Οχυρά και Αγία Κυριακή

01/07/2012 - 05:56
Μετά τα Καστέλια, παίρνουμε τον δρόμο πάλι πίσω, προς τη Βατούσα. Στο παραπόταμο του ρέματος που έρχεται σαν χαρακιά, από τα ΒΑ του χωριού, εντοπίστηκε πριν από χρόνια («Περπατώντας τη Λέσβο», σελ. 409) ένας υπέροχος στρογγυλός περίβολος, με διαμέτρους 27 και 24 μέτρα.
Διαδρομή 39

Γύρω από τη Βατούσα 7


Μετά τα Καστέλια, παίρνουμε τον δρόμο πάλι πίσω, προς τη Βατούσα. Στο παραπόταμο του ρέματος που έρχεται σαν χαρακιά, από τα ΒΑ του χωριού, εντοπίστηκε πριν από χρόνια («Περπατώντας τη Λέσβο», σελ. 409) ένας υπέροχος στρογγυλός περίβολος, με διαμέτρους 27 και 24 μέτρα. Μέσα σ’ αυτό το ορθογώνιο θεμέλιο (12 Χ 10 μ.) ανήκε μάλλον στον πύργο του οχυρού. Χτισμένος με λεσβία δομή, πάχους 1,5 - 1,8 μ., σώζεται σε ύψος έως και 1,8 μ.. Στη νότια πλευρά του, κατασκευασμένη με ογκόλιθους, διατηρείται η πύλη του. Αναφέρεται η ανεύρεση ρωμαϊκού νομίσματος δίπλα του. (θέση 3)*


Το Οχυρό με την υπέροχη λεσβία δομή (πάνω) και την πύλη του (αριστερά). Πίσω από τις στέγες το πλάτωμα (δεξιά)

Μετά τη Βατούσα δεξιά του δρόμου, ανηφορίζοντας το ύψωμα από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, συναντάμε ένα πέτρινο οροπέδιο. Εδώ είναι χτισμένη η Αγία Κυριακή (θέση 5). Βυζαντινά κεραμίδια, τούβλα, όστρακα από κτενωτά αγγεία, βρίσκονται παντού.


... με την Αγία Κυριακή (αριστερά) με τους όρθιους δόμους (δεξιά)

Μπροστά στο εκκλησάκι και πίσω από αυτό παρατηρούνται θεμέλια κτίσματος. Όρθια, πακτωμένα δομικά μέλη και πληθώρα λαξευμένων λίθων (στα βόρεια κάτω από πρίνο), ένας αρράβδωτος κίονας, ένα ανάλημμα και μέλη από ελαιοτριβείο, δείχνουν τη σημασία του παλιού ναού και των προσκτισμάτων του.


... και τα παλιά λιοτρίβια

Από εδώ η θέα προς το χωριό και το δρόμο είναι πανοραμική.

* Δανείστηκα τις υπέροχες φωτογραφίες του Β. Μαλακέλη, για το οχυρό, από τους Παλμούς της Βατούσας, τ. 52.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey