
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όσοι έχετε πάει στην Τουρκία θα παρατηρήσατε ότι όλα τα αγάλματα του Μουσταφά Κεμάλ έχουν τεντωμένο το χέρι να δείχνει προς τη Δύση. Η Τουρκία ένα έθνος πολεμικό και ράθυμο σ' όλη την διαδρομή της στην ιστορία έχει αναδείξει μόνο δύο άξιους άνδρες που η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορά της. Τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, που με τα στρατεύματά του έφτασε στις παρυφές της Βιέννης, ηττήθηκε και σώθηκε η Ευρώπη και ο στρατηγός και μέγας Μεταρρυθμιστής Μουσταφά Κεμάλ. Μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης ο Αττατούρκ προσκάλεσε τον Βενιζέλο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Μουσταφά Κεμάλ την Αθήνα. Οι διορατικοί άνδρες των δύο γειτονικών χωρών πίστευαν ότι την ευημερία των Ελλήνων και Τούρκων εγγυάται μόνο η συνεργασία. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλε ο Κεμάλ στη χώρα του είχαν πολλές αντιδράσεις έβαλε εγγυητή το στρατό, τον οποίο σέβονται οι Τούρκοι ως πολεμικός λαός.
Τουρκία Ερντογάν προς Ανατολάς...(2)
Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, αφού πρώτα οι Κεμαλιστές τον έστειλαν φυλακή για κάτι στίχους από το Κοράνι που απάγγειλε. Όταν για πρώτη φορά εκλέχτηκε πρωθυπουργός πλησίασε την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπάθησε να ρίξει γέφυρες. Με το χρόνο διαπίστωσε ότι τα χριστιανικά Ευρωπαϊκά κράτη δεν θα επέτρεπαν εύκολα ένα έθνος μουσουλμανικό, με καθυστερημένες δομές και σαθρή οικονομία να γίνει ομοτράπεζο, αλλά δεν του έκλεισαν τελείως την πόρτα. Η μεγάλη μεταστροφή του Ερντογάν συντελέστηκε το 2016 όταν οι Κεμαλιστές προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Ο ίδιος πιστεύει ότι στην ανατροπή του έβαλαν το χεράκι τους και οι Αμερικάνοι... Λέγεται ακόμα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας τον ειδοποίησαν για το πραξικόπημα και οι στασιαστές δεν τον βρήκαν εκεί που τον αναζήτησαν...
Μετά το 2016 άλλαξε πολιτική. Χωρίς να φύγει από το ΝΑΤΟ στράφηκε προς την Ρωσία και άρχισε να προκαλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ αγοράζοντας τους πυραύλους S400 και καλώντας Ρώσους τεχνικούς να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα του. Παράλληλα έκλεισε το στρατό στους στρατώνες για να πάψει να συγκυβερνά με τους πολιτικούς, όπως γινόταν μέχρι τότε και άρχισε τις απολύσεις των οπαδών του Γκιουλέν. Φτάνει για σήμερα.
«Κυβέρνηση Ηττημένων»
Το ακούσαμε και τούτο! Διατυμπάνιζε ο κ. Τσίπρας στις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο στις προσεχείς εκλογές για ν' αποκαταστήσει τη Δημοκρατία, τους τρωθέντας θεσμούς και να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα... Για να γίνουν όλα αυτά θα σχηματίσει την «κυβέρνηση των ηττημένων», που θα συμπεριλάβει όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις»... Εδώ χρειάζεται ένα «γαλλικό», αλλά μια άλλη φορά, μέρες που είναι.
Από την εκφορά του ο τίτλος «ηττημένων», δηλώνει ηττοπάθεια παραίτηση από τον αγώνα και αποδοχή ότι προεξοφλείς την αποτυχία. Δεν μπορώ να αντιληφθώ που αλλού σκόπευε ο παραπάνω τίτλος.
Ένα κολέγιο στην Ελλάδα
Τα κολέγια είναι ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, που έχουν έδρα τη χώρα μας. Αυτό το έτος λειτούργησαν 30 κολέγια, 25 Βρετανικά, 2 Γαλλικά, 2 Αμερικανικά και ένα Τσέχικο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγγραφείς σ' ένα τέτοιο κολέγιο είναι η γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε βαθμό proficiency και να δύνασαι να πληρώσεις ετησίως 4000-5000 δίδακτρα προπτυχιακών προγραμμάτων και 7000-9.000 ευρώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική, ο φοιτητής δεν μπορεί να δίνει όσες φορές θέλει εξετάσεις για να περάσει ένα μάθημα και υπάρχει καθοδήγηση των φοιτητών απ' τους καθηγητές. Ωστόσο όσοι μαθητές δεν μπόρεσαν να περάσουν στα Δημόσια ΑΕΙ ή δεν πέρασαν στις σχολές που επιθυμούσαν κατευθύνονται στα κολέγια, στα ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά. Αλλά παρατηρείται και το άλλο φαινόμενο, πτυχιούχοι ΑΕΙ που δεν βρίσκουν δουλειά κατευθύνονται στα ΙΕΚ για να εξειδικευθούν. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ τα ετήσια δίδακτρα κυμαίνονται από 1000-1700 ευρώ.
Κατά το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, 28.069 φοιτητές φοίτησαν στα 30 ξένα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, 13.472 στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω του μηχανογραφικού έναντι 8.594 το 2021 (στοιχεία ελήφθησαν από έρευνα του Απόστολου Λεκατσά απ' την «Καθημερινή» 14/5).
Τα οικονομικά της Τουρκίας
Είπε: «Όποιος και να νικήσει στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Δύση για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που χρειάζονται ως οικονομική βοήθεια, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού». Χένρι Μπάρκι ανώτατος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον και κάτοχος έδρας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λίχαϊ της Πενσιλβάνια.
Η Αστυνόμευση είναι αποσπασματική
Πολλές φορές απ' αυτή εδώ τη στήλη σχολιάζω ότι στο νησί και γενικότερα στην επικράτεια η αστυνόμευση είναι αποσπασματική. Προφανώς λόγω ηλικίας είχα συνηθίσει να βλέπω τον χωροφύλακα στο δρόμο με περιβραχιόνιο να εκτελεί τα καθήκοντά του ημέρα και νύχτα. Το ίδιο συνάντησα σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, για ν' αναφερθώ στην Ευρώπη μόνο, που επισκέφθηκα. Σήμερα οι αστυνομικοί, ως άλλοι καλόγηροι, είναι κλεισμένοι εντός των αστυνομικών καταστημάτων και περιμένουν να κληθούν για να εξέλθουν. Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι οι «παλιές καραβάνες» φρενάρουν τους νέους αστυνομικούς που εξέρχονται απ' τη Σχολή και επιθυμούν να εφαρμόσουν τον κανονισμό. Τα χρόνια που βρίσκομαι στο νησί (1983) δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου κ. Ζούμπος και ο Αξιωματικός κ. Μαϊστρέλλης. Αμφότεροι «πολεμήθηκαν», όχι μόνο από τους έκνομους, αλλά και από τους ράθυμους συναδέλφους τους γιατί χαλούσαν την «πιάτσα».
Κύριοι της Κυβερνήσεως η Αστυνομία χρειάζεται αναδιοργάνωση εκ βάθρων. Θα επανέλθω γιατί οι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς απ' τους παραβατικούς.