Και πάλι… δεύτεροι!

11/06/2014 - 15:27

Αναρωτιόμαστε πολλοί γιατί η Λέσβος δεν εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος από το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία.

Αναρωτιόμαστε πολλοί γιατί η Λέσβος δεν εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος από το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία.

Η γειτνίαση της Χίου με τη Σμύρνη δεν μπορεί να είναι η αιτία τού ότι η Χίος το πρώτο πεντάμηνο του 2014 υποδέχθηκε 13.650, ενώ η Λέσβος μόλις 5151. Γιατί, το λοιπόν;

Γιατί, αναρωτιόμαστε από χθες που μελετήσαμε τα στοιχεία…
Ψάχνοντας τη μνήμη μας, αλλά και το αρχείο μας, βρήκαμε και μια και δυο και τρεις και πολλές εκδηλώσεις φορέων της Χίου που διαφημίζονται στην Τουρκία. Και δε μιλάμε μόνο για το Δήμο και την Περιφέρεια. Μιλάμε για επαγγελματικές κατά κύριο λόγο ενώσεις, που πληρώνουν και φυσικά εισπράττουν. Για επαγγελματικές τουριστικές προβολές σε νεκρές τουριστικά περιόδους, όπως για παράδειγμα η προβολή του Χιώτικου Καρναβαλιού στη Σμύρνη και μάλιστα με ομάδες Χιωτών που κάλεσαν τους Σμυρνιούς να πάνε στη Χίο χορεύοντας και τραγουδώντας στους δρόμους της μεγαλούπολης.

Την ίδια ώρα, εδώ στη Λέσβο δε διαφημίζουν έστω τον κυρίαρχο μύθο της καταγωγής ενός κορυφαίου Οθωμανού από τη Λέσβο, του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Εμείς, πιστοί στη θεωρία του τυχαίου, στη λογική τού «αφού διαφημίζονται οι άλλοι, γιατί να το κάνουμε εμείς», στη νοοτροπία της αρπαχτής που έχτισε όλο το λεσβιακό τουρισμό από την εποχή τού Ν. 1262/82 μέχρι σήμερα.
Και πάλι καλά, το λοιπόν, που μας ήρθαν 5.151 Τούρκοι καταχείμωνο και έμειναν σε δωμάτια χωρίς θέρμανση με μαρμάρινα δάπεδα, δωμάτια που θερμαίνονται με το καλοκαιρινό air-condition, με άστρωτα παράθυρα.

Με ταξιτζήδες που δουλεύουν μόνιμα με διπλή ταρίφα. Με ταβερνιάρηδες που βγάζουν λογαριασμούς με κοντά διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι για όλους τους άλλους. «Ξέρεις πόσο πληρώνουν στις ταβέρνες απέναντι; Οπότε ας δώσουν κάτι παραπάνω εδώ», η μόνιμη επωδός πολλών.

Κάπως έτσι και για πολλούς άλλους λόγους, στη Λέσβο σε πέντε μήνες ήρθαν 5.151 επισκέπτες και στη Χίο 13.650! Όταν κάποια στιγμή θα κλαίμε επί των ερειπίων και αυτής της ευκαιρίας, θα είναι αργά για τον τόπο μας…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey