Ο φυσικός τοκετός στο σπίτι, ο αυτοκαθορισμός και τα οικονομικά συμφέροντα

13/12/2013 - 22:51

Η επιλογή κάποιων γονέων να γεννήσουν στο σπίτι τους με τη βοήθεια μαίας και ειδικών γιατρών, είναι μία επιλογή που διώκεται. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από μήνυση του «Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών Θεσ/νίκης», διώκονται συνολικά 69 γονείς, 9 γιατροί και μία μαία, με κατηγορίες εξόφθαλμα γελοίες, όπως αυτή της «ρύπανσης περιβάλλοντος» κλπ.!

Η επιλογή κάποιων γονέων να γεννήσουν στο σπίτι τους με τη βοήθεια μαίας και ειδικών γιατρών, είναι μία επιλογή που διώκεται. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από μήνυση του «Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών Θεσ/νίκης», διώκονται συνολικά 69 γονείς, 9 γιατροί και μία μαία, με κατηγορίες εξόφθαλμα γελοίες, όπως αυτή της «ρύπανσης περιβάλλοντος» κλπ.! Οι μηνύσεις αφορούν σε γέννες που έγιναν μέσα στο 2009 και η δίκη έχει πάρει αναβολή για τον Γενάρη του 2014.

Είναι πολλά ζητήματα που μπορούν να θιχτούν με αφορμή την υπόθεση αυτή. Από το κυνήγι του φυσιολογικού τοκετού στο σπίτι, την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του απόλυτα φυσιολογικού - μη ιατρικοποιημένου τοκετού, τον ιατρικό έλεγχο του σώματος που προωθείται και επιβάλλεται σαν ο αναντίρρητα σωστός, τα οικονομικά οφέλη που αυτός φέρνει σε γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και την νοηματοδότηση της δήθεν περιβαλλοντικής χροιάς που δόθηκε στη μήνυση αυτή!

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει με την προσπάθεια απαγόρευσης των τοκετών στο σπίτι, είναι ο θεσμικός και οικονομικός τους έλεγχος. Οι γέννες αυτές δε γίνεται να συνεχίσουν να τελούνται όταν δεν παρέχουν κέρδη είτε σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο, είτε στους γιατρούς των Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών, είτε σε κάποια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων(!).

Όσον αφορά τον πλακούντα που δεσπόζει στο κατηγορητήριο σαν «τοξικός και άκρως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία», για την βιομηχανία καλλυντικών είναι μάλλον άκρως απαραίτητος, αφού εμπλουτίζει ακριβές κρέμες αντιγήρανσης και ανανέωσης κυττάρων. Μετά από κάθε γέννα σε νοσοκομεία ή κλινικές, αφαιρείται από τη γυναίκα και καταλήγει σε εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, αγοράζεται ακριβά από εταιρείες καλλυντικών ή δίνεται προς φύλαξη, σε εταιρείες καλλιέργειας βλαστοκυττάρων. Γενικότερα ελέγχεται, κάτι που δε συνέβη στην υπόθεση των 79 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα της δίωξης.

Φυσικά, καμιά από τις μάνες αυτές, δε διανοήθηκε να πετάξει τον πλακούντα στα σκουπίδια, όχι γιατί είναι «μολυσματικό υλικό» αλλά γιατί είναι ιερό κομμάτι της διαδικασίας τού να φέρεις παιδί στον κόσμο και κανείς δε θα του φερόταν χωρίς το σεβασμό που αρμόζει! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ψυχίατρος Κλ. Γρίβας: «πώς ήταν δυνατό να αφήσω ποτέ το «λίκνο της ζωής» της εγγονής μου στη «διαχείριση» κάποιας κερδοσκοπικής εταιρείας, ακόμα και εάν το επέβαλε κάποιος νόμος;»! 

Φυσικά δεν κυνηγούσαν πριν χρόνια τον τοκετό στο σπίτι, γιατί δεν είχε τη σημερινή οικονομική σπουδαιότητα για κάποια επαγγελματική συντεχνία και ο πλακούντας δεν είχε την «εμπορική αξία» που έχει σήμερα σαν υλικό και σαν αντικείμενο διαχείρισης, τομείς όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα... Το ιατρικό κατεστημένο που έχει μετατρέψει τον τοκετό σε βιομηχανία του, δεν θέλει να ξεστρατίζουν τα πρόβατα από το μαντρί! Ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα με την πρωτιά στις καισαρικές; Τυχαίο; Επιπλέον, βγάζουν το επίδομα τοκετού από τα νοσοκομεία και τις κλινικές και το αφήνουν μόνο για τον τοκετό στο σπίτι. Εκφοβίζουν όμως γιατρούς και γονείς ώστε κανείς να μη θέλει να γεννήσει σπίτι. Άρα, με πολύ κομψό τρόπο καταφέρνουν να μη δίνουν το επίδομα τοκετού σε κανένα!

Το θέμα έφτασε και στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς κατατέθηκε μαζική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από ομάδα Ελληνίδων, εγκύων αλλά και νέων μητέρων, για παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στον αυτοκαθορισμό. Η ομάδα των γυναικών, υποστηρίζει ότι αυτοματοποιούνται, εφόσον δεν είναι σε θέση να επιλέξουν ελεύθερα τις συνθήκες του τοκετού τους, κάτι που έχει αναγνωριστεί ρητά σαν ανθρώπινο δικαίωμα και σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ternovsky vs Hungary). Δυστυχώς, κάποιοι δείχνουν να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο αγώνας για την ελεύθερη επιλογή και τον αυτοκαθορισμό των γυναικών, σε μια τόσο ιερή στιγμή της ζωής τους, δεν είναι επαγγελματικό μαγαζάκι κανενός...

Τέτοιου τύπου μεσαιωνικά κατηγορητήρια, μας υπενθυμίζουν τον ολοένα και αυξανόμενο έλεγχο που επιδιώκεται θεσμικά πάνω στα σώματα και τις ζωές μας. Η αυτοδιάθεση του σώματος κάθε ανθρώπου είναι κάτι αυτονόητο. Κανείς δε μπορεί να επιβάλλει σε μια μάνα, ένα συγκεκριμένο τρόπο σαν ιατρικά σωστό, για να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Οτιδήποτε βγαίνει εκτός του ...επίσημου και σφιχτά διαμορφωμένου ιατρικού συστήματος, συνήθως πολεμιέται και συκοφαντείται, μέχρι φυσικά να αφομοιωθεί και να ενσωματωθεί δια της νομικής οδού, με στόχο πάντα και πρώτα το οικονομικό κέρδος... Μέσα από τον αυτοκαθοριζόμενο λάκκο των λεόντων,

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey