Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» Ι Ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων-3

Το πιστοποιητικό

10/05/2022 - 11:00

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι» στο πλαίσιο της συμπληρώσεως 100 ετών από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής δίνει στην δημοσιότητα μια σειρά άρθρων σχετικών με ντοκουμέντα και ιστορίες Μικρασιατών προσφύγων τα οποία θα αποστέλλονται σε όλο τον λεσβιακό Τύπο. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Παπαχρυσός μας αποστέλλει ένα πιστοποιητικό που ανασύρει από το χρονοντούλαπο γεγονότα και ανθρώπινες ιστορίες.

 

Το πιστοποιητικό, της εν Μυτιλήνη Κοινότητος Περγάμου με αρ. πρωτοκόλλου 2807 και ημερομηνία 17 Ιουλίου 1929 αναφέρει ότι:

«Ο πρόεδρος της Κοινότητος Περγάμου πιστοποιεί ότι η Ευαγγελία Κωνστ. Νικοδήμου, νόμιμος θυγάτηρ του Κωστή Νικοδήμου και της Χρυσάνθης Κ. Νικοδήμου, το γένος Ιωάννου Χιωτέλλη, πρόσφυξ εκ Περγάμου Μ. Ασίας, ηλικίας ετών 17, άγαμος, αναχωρεί με την συγκατάθεσιν των γονέων της εις Γαλλίαν, ίνα νυμφευθή μετά του Μιχαήλ Νικολάου Μιναίδου.

Τη αιτήσει του πατρός της Κωνστ. Νικοδήμου χορηγείται το παρόν, ίνα τη χρησιμεύση όπου δει.

Υπογράφει ο πρόεδρος της κοινότητος Περγάμου κ.  Γεώργιος Κ. Χονδρονίκης και εν συνεχεία επικηρούται το γνήσιον της υπογραφής στις 2-8-1929 από τον τότε Δήμαρχο Μυτιλήνης».

Οι απόγονοι

«78 χρόνια μετά και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2007, η κόρη της νεαρής τότε Ευαγγελίας, κ. Μαρία Μηναίδου με τον σύζυγό της τον Ιταλό κ. Buonomo Joshef βρίσκονται για διακοπές στη Μυτιλήνη και έρχονται στη Σκάλα Λουτρών, επισκέπτονται το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», εντυπωσιάζονται και την επόμενη χρονιά γινόμαστε αποδέκτες όλων των κειμηλίων της μητέρας της Ευαγγελίας από την Πέργαμο, μεταξύ των οποίων και το πιστοποιητικό της φωτογραφίας το οποίο φυλάσσετε στο Μουσείο» αναφέρει ο κ. Παπαχρυσός και προσθέτει: «Έκτοτε έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τους καλοκαιρινούς μήνες τη Σκάλα Λουτρών και έχουν δημιουργήσει οικογενειακές φιλίες με τους κατοίκους του οικισμού και με τον Σύλλογο μας».

Σε αυτή τη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά ο κ. Buonomo Joseph με την σύζυγο του κ. Μαρία Μιναίδου, το 2015, συμμετέχοντας στις πρόβες τραγουδιών που προορίζονταν για την Μικρασιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου με τίτλο «Επάρ Σινιά Νυφούλα μου».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey