Παγωτό. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

29/08/2014 - 20:19

Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, μαζί με το καρπούζι και την ντομάτα. Τα μικρά παιδιά κάποτε συναγωνίζονταν με το πόσα μπάνια και το πόσα παγωτά είχαν φάει και αυτός που είχε τα περισσότερα, «κέρδιζε» τους άλλους!

Το παγωτό είναι συνώνυμο του καλοκαιριού, μαζί με το καρπούζι και την ντομάτα. Τα μικρά παιδιά κάποτε συναγωνίζονταν με το πόσα μπάνια και το πόσα παγωτά είχαν φάει και αυτός που είχε τα περισσότερα, «κέρδιζε» τους άλλους!

Παραδοσιακά το παγωτό, ανεξαρτήτως αν είναι απ’ το ψυγείο περιπτέρου ή σπιτικό, φτιάχνεται από γάλα. Εκτός από το γάλα και τη ζάχαρη, μπορεί να περιέχει βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αυγά, σοκολάτα, φρούτα ή χυμό φρούτων, ξηρούς καρπούς, σιρόπι, γλυκαντικές ουσίες. Υπάρχουν και παραλλαγές του παγωτού, χωρίς γάλα, με ζάχαρη και φρούτα, όπως το σορμπέ και η γρανίτα, ή που περιέχουν γιαούρτι, όπως το frozen yogurt.

Δυστυχώς όμως τα βιομηχανοποιημένα παγωτά περιέχουν και πολλά άλλα υλικά, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στην ετικέτα κάθε συσκευασίας που αγοράζετε και που είναι υπεύθυνα για την ελκυστικότητά του. Να αναφέρω ένα κλασικό παράδειγμα, της «απομίμησης σοκολάτας», με πανομοιότυπη μυρωδιά και γεύση σοκολάτας! Η θερμιδική αξία 100 γρ. παγωτού κυμαίνεται από περίπου 80 μέχρι 350 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά του.

Το παγωτό λόγω των παραπάνω συστατικών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, D και ασβέστιο. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμμετέχουν σε ποικίλες απαραίτητες μεταβολικές αντιδράσεις του οργανισμού και αρκετή ζάχαρη, άρα υδατάνθρακες, που δίνουν ενέργεια-θερμίδες στον οργανισμό.

Ανάλογα με τα υπόλοιπα υλικά που περιέχει, μπορεί να εμπλουτίζεται η διατροφική του αξία με βιταμίνη C και άλλες αντιοξειδωτικές πολυφαινολικές ενώσεις, που υπάρχουν στα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς.

Παρ’ όλα αυτά, είναι το παγωτό απαραίτητο; Για την ευχαρίστησή μας και για την ολοκλήρωση του καλοκαιρινού αισθήματος, ναι. Για να αντικαταστήσει άλλα γαλακτοκομικά ή ακόμα και γεύματα, όμως, όχι. Θα πρέπει να καταναλώνεται, όπως κάθε γλυκό, με μέτρο. Επίσης δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σα μέσο επιβράβευσης για τα παιδιά, της μορφής «φάε όλο σου το φαγητό, για να φας και παγωτό». Δώστε το παγωτό το απόγευμα, αντί για σνακ.

Τι γίνεται με όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους, αλλά να μη στερηθούν την απόλαυση του παγωτού;
Τρώμε με μέτρο. Και φυσικά υπάρχει πάντα και η λύση των παγωτών που έχουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά, ή τα μικρά παγωτίνια.

Επομένως, αν θέλετε να συνδυάστε καλό βάρος και απόλαυση παγωτού, μπορείτε:
- Να επιλέξετε, μέχρι δύο φορές την εβδομάδα, τα light σορμπέ, γρανίτα, απλό frozen yogurt ή 0%+0% (ζάχαρη και λιπαρά) σε κανονικό μέγεθος (μέχρι δύο μπάλες ή 120 γρ.).
- Ή να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα από τα κανονικά, π.χ. μία μπάλα ή ένα παγωτίνι.
- Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του παγωτού, ώστε να ξέρετε τι περιέχει, πόσα γραμμάρια είναι και πόσες θερμίδες έχει.

- Για να είναι πιο ελαφρύ, μην προσθέτετε σιρόπι, τρούφα, τριμμένο μπισκότο, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή μην το συνδυάζετε με σιροπιαστό ή άλλο γλυκό, π.χ. βάφλα, καρυδόπιτα, ραβανί, μηλόπιτα κ.ά.. Προτιμήστε το κυπελλάκι από το χωνάκι.
- Το καλύτερο θα ήτανε να φτιάξετε ένα δικό σας σπιτικό παγωτό, με ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι, χυμό ή κομμάτια φρούτων και να τρώτε από αυτό εσείς και τα παιδιά σας.

- Μην έχετε μεγάλες συσκευασίες παγωτού στο σπίτι, γιατί κάποια στιγμή θα μπείτε στον πειρασμό να τις ανοίξετε.
- Καταναλώστε το παγωτό με μέτρο, όπως και κάθε γλυκό.
Αντιστοιχίες παγωτού 100 γρ. με θερμίδες (κατά προσέγγιση):

Διαιτητικό ή τύπου 0% + 0%: 100 - 125
Frozen yogurt (ανάλογα τις γεύσεις): 96 - 120
Γρανίτα, Σορμπέ: 100

Φρούτων: 130
Βανίλια και άλλες απλές κλασσικές γεύσεις: 150 - 180
Παρφέ και άλλα special (στρατσιατέλλα κ.ά.): 220+
Σοκολάτα: 235

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey