Αναρωτιόμαστε, ο πρωθυπουργός δεν θα ‘ρθει;

28/06/2017 - 13:20

Η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην ισοπεδωμένη Βρίσα, ασφαλώς και σηματοδοτεί την παρουσία και τη στήριξη της Πολιτείας, στην ύψιστη μάλιστα εκπροσώπηση της, στους δοκιμαζόμενους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό, αλλά και στον οικισμό που δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα του εγκέλαδου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του, μετέφερε την βούληση της κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε. -με τους ευρωπαίους επιτρόπους Δ. Αβραμόπουλο και Χρ. Στυλιανίδη να έχει επικοινωνήσει και προσωπικά- ότι ο οικισμός της Βρίσας που αποτελεί και δείγμα της πολιτιστικής παράδοσης της Ευρώπης, θα ανοικοδομηθεί με σεβασμό στα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού οικισμού που προϋπήρχαν πριν την καταστροφή. Η δήλωση-δέσμευση αυτή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της Ελλάδας, αποτελεί ένα ισχυρό δεδομένο με πολλούς αποδέκτες, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους τοπικούς φορείς, εν όψει των εξελίξεων που έρχονται και των πολλών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν για το επίπονο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ανοικοδόμησης του νέου οικισμού.

Ο κ. Παυλόπουλος στις λιτές αλλά με περιεχόμενο δηλώσεις του για τις υποχρεώσεις της ελληνικής πολιτείας και της Ε.Ε. για τη Λέσβο, για την οποία θύμισε ότι στάθηκε αρωγός και αλληλέγγυα κατά την προσφυγική κρίση, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τις αρμοδιότητες για τα περαιτέρω έχει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχει τις προθέσεις να κάνει ό,τι μπορεί, μαζί με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους, τοπικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε οι πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός, να επουλωθούν και ο παραδοσιακός οικισμός της Βρίσας να γίνει όπως ήταν. Ασφαλώς και οι δηλώσεις αυτές του προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν τη βαρύτητα και τη σημασία τους και δείχνουν και την ευαισθησία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και την πολιτική ευθύνη να επισκεφθεί τον τόπο που ισοπεδώθηκε και να δηλώσει ότι η πολιτεία είναι παρούσα. Όμως την ευθύνη και τις ενέργειες για να στηριχθούν οι σεισμοπαθείς που ξεσπιτώθηκαν για όσο διάστημα χρειαστεί και για να ξαναστηθεί ο οικισμός που βρέθηκε στο μάτι του σεισμικού κυκλώνα, την έχει κυρίως η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να παίξει το συντονιστικό της ρόλο σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς του νησιού εξασφαλίζοντας και τους αναγκαίους πόρους, είτε από τα ευρωπαϊκά ταμεία, είτε και από τους εθνικούς πόρους. Αν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν αναλάβουν δράση και δεν δώσουν λύση, με ποιο τρόπο, με ποιους φορείς και κυρίως με ποιά χρηματοδότηση θα γίνουν τα επόμενα βήματα που είναι αναγκαία για να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ανοικοδόμησης του οικισμού της Βρίσας -που όλοι μέχρι τώρα που επισήμως έχουν μιλήσει, προαναγγέλλουν ότι θα κτιστεί όπως ήταν και μάλιστα και ακόμη καλύτερα με έργα υποδομής- τότε πολύ λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε και η εικόνα με τα χαλάσματα θα στοιχειώσει και θα θυμίζει για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του κράτους.

Όσο περνά ο καιρός, οι αρχικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που ακούστηκαν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη -«η Βρίσα θα γίνει πρότυπος οικισμός», το κράτος θα αναλάβει τις αναγκαίες άδειες ώστε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να έχουμε οικονομίας κλίμακος- αρχίζουν να διαφοροποιούνται, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του γκρεμίσματος των κτισμάτων, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφήνεται να τη διαχειριστεί ο ιδιοκτήτης, που καλείται ενώ έχει χάσει το σπίτι του, να πληρώσει και την αποκαθήλωση του. Αν είναι δυνατόν! Αν όμως υιοθετηθεί μια τέτοια εκδοχή, τότε το βέβαιο είναι ότι η Βρίσα -για να περιοριστούμε στο χωριό που έπαθε και την μεγαλύτερη ζημιά- θα παραμένει για πολλά χρόνια ένας ερειπιώνας και οι εξαγγελίες για ανοικοδόμηση του, θα μείνουν εξαγγελίες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η σύγχυση που υπάρχει είναι προσωρινή και ότι η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ώστε οι προθέσεις της -που όλοι διαπιστώνουν μέχρι σήμερα- θα υλοποιηθούν.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε ότι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεκαπέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε ένα χωριό στη «Λέσβο της αλληλεγγύης», στην οποία πολλές φορές έχει αναφερθεί κατά την προσφυγική κρίση, δεν θεώρησε την υποχρέωση και την ανάγκη να την επισκεφθεί, έχει κάνει αλγεινή εντύπωση και γεννά και πολλές υποψίες για τις σκοπιμότητες μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις του αυτές τις μέρες, είναι ο λόγος που δεν έχει έρθει ακόμη και όχι ότι δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις αυτοπροσώπως. Και πάντως τις επόμενες μέρες θα αναμένουμε να ‘ρθει στη Λέσβο για να επισημοποιήσει και τις δεσμεύσεις του κράτους, έχοντας και καλύτερη εικόνα και πιο λεπτομερή προσέγγιση του στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα. Όπως η επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα σηματοδότησε την στήριξη της πολιτείας εν γένει, έτσι και η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει την ανάληψη της ευθύνης για το τι μέλλει γενέσθαι για το έργο της αποκατάστασης. Επιτέλους η Λέσβος της αλληλεγγύης, που προκάλεσε το θαυμασμό του κόσμου, χρειάζεται τώρα την αλληλεγγύη και τη στήριξη του κράτους και της Ε.Ε.. Θα την έχει όμως ή θα μείνουμε στα ευχολόγια και στις καλές προθέσεις;

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey