Οδοιπορικό στα απέναντι 48 Αϊβαλί-Τένεδος- Πέργαμος

Η αιολική πόλη Τευθρανία και η σχέση της με τον μύθο του Τήλεφου

21/09/2017 - 10:24 Ενημερώθηκε 21/09/2017 - 10:33

 

Πριν καταλήξουμε στον τελικό προορισμό, την Πέργαμο, ένας άλλος τόπος πρέπει να αναφερθεί, γιατί δένεται με τον μύθο του Τήλεφου, που χάρισε υπέροχα κομμάτια αρχαίας τέχνης! Απέναντι από τα ορυχεία χρυσού, στον κάμπο και κοντά στον ποταμό Κάικο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό, φύσει οχυρό ύψωμα, το Kalarga Tepesi. Το ελληνικό χωριουδάκι Κάλαργα, στη ρίζα του λόφου, είχε 500 κατοίκους με σχολείο, εργοστάσια, τον Αϊ-Λιά και το 1914 εκδιώχτηκαν και εγκαταστάθηκαν 800 Τούρκοι. Στο φύσει οχυρό ύψωμα, βρέθηκαν θεμέλια, κεραμική, δεξαμενές, δρόμοι, λαξευμένες σκάλες και νομίσματα της Αιολικής πόλης Τευθρανίας. Από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα (όπως και από ευρήματα σε πηγάδια) αναφέρεται ότι ο Κάικος είχε την εκβολή του εδώ, αφού ο Ελαίτικος κόλπος ερχόταν βαθιά.

Ο Τεύθρας, βασιλιάς των Μυσών και των Κιλίκων ίδρυσε την πόλη. Η Αύγη, ιέρεια της Αθηνάς στην Αρκαδία, κόρη του Αλέας, ερωτεύτηκε τον Ηρακλή και γεννήθηκε ο Τήλεφος! Ο Αλέας οργισμένος, τοποθέτησε σε λάρνακα-κορμό την κόρη του και την έριξε να πνιγεί στο Αιγαίο. Τον δε Τήλεφο εγκατέλειψε στο δάσος! Η Αύγη βγήκε στην εκβολή του Κάικου και ο Τεύθρας την υιοθέτησε (κατά τον Στράβωνα την παντρεύτηκε)! Τον Τήλεφο έσωσε λέαινα και τον ανέθρεψε (κατά Παρθένιο τον ανέθρεψε ελαφίνα και μετά βοσκοί)! Ξεκίνησε να βρει τη μητέρα του και έφθασε στην Τευθρανία, όπου τον υιοθέτησε ο Τεύθρας και σκέφτηκε να τον παντρέψει με την Αύγη (1ος μύθος). Ένα φίδι αποκάλυψε το λάθος. Όταν πέθανε ο Τευθρας, κυβέρνησε ο Τήλεφος, που ίδρυσε την Πέργαμο (κατ’ άλλους ο γιος του Τευθρανίας - Το όρος ΒΔ της Περγάμου ονομάζεται Τεύθραντος!) Ο Τήλεφος έσωσε την πόλη από τους Αχαιούς, όταν 8 χρόνια πριν τον Τρωικό πόλεμο, βγήκαν εδώ κατά λάθος και λεηλατούσαν τη χώρα! Τραυματίστηκε από τον Αχιλλέα, αλλά τους έδιωξε! Επειδή το τραύμα του τον βασάνιζε, το μαντείο του Απόλλωνα στην Λυδία του είπε πως πρέπει να βρει τον Αχιλλέα (ο τρώσας ιάσεται). Έτσι πήγε κρυφά στο Άργος και μετά από περιπέτειες, που ξεφεύγουν από αυτή την αφήγηση, γύρισε θεραπευμένος! Οι Αχαιοί πάντως ετοιμάζονταν για τη δεύτερη εκστρατεία και τους έδωσε πληροφορίες, παρόλο που είχε για σύζυγο τη Λαοδίκη, κόρη του Πριάμου!

Αυτός ο περίπλοκος μύθος έδωσε υλικό για τη δημιουργία, διαχρονικά, υπέροχων καλλιτεχνημάτων στον χώρο της γλυπτικής, της ζωγραφικής αλλά και της ψηφοθετικής τέχνης! Μια ολόκληρη πλευρά του βωμού του Διός της Περγάμου (Βερολίνο) είναι αφιερωμένη σαν ζωφόρος στον μύθο! Ένα από τα ψηφιδωτά του Μουσείου Μυτιλήνης, δάπεδο μιας από τις Ρωμαϊκές Βίλες, παριστάνει τον Τήλεφο και την Αύγη! Υπάρχουν αγάλματα, αγγειογραφικές παραστάσεις και ζωγραφική! Εκεί στην υπαρκτή Τευθρανία, πριν την Πέργαμο, στην εκβολή του Κάικου, φανταζόμαστε τον κορμό με τη μισοπνιγμένη Αύγη!

 

 

Στην κοιλάδα του Κάικου πρώτα η Τευθρανία και μετά η Αλίσαρνα...

 

...ένα οχυρωμένο ύψωμα...

 

...η Τευθρανία του Τεύθρα...

 

...με λαξευμένες σκάλες...

 

...θεμέλια...

 

...υπόγειες στέρνες...

 

...με νομίσματα...

 

...γέννησε αγάλματα...

 

...και ζωφόρους της Αύγης και του Τήλεφου...

 

...ακόμα και στις βίλες της Μυτιλήνης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey