Για την υπεράσπιση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές

19/04/2018 - 19:14

Η εμπειρία από το πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν εκπληκτική. Νέος νόμος ετοιμάζεται και το μόνο πρόβλημα των δημάρχων όλης της χώρας είναι να μην γίνει η απλή αναλογική, το εκλογικό σύστημα στις επόμενες εκλογές. Λες και δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα που να απασχολεί τους δημότες. Ίσως για αυτό ο λαός έβγαλε το όνομα «βλαχοδήμαρχος». Τους ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή τους.

Για να δούμε όμως μερικά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν και αποτυπώθηκαν και στο κείμενο θέσεων της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΕ και ας απαντήσουμε σε αυτά με συγκεκριμένα παραδείγματα και ονόματα.

  1. «Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία αποτελεσματικής διακυβέρνησης του θεσμού που υπηρετούν οι δήμαρχοι, ενώ τώρα οι δήμαρχοι έχουν επιλεγεί με ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση πάνω από το 50%». Αλήθεια που και πότε συνέβη αυτό; Ξεχάσαμε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προηγούμενων εκλογών που κανείς από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε ούτε να προσεγγίσει έστω το 40% εδώ στη Λέσβο;
  2. «Ο εκάστοτε Δήμαρχος θα πρέπει να επιδίδεται σε ένα πολιτικό παζάρι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης», ενώ τώρα κανείς από τους υποψήφιους Δημάρχους δεν «έκαναν το συγκεκριμένο αγώνισμα» πριν τις εκλογές (χαχαχα). Δηλαδή να θυμίσω ότι τα δύο ψηφοδέλτια που είχαν μπει στο δεύτερο γύρο στις προηγούμενες εκλογές εδώ στη Λέσβο δεν ήταν προϊόντα τέτοιων «παζαριών» όταν ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικές και (τέως) σφόδρα αντιπολιτευόμενες ιδεολογικές αφετηρίες.
  3. «Το τελικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είναι η πλήρης αποσταθεροποίηση των Δήμων». Εδώ σας παρακαλώ να ρωτήσετε τους δύο τελευταίους Δημάρχους του νησιού, πόσο σταθεροί αισθάνθηκαν / αισθάνονται όταν σε τακτά χρονικά διαστήματα δημοτικοί τους σύμβουλοι ανεξαρτητοποιούνται.

Αν θέλουμε να μάθουμε ποιός είναι ο λόγος που οι δήμαρχοι της ΚΕΔΕ δεν θέλουν την απλή αναλογική, ας διαβάσουμε την αμέσως επόμενη σελίδα από το κείμενο θέσεων όπου υπάρχει μια πολεμική ενάντια στα δημοψηφίσματα. «Υπάρχουν κίνδυνοι να καταλήξουν τα δημοψηφίσματα σε εργαλεία προώθησης λαϊκιστικών αιτημάτων και πολιτικών διεκδικήσεων». Ποιός φοβάται λοιπόν τη δύναμη του λαού; Απάντηση στο ερώτημα εμείς της παράταξης του Άλλου Δρόμου την μάθαμε όταν τολμήσαμε να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη διάσπαση του Δήμου και η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά δημοτική αρχή) δεν επέτρεψε ούτε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση.

Λοιπόν για να καταλήξουμε ρωτώ ευθέως:

  1. Την κυβέρνηση, αν θα προχωρήσει στην απλή και ανόθευτη αναλογική ή θα την νοθεύσει ως προϊόν συμβιβασμού με τα συμφέροντα που λέει ότι θέλει να κτυπήσει.
  2. Όλους αυτούς που έχουν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν είστε κατά της απλής αναλογικής και γίνει νόμος, τότε θα συμμετέχετε στις εκλογές παρά το γεγονός ότι θα πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος θα είναι «αδύναμος και αναποτελεσματικός»; Δηλαδή θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey