Έρευνα και Ερωτήματα 3-37

Δίπλα στην Κάπη Δίπλα στην Κάπη

Τοπωνύμια της Λέσβου με κατάληξη -αδος Ι

30/05/2021 - 15:31 Ενημερώθηκε 30/06/2021 - 15:57

Συνεχίζοντας την περιήγηση σε οικισμούς και θέσεις με αυτά τα τοπωνύμια, θα πάμε στον νότιο Λεπέτυμνο και συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κάπη και την Πελόπη, όπου υπάρχει μια «σειρά» από αυτά, σε περιορισμένο σχετικά γεωγραφικό χώρο! Και όπως θα δούμε τα περισσότερα είναι δυσερμήνευτα στην ετυμολογία τους!

Θα αρχίσουμε από το πρώτο χωριό την Κάπη! Στην δυτική της έξοδο , προς την Πελόπη υπάρχει επάνω από τον δρόμο η Παναγιά, μια ωραία πετρόχτιστη εκκλησιά! Αυτή αναφέρεται από τον Γαβριήλ, το 1620 σαν μία από τις ενοριακές εκκλησιές του χωριού! Εδώ υπήρχε και ο μαχαλάς των Οθωμανών, με τα σπίτια (το 1897 100 με 180 χριστιανικά)!με το τζαμί, την βρύση και κάτω από τον δρόμο τα μεζάρια!

Εκεί ακριβώς που υπήρχε το Οθωμανικό νεκροταφείο, από τον αμαξιτό, μέχρι κάτω στο ποτάμι (απαρχές του Τσικνιά), η περιοχή ονομάζεται ΚΑΒΑΔΟΣ!* Θεμέλια σπιτιών, αλώνια και μεσαιωνική, μεταβυζαντινή κεραμική (εφυαλωμένα όστρακα) εκτείνονται σε μια μεγάλη έκταση! Εκεί υπάρχει (1989) και ένα αστέγαστο ιερό, γνωστό σαν η Παναγιά του Καβάδου! Λαξευμένοι δόμοι από τον παλιό ναό, δύο μικροί αμφικιονίσκοι (πρόχειρες κατασκευές) από τα παράθυρα και ένα άλλο μέλος με σταυρούς και κυκλική περίμετρο βρίσκονται στον χώρο!

Τα κιγιλίκια του αλωνιού ανήκουν στους δόμους του ναού! Από εδώ κατηφορίζει ένα υπέροχος λιθόστρωτος δρόμος, με άρτια κατασκευή (πέτρες στα πλάγια και λοξά εγκάρσια διάχωρα που οδηγούσαν έξω το νερό)! Αυτός χαμηλά περνούσε από το ωραίο Πέτρινο , μονοκάμαρο γεφύρι και ένωνε διαχρονικά τον Καβάδο και την Κάπη (μετά) με τον δρόμο του Αλατιού, που κατηφόριζε στην νότια όχθη του ποταμού, μέχρι τον Κλομηδάδο (Νάπη) και την Καλλονή! Πιο κάτω, και τα Γέλια (Πελόπη) είχαν την ανάλογη σύνδεση με το υπέροχο Γεφύρι, που το γκρέμισε η αδιαφορία των «αρμοδίων»!

Για τοπωνύμιο που βρίσκεται σε ένα Μεταβυζαντινό οικισμό, το μόνο που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς είναι να προέρχεται από ένα χώρο που υπάρχουν Λεύκες - Καβάδος από το Καβάκι! Δεν έχει βέβαια την ακρίβεια του τοπωνύμιου Καβακλί, που πραγματικά δηλώνει την ύπαρξη της λεύκας! Μάλλον λοιπόν παραμένει βαθειά στον χρόνο χαμένη η σημασία του τοπωνύμιου!

*Μάκη Αξιώτη Περπατώντας τη Λέσβου τομ Α σελ 237)

ο ΚΑΒΑΔΟΣ

με την Παναγιά

αστέγαστο ιερό

με αμφικιονίσκους

και άλλα μέλη

με το λιθόστρωτο

να κατεβαίνει στο Γεφύρι

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey