκεκριμένα: φυσίατρου, ειδικού παιδαγωγού και γυμναστή.

Μέρες και ώρες λειτουργίας

Τα τμήματα του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ. κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.
Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στα προγράμματα θεραπειών, μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Κέντρου κατά τις παραπάνω εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλέφωνα: 2253 3 50801 & 22530 29920.

Η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του κέντρου αποκατάστασης στο νησί μας αποτελεί μια πολύ σημαντική δομή υγείας, που όμως δεν είναι τόσο γνωστή στην κοινή γνώμη, και η οποία μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη αυτών εντελώς δωρεάν, εδώ στο νησί αντί να χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών εκτός Λέσβου με ότι σημαίνει αυτό και για την αναστάτωση που δημιουργείται στην οικογένεια, αλλά και για την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει. Γι αυτό και η διοίκηση του νοσοκομείου οφείλει να ενεργήσει ώστε να στελεχωθεί το κέντρο με τις ειδικότητες που λείπουν, αλλά και με το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσει και ο ξενώνας δεδομένου ότι το κέντρο αποκατάστασης παρέχει υπηρεσίες και σε άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα και τα όποια μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους στα Δάφια  και αυτό δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey