Ερευνά και ερωτήματα 3

Το ύψωμα του Αϊ Λια, καθόλου Μεσοπόντιο Το ύψωμα του Αϊ Λια, καθόλου Μεσοπόντιο

Αϊ Λιας ο Θαλασσίτης - Αιγιαλός Ερεσίων Γ΄

08/10/2020 - 16:36 Ενημερώθηκε 15/10/2020 - 16:56

«Μεσοπόντιος Ποσειδών, ο Ερέσσιος, ούτω γαρ εν Ερεσσώ τιμάται ,πόλει της Λέσβου Καλλίμαχος αιτιών πρώτω»

Είναι ακόμα μια Θεότητα, που αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο, του 5ου μ.Χ. αι.* που μνημονεύει αναφορά του ποιητή-επιγραμματοποιού Καλλίμαχου του Κυρηναίου, του 300 π.Χ. περίπου! Άρα η συγκεκριμένη λατρεία «χρεώνεται» στην αρχαία Ερεσό (βλέπουμε στον Βυζάντιο Ερεσσό με 2 σίγμα), από τον 3ο π.Χ. αι. και έχει κατά καιρούς γίνει προσπάθεια να τοποθετηθεί στον χώρο της αρχαίας πόλης, αλλά και στον περίγυρο της επικράτειάς της! Δεν υπάρχει επιγραφική μαρτυρία για τον Ποσειδώνα και έτσι πολλοί κατά καιρούς πρότειναν διάφορες τοποθεσίες, αυθαίρετα νομίζω, όπως και του Αθήναιου, στην περιοχή της Μινάβρας!

Πρώτος ο R. Koldewey, προσπάθησε να τον τοποθετήσει στο νησάκι, απέναντι από το αρχαίο λιμάνι! Είναι σίγουρο ότι δεν βρίσκεται εκεί ιερό, όπως και στις υποθέσεις της Shields για τα Ιερά στο νησί, το 1917! Και αυτή ζητούσε θέση κοντά στην αρχαία πόλη! Δεν συζητούνται οι άλλες υποθέσεις για τη θέση του ιερού στο κτίσμα του Καλόχτιστου της Αποθήκας, στο ακρωτήριο Σαρακήνα του Σιγρίου! Το τελευταίο, σε αναφορά του Σπ. Πιπερά, στην άκρη του επιβλητικού, μεσοπόντιου ακρωτηρίου, αφορά μεσαιωνικά κατάλοιπα στην θέση αστέγαστου ιερού!

Και ερχόμαστε στη θέση του Αϊ Λια του Θαλασσίτη, στο Τρικάμαρο, στη δυτική παρειά του Αιγιαλού της Αρχαίας πόλης! Όπως περιέγραψα τη θέση με το κτίσμα και το ανάλημμα, στο προηγούμενο άρθρο, σύμφωνα με τη γνώμη μου και την παλιά δημοσίευση στο «Εμπρός» (10 Αυγ. 2016) στη θέση του σημερινού ναΐσκου του Αϊ Λια, υπήρχε Οχυρό της Αρχαίας Ερεσού! Αυτό μαρτυρούν και τα κεραμικά ευρήματα (όστρακα αγγείων καθημερινής χρήσης και κεραμίδες στέγης απλού κτίσματος). Η θέση ότι εδώ επάνω βρισκόταν το «περίφημο» ιερό του Μεσοπόντιου Ποσειδώνα (Άρης Κυριαζής και Βασίλης Κουμαρέλας)**, πάντα κατά τη δική μου γνώμη, αποτελεί μια υπόθεση εργασίας, όπως και οι τόσες άλλες! Σε γνωστά Ιερά Κορυφής, όπως σ’ αυτό στον Αϊ Λια του Λεπέτυμνου και στον Αϊ Λια του Σκαλοχωρίου, η κεραμική αποτελείται από αγγεία καλής ποιότητας, σαν αφιερώματα και οι κεραμίδες της στέγης είναι καλυμμένες με στιλβωμένη χρωστική! Στο πρώτο, μάλιστα, βρέθηκαν και αρκετές κεφαλές από πήλινα ειδώλια!

Στην υπόθεση εργασίας θα προστεθούν στο επόμενο άρθρο δύο επιτόπια ευρήματα, όπως η Στήλη με την επιγραφή στο χείλος της και η εντοιχισμένη Ρωμαϊκή επιγραφή, στην πρόσοψη του ναΐσκου, που δημιουργούν λογικά ερωτήματα και πιθανές απαντήσεις!

* STEPHANUS BYZANTINUS CUM ANNOTATION IBUS, L.HOLSTENII.A.BERCELII ET TH.DEPINEDO.VOL I LIPSIAE IN LIBRARIA KUEHNIANA MDCCCXXV Pag 295-296

** B. Koυμαρέλας: Λείψανα αρχαίου ιερού στον Άγιο Λια τον Θαλασσίτη Ερεσού. Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016, σελ. 216

 

 

 

στα δυτικά του Αιγιαλού

της Αρχαίας Πόλης

με την υπόθεση του Αθήναιου

στο Αρχαίο Λιμάνι

τόπος γέννησης της ΣΑΦΦΩ ΕΡΕΣΙ

με το νησάκι απέναντι

είχε κεραμική κοινού οχυρού της Ερεσίας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey