Ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να γίνει θεσμός αναδεικνύοντας τη Λέσβο και τον θρησκευτικό της τουρισμό

1ο Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης «Θεοδώρεια» [Vid]

11/05/2022 - 13:16 Ενημερώθηκε 13/05/2022 - 13:43

 

Στοίχημα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Τσακύρη είναι το Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης «Θεοδώρεια» που διεξάγεται φέτος για πρώτη φορά και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι να αποτελέσει θεσμό. Θεσμό που θα αναδείξει τη θρησκευτική κουλτούρα της Μυτιλήνης και θα αποτελέσει το σταθερό εκείνο στοιχείο μύησης στον θρησκευτικό τουρισμό της Μυτιλήνης και της Λέσβου συνολικά.

Το φεστιβάλ αυτό χτίστηκε γύρω από το όνομα του Πολιούχου της Μυτιλήνης του Αγίου Θεόδωρου του Βυζάντιου η καταγωγή του οποίου ήταν το εφαλτήριο για τη δημιουργία δεσμών με την ελληνισμό της Πόλης και συγκεκριμένα της κοινότητας Νεοχωρίου. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η Κοινότητα Νεοχωρίου θα αδελφοποιηθεί με την Μυτιλήνη, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης. 

Υπενθυμίζεται ότι, ο Νιχωρίτης Άγιος Θεόδωρος είναι ο πολιούχος της Μυτιλήνης, η οποία κατέχει το ιερό λείψανό του και τον τιμά ιδιαίτερα. Γιορτάζει μάλιστα κάθε χρόνο πανηγυρικά, την Κυριακή του Παραλύτου, τη διάσωσή της από τη θανατηφόρο πανώλη, που συνέβη το έτος 1832. 

Το πρώτο φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής τέχνης «Θεοδώρεια» διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τη Μητρόπολη Μυτιλήνης. Τα «Θεοδώρεια» είναι η αιτία που ο Δήμος Μυτιλήνης αναπτύσσει δεσμούς και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς μετά τις επαφές που έγιναν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος αποφάσισε οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται εσαεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

Οι εκδηλώσεις  

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν εχθές Παρασκευή 13 Μαΐου με την τέλεση Πανηγυρικού Εσπερινού στο Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος και συνεχίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνη όπου τιμήθηκε η Κοινότητα Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Λάκκης Βίγκας και σε αυτή συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Λέσβου, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Αγία Σιών», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής « Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Μυτιλήνης «Νίκος Μυρογιάννης». Σήμερα Σάββατο 14 Μαΐου θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Μητρόπολη Μυτιλήνης και το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη και θα γίνει Λιτανεία των οστών του Αγίου Θεόδωρου στους δρόμους της πόλης. Στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας.  

Τσακίρης: «Προσδοκούμε να γίνουν θεσμός τα ΘΕΟΔΩΡΕΙΑ»  

«Τα Θεοδώρεια είναι ένας καινούργιος θεσμός που επιχειρούμε να καθιερώσουμε. Είναι ένας θεσμός ο οποίος προσιδιάζει πλήρως με το χαρακτήρα του τόπου μας. Αυτό γιατί στην πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας αναπόσπαστο κομμάτι είναι εκκλησιαστική και θρησκευτική παράδοση. Η Λέσβος κάποτε υπήρξε από τους κορυφαίους θρησκευτικούς προορισμούς και αυτό επιχειρούμε να ξαναγίνει. 

Υπάρχει μία κουλτούρα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θρησκεία και τις παραδόσεις. Γι’ αυτό θεωρήσαμε ως Δημοτική Αρχή -και ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα- ότι σε αυτόν τον τόπο έπρεπε να υπάρχει ένας Πολιτιστικός θεσμός ο οποίος θα πρέπει να δείξει ότι αγαπάμε την θρησκευτική μας κληρονομιά. Έτσι αποφασίσαμε να καθιερώσουμε ένα φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής και τέχνης το οποίο φιλοδοξούμε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και μέσω αυτού να γίνει η Μυτιλήνη και γενικότερα η Λέσβος ένας τόπος αναφοράς ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος με αυτή τη θεματολογία. Θα πρέπει να πούμε ότι ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος - όπως στη Θεσσαλονίκη έχουν τα «Δημήτρεια».  

Εμείς δώσαμε την ονομασία Θεοδώρεια σε αυτό το φεστιβάλ από το όνομα του πολιούχου της πόλης μας, του προστάτη της πόλης μας του νεομάρτυρα Αγίου Θεοδώρου.  

Γύρω από το όνομά του Αγίου Θεοδώρου μπορεί να δημιουργηθεί ένας θεσμός εξωστρέφειας και ανάδειξης του τόπου μας» είπε ο αντιδήμαρχος κ. Τσακύρης και πρόσθεσε: «Τη συγκεκριμένη σκέψη μοιραστήκαμε με την εκκλησία. Εκτός από τη Μητρόπολη βρήκαμε σύμμαχο και τον Παύλο Τριανταφυλλίδη προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, γιατί μέσα από αυτή την προσπάθεια θέλουμε να αναδείξουμε και τον αρχιτεκτονικό πλούτο και τα βυζαντινά μνημεία της Λέσβου.  

Ακόμη με αυτή την εκδήλωση τιμάμε τον τόπο που γεννήθηκε ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος, το Νεοχώρι της Πόλης. Έτσι προσκαλέσαμε τους εκπρόσωπος της κοινότητας Νεοχωρίου προσδοκώντας σε μία ουσιαστική αδελφοποίηση, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τον ελληνισμό της πόλης και αναγάγοντας τον Άγιο Θεόδωρο πρωταγωνιστή και σε αυτή την προσπάθεια που αγκάλιασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί τιμή μας το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια έχει αγκαλιαστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εσαεί».  

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού παραβρέθηκε και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντα, Αθανάσιος Γιουσμάς εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.  

Ο Άγιος Θεόδωρος  

Ο πατέρας Γιουσμάς τόνισε ότι η Μητρόπολη Μυτιλήνης αγκαλιάζει τέτοιου είδους προσπάθειες εξηγώντας μάλιστα πως η τέχνη που θέλει να αναδείξει μέσα από αυτό το Φεστιβαλ ο Δήμος Μυτιλήνης συνδέεται με τον βίο του Αγίου Θεόδωρου.  

«Ο Άγιος Θεόδωρος ήταν 21 χρονών όταν λίγο πιο κάτω από το κτίριο που στεγάζεται η Γ.Γ. Αιγαίου τον κρέμασαν οι Αγαρηνοί- Τούρκοι, γιατί θέλησε να επιστρέψει στον χριστιανισμό.  

Νέο παιδί από χριστιανική οικογένεια γεννιέται το 1774 και αρέσκεται στη ζωγραφική και κοντά στον ζωγράφο που μάθαινε την τέχνη αλλαξοπίστησε και ασπάζεται τον μουσουλμανισμό. Μία αρρώστια στην Πόλη τον συνεφέρει, θυμάται τα λόγια της μάνας του και την αμαρτία που έκανε και από την Πόλη θα βρεθεί στη Χίο, όπου εξομολογείται, μεταλαμβάνει σε ένα ερημητήριο και θέλει όπως μπροστά σε ανθρώπους αρνήθηκε το χριστιανισμό να εκδηλώσει την μετάνοια του και να επιστρέψει σε αυτό. Θέλησε μπροστά στους ανθρώπους να ομολογήσει και να πετάξει το φέσι το τουρκικό και να ομολογήσει την επιστροφή του. Έτσι έρχεται και στο νησί μας τη Λέσβο που τον κέρδισε.  

Εκεί που είναι σήμερα είναι η Γενική Γραμματεία κάποτε ήταν τα δικαστήρια. Εκεί υπήρχε ένα δωμάτιο -αυτό σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει- όπου η παράδοση έλεγε ότι σε αυτό το δωμάτιο ήταν η φυλακή του Αγίου. Εκεί βασανίστηκε νεαρός αφού πέταξε το τούρκικο φέσι και 17 Φεβρουαρίου 1795 σε ηλικία 25 ετών τον απαγχονίζουν. Έκτοτε και μετά το 1832 όταν έγινε γνωστή απαλλαγή του νησιού από την πανώλη ο Άγιος Θεόδωρος θεωρήθηκε Πολιούχος, δηλαδή ο Άγιος που κρατάει στα χέρια του την πόλη».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey