Kelemiye- Ευεργέτουλας 34

Η περιοχή Η περιοχή

Μια σημαντική αρχαιολογική Θέση

21/02/2020 - 12:15

Μέσα στον κάμπο, όπως γράψαμε, είναι διάσπαρτα τα μέλη και η επιφανειακή κεραμική, των αρχαίων τόπων του, ενώ οι αναφερόμενες ανασκαφές, έδωσαν μικρά του τμήματα, των παλαιότερων περιόδων! Τάφοι της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής περιόδου, κτίσματα της Αρχαϊκής-Κλασσικής περιόδου! Κάτι που δείχνει την συνεχή και ίσως αποσπασματική, ακόμα, απόδειξη μιας σκοτεινής περιόδου, που αχνοφαίνεται στη Λέσβο! Τα υψώματα, που τώρα είναι ελαιόφυτα και καταλήγουν σε ένα πυκνό δίκτυο των ρεματιών και φαραγγιών που τροφοδοτούν τον Ευεργέτουλα, μέσα στον αλλαγμένο τόπο από τα σέτια της καλλιέργειας, αφήνουν διάσπαρτα επιφανειακά λείψανα που θέτουν ερωτήματα! Ερωτήματα που ίσως δέχονται κάποιες υποθέσεις, για πιθανές θέσεις των κατοίκων αυτών των μακρινών εποχών, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές!

Ανεβαίνοντας τον δρόμο προς τους Αγίους Αναργύρους (διασταύρωση προς Ασώματο), όλη η ελαιόφυτη πλαγιά δεξιά αποτελεί το ανατολικό τμήμα του μακρόστενου υψώματος (250 μ.), το οποίο δυτικά κλείνει το ποτάμι των Αγίων Αναργύρων! Κορυφώνεται στο βορινό του άκρο με βραχώδη κορυφή! Στην νότια του άκρη, φέρει μικρές εξάρσεις και στο μεταξύ τους πλάτωμα (κάτω ακριβώς από την διασταύρωση προς Σκούντα), ανάμεσα στα σέτια διακρίνονται θεμέλια. Ελάχιστοι λαξευμένοι βράχοι, αλλά ενδιαφέρουσα κεραμική! Κεραμίδες στέγης, κύρια στρωτήρες, από ερυθρό αλλά και γκριζόμαυρο πηλό, από κάποια κτίσματα και κύρια όστρακα μεγάλων σκευών, αλλά και μικρών αγγείων. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα περισσότερα ανήκουν σε γκριζόμαυρο πηλό με την γνωστή επιφάνεια των πρώιμων Bucchero, της Αρχαϊκής ή και προγενέστερης περιόδου (έρευνα και δημοσίευση στο οδοιπορικό του Εμπρός το 1999)! Το ύψωμα απέχει 3 χιλιόμετρα από τον τάφο της «Αρχόντισσας του Ίππειους», με την ανάλογη κεραμική! Δεν γνωρίζω ποιοι βρισκόταν σε τούτο το ύψωμα, το οποίο είναι σε άμεση επαφή με την κοιλάδα των πηγών των Αγίων Αναργύρων, πάντως, εκτός από τα όστρακα της Προϊστορικής Περιόδου, γύρω από το Ντιπ (Κοντής), τούτη η Θέση φιλοξενεί τα αρχαιότερα επιφανειακά ευρήματα του κάμπου!!

Εδώ, υπάρχει και μια μικρή, ενδιάμεση, επίπεδη έκταση με το μικρό ντάμι, του 1999, που δείχνω! Η έκταση της Οικιστικής εγκατάστασης είναι μικρή, αν και η καλλιέργεια αιώνων της ελιάς, σίγουρα έχει αλλάξει το τοπίο!

και το Ίππειος

ο τόπος

και τα χνάρια

Κεραμική

Αρχαϊκή

στο σχέδιο του «Ημερολογίου» (1999)

και το ντάμι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey