Ομορφιά με φόντο τον κόλπο

01/07/2012 - 05:56
Στο βόρειο άκρο του πέτρινου υψώματος, που κλείνει από τα δυτικά των κάμπο των Λουτρών, επάνω από το δρόμο που έρχεται από τη Χαραμίδα, είναι χτισμένη η εκκλησίτσα της Παναγιάς της Καμαριώτισσας. Παμπάλαιο, έχει ανακαινιστεί πριν λίγα χρόνια.
Διαδρομή 45

Γύρω από την Αμαλή 20

Στο βόρειο άκρο του πέτρινου υψώματος, που κλείνει από τα δυτικά των κάμπο των Λουτρών, επάνω από το δρόμο που έρχεται από τη Χαραμίδα, είναι χτισμένη η εκκλησίτσα της Παναγιάς της Καμαριώτισσας. Παμπάλαιο, έχει ανακαινιστεί πριν λίγα χρόνια. Και μπαίνουμε στα Λουτρά. Ένα όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στο Στρόβιλο, και στραμμένο στην ομορφιά του ελαιώνα με φόντο τον κόλπο.
Η περιήγηση στα σοκάκια του έχει ακόμα το ενδιαφέρον των παλιών καφενείων και μαγαζιών, παρ’ όλο που η νέα δόμηση έχει αλλάξει ριζικά τον οικισμό. Ο κεντρικός δρόμος με τα καφενεία, το σχολείο και ο Άι-Γιώργης. Ο θρύλος θέλει μια αρχική ξύλινη εκκλησιά, εκεί που βρέθηκε μέσα σ’ ένα δένδρο η εικόνα του Αγίου. Η εκκλησιά χτίστηκε το 1815 και ανακαινίστηκε στα 1840. Δίπλα, σε παρεκκλήσι υπάρχει υπόγεια δεξαμενή νερού, το αγίασμα. Θυμάμαι τις δεκάρες που ρίχναμε κάνοντας ευχή. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι το εργοστασιακό συγκρότημα των Βασιλείου, στη δυτική του άκρη.


Το χωριό και η Καμαριώτισσα Παναγιά (πάνω) με παλιά καφενεία (1996) (αριστερά), μαγαζάκια (1996) (δεξιά)...

Οι υψηλοί καπνοδόχοι (δύο) του ελαιοτριβείου και πυρηνεργοστασίου, όπως και τα κτήρια, είναι ωραιότατα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Η επιγραφή αναφέρει 4 Δεκ. 1891 ΑΠ.Β.. Ο πύργος της οικογένειας δυστυχώς ερειπώθηκε. Τότε είχαν αποθήκες (μπατές) απέναντι για να μαζεύουν ελιές και από τη Γέρα. Η παραθαλάσσια περιοχή λέγεται «Αμπάρια» από αυτές τις αποθήκες, πριν χτίσει ελαιοτριβείο ο Φράγκος.


... τον Άι-Γιώργη (αριστερά), τα εργοστάσια Βασιλείου (δεξιά)...

Δίπλα του λειτουργεί τώρα το ελαιοτριβείο του Κινικλή και στα «Τούρκικα» ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός. Οι Τούρκοι έμεναν πίσω από το Σχολείο, είχαν τζαμί με μιναρέ και βρύση τού 1741. Ήταν πάντα λίγοι και αυτά τα κτίσματα δεν υπάρχουν πια. Αναφέρονται π.χ. στα 1816 20 μόνο σπίτια. Το χωριό αναφέρεται στα 1548 με 78 οικίες Χριστιανών και μόνο 3 Μουσουλμάνων.


... και αρκετά αρχαία χνάρια (1987, Άι-Γιώργης, τώρα στο Μουσείο)

Στη θέση του, και κυρίως στο πεδινό του τμήμα, έχουν έλθει στην επιφάνεια αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτισμάτων, επιγραφές και κεραμική*. Είναι σίγουρο ότι η ζωή μέσα στον εύφορο ελαιώνα ήταν διαχρονικά συνεχής μέχρι τα νερά του κόλπου. Είναι ένα δραστήριο χωριό, με ακόμα πιο ζωντανό το κομμάτι της Σκάλας, δίπλα στην πρωτεύουσα και στον πανέμορφο κόλπο της Γέρας.

* Στοιχεία από «Τα Χνάρια τα Παλιά» και το «Περπατώντας τη Λέσβο», τ. Β΄, σελ. 726.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey