Έρευνα και Ερωτήματα 3-19

Το τείχος και οι θέσεις Το τείχος και οι θέσεις

Το Τείχος της Μυτιλήνης-Τα είδη των Λίθων κατασκευής του στον χρόνο!

25/01/2021 - 11:13

Η πόλη της Μυτιλήνης, από τις απαρχές της στην «Νήσον» , έως και την επέκταση της, τον «συνοικισμόν» στα δυτικά, τον 5ο πΧ αι, κατασκεύασε, ανακαίνισε, γκρέμισε πολλές φορές τα τείχη της, στην ιστορία της! Από το ωραιότατο πρώιμο Λέσβιο σύστημα τειχοποιίας έως το μεταγενέστερο Ισόδομο (ή και ψευδοισόδομο) σύστημα. Με δύο παρειές από λαξευμένους λίθους, το τείχος «έδενε» με μικρότερους λίθους στο μεσοδιάστημα (Έμπλεκτο σύστημα).
Η Μυτιλήνη στο υπόστρωμα της και στην περίμετρο της διαθέτει 5 είδη πετρωμάτων! 1. Οι αρχαίοι ασβεστόλιθοι-μάρμαρα (με σχιστόλιθους) του υποστρώματος, με πασίγνωστα αρχαία λατομεία (Μόριας, Αληφαντών ) 2.Ηφαιστειακοί Βασάλτες, στην πόλη και στην βόρεια έξοδο (σκούρο πέτρωμα πχ στα καμίνια του Κουρτζή) 3. Ιζηματογενείς απολιθωματοφόροι Λευκοί ασβεστόλιθοι, ο βυθός της λίμνης των 2 εκ ετών! Στο υπόβαθρο της πόλης (πχ νοσοκομείο), βόρεια της (Καρά Τεπές) και νότια στην Αμαλή 4. Οι αρχαίοι οφιόλιθοι (βυθός Τηθύος) της Αμαλής (πχ υδρόμυλοι Κρατήγου) και 5.το ηφαιστειακό «γυαλί», οι Ιγκνιβρίτες (Πυρομβρίτες), η πασίγνωστη Μυστεγνιώτικη πέτρα και η λιγότερο συμπαγής μολυβδόχρωμη ποικιλία (πχ Πανελλήνιο)
Η Αρχαία Πόλη, στην ακμή της με τα Ισόδομα της τείχη, χρησιμοποίησε σχεδόν αποκλειστικά τον Ιγκνιβρίτη, σε διάφορες; αποχρώσεις, που μετέφερε από απομακρυσμένα λατομεία στην βόρεια επικράτεια της ή και από τον Μυτιληναίων Αιγιαλό( πχ Σαρμουσάκ).Το βλέπουμε σε πολλές εντοπίσεις του τείχους (πχ στο Κάτω Κάστρο (1) και στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών που στήθηκε εκεί τώρα (2) ,από πρόσφατες ανασκαφές)* Η πόλη , στις δύσκολες περιόδους των πρώιμων της χρόνων, που κατασκεύαζε και τα τείχη της με το Λέσβιο σύστημα, προσποριζόταν το υλικό από τα πετρώματα του υποστρώματος της!! Το Κλασσικό βόρειο τείχος, που κατηφόριζε προς το βόρειο λιμάνι ( Δ-Α) διασώζεται σε μεγάλο μήκος, στο νεκροταφείο της Αγίας Κυριακής (3). Η διατηρημένη έξω παρειά του από τέλεια Λέσβια δομή είναι κατασκευασμένη από τον γειτονικό Βασάλτη και τον Ασβεστόλιθο του άμεσου περίγυρου.
Πριν λίγα χρόνια, μετά του Καλαμάρη, σε οικόπεδο επάνω από το δρόμο, αποκαλύφθηκε τμήμα του Τείχους, με κατεύθυνση Ν-Β, πριν ανηφορίσει στην Αγία Κυριακή. Οι δύο παρειές με άριστη Λεσβία δομή, είναι κατασκευασμένες από τον γειτονικό ιζηματογενή Λευκό ασβεστόλιθο, ενώ το ενδιάμεσο διάστημα ήταν γεμάτο με μικρότερους λίθους, από τον γειτονικό ,πάλι Βασάλτη! Οι δύο περιπτώσεις είναι ενδιαφέρουσες, ως προς τα διαφορετικά υλικά δομής στο πρώιμο τείχος, από το μεγαλύτερο μέρος του μεταγενέστερου Ισόδομου, με ομοιόμορφο Υλικό!**

*Στις ανακοινώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρεται λανθασμένα ο Ιγκνιβρίτης , σαν Τραχείτης, διαφορετικό πέτρωμα του Ηφαιστειογενούς Νησιού (με τον συχνότερο Ανδεσίτη)
** Πρώτη φορά ανακοινώνεται το υλικό δομής των διαφορετικών μερών του τείχους της Αρχαίας πόλης

το ισόδομο 2

το ισόδομο 1

το Λέσβιο της Αγίας Κυριακής ,3

με βασάλτη

το Λέσβιο στου Καλαμάρη, 4

με τον Βασάλτη ανάμεσα

και τον ιζηματογενή ασβεστόλιθο στις παρειές ,

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey