Αβάντε Δαμιανέ

19/09/2019 - 14:56

Πριν από τριάντα χρόνια με τον ίδιο τίτλο και από αυτή εδώ τη στήλη συγχάρηκα τη μάνα του, Μαρία Ανδριάννη για την επιτυχία της στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Σήμερα συγχαίρω το γιο της Δαμιανό Πετσανά του Διαμαντή για την επιτυχία του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με το γενικό βαθμό 19,46 με την πρώτη προσπάθεια. Πριν τέσσερα χρόνια ο πρωτογιός Πάρης εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών με την πρώτη προσπάθεια. Τα παιδιά αυτά τα ζήσαμε από βρέφη και τ’ αγαπήσαμε σαν τα εγγόνια μας.

Διαμαντή και Μαρία να τα χαίρεστε να τα καμαρώνετε και να είστε υπερήφανοι! Πιστεύω ότι την επιτυχία τους την οφείλουν κατά μεγάλο μέρος και σε σας τους γονείς.

Μακροζωία

Ο Αντρέα Καμιλέρι συγγραφέας κάπνιζε από μικρός τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα και έπινε ως το μεσημέρι τρία μπουκάλια ουίσκι. Έζησε 93 χρόνια.

Ο Ουίστον Τσόρτσιλ έπινε ένα μπουκάλι ουίσκι ημερησίως και κάπνιζε συνέχεια πούρα αρίστης ποιότητας. Όταν μια δημοσιογράφος τον ρώτησε που οφείλει τη μακροζωία του απάντησε στα σπορ… Συμπλήρωσε ειρωνικά: «Δεν έκανα ποτέ σπορ...». Πέθανε 91 χρονών.

Οι δύο περιπτώσεις είναι η εξαίρεση του κανόνα και αποτελούν εικασία για τους ερευνητές της Ιατρικής. Αποδεδειγμένα το κάπνισμα και το ποτό σε υπερβολικές δόσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία και ορθώς η πολιτεία απαγόρευσε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Όλες οι αντίθετες απόψεις επί του θέματος, ανάξιες λόγου.

Τροχαία ατυχήματα

«Οι άνθρωποι πάνω στο άλογο δείχνουν καλύτεροι απ’ ότι είναι. Οι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο δείχνουν χειρότεροι απ’ ότι είναι». Μαράια Μανς

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρώην ραλίστας Ιαβέρης τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν σκοτωθεί στην Ελλάδα 150.000 Έλληνες. Και δεν φταίει το ζαβό το ριζικό μας, ούτε ο Θεός που μας μισεί… κατά τον ποιητή. Πρώτος υπεύθυνος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και μετά έρχονται όλα τ’ άλλα. Τελευταία επισημαίνω ότι η αστυνομία του νησιού έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους με αποτέλεσμα οι δικυκλιστές να φορούν κράνος που όντως σώζει ζωές. Θέλω να πιστεύω ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και οι συστάσεις περισσότερες από τα πρόστιμα.

Τροχαία ατυχήματα (2)

Πριν αρκετά χρόνια είχα επισκεφθεί την Ισπανία. Σε μια ανάπαυλα για καφέ, στο Τολέδο νομίζω, ο ξεναγός μας προκάλεσε: «Αν δείτε δικυκλιστή χωρίς κράνος θα σας δώσω ένα χιλιάρικο (δραχμές)». Δεν είδαμε κανέναν και συνέχισε: «Αν πιάσουν οδηγό μοτοσυκλέτας ή μοτοσακό χωρίς κράνος του αφαιρούν την άδεια οδήγησης του βάζουν διοικητικό πρόστιμο και κρατούν το δίκυκλο μέχρι να λήξει η ποινή. Μετά τη λήξη του επιστρέφουν το δίκυκλο και την άδεια και του δίνουν δώρο ένα κράνος».

Πολιτικές σκέψεις

Ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα ηθικής, είναι σύστημα οικονομίας. Μεταξύ οικονομίας και ηθικής είναι η πολιτική. Προτιμώ στην κυβέρνηση έναν «καπιταλιστή» Μητσοτάκη που γνωρίζω πού σκοπεύει παρά έναν ερμαφρόδιτο πολιτικά Τσίπρα που ξεκίνησε από αριστερός ριζοσπάστης και μεταλλάχτηκε μετά την κωλοτούμπα σε υπηρέτη των καπιταλιστών.

Βέβαια ο καπιταλισμός στην Ευρώπη μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία το 1917 πήρε αρκετά στοιχεία του κοινωνικού κράτους και τα ενσωμάτωσε στο σύστημα του και εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις προβλέψεις των κομμουνιστών. Ο φυσιοδίφης Μέντελ σε μια πραγματεία περί των ζώων λέει: «Δεν επικρατούν στη φύση τα ισχυρότερα οργανικά των ζώων, αλλά αυτά που προσαρμόζονται στο περιβάλλον.»

Ο κομμουνισμός έμεινε άκαμπτος στις αρχές του γι’ αυτό κατέρρευσε στη μητρόπολή του. Παραμένει ως ορθόδοξος σε ορισμένα κράτη και συρρικνώνεται συνεχώς διότι δεν ελκύει όπως παλιά τη νεολαία.

Υδροδότηση του Παπάδου

Την τρέχουσα χρονιά οι βροχοπτώσεις στη Γέρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Παρ’ όλα αυτά το δίκτυο ύδρευσης μέσα στο χωριό του Παπάδου δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των δημοτών. Μ’ άλλα λόγια η πίεση του νερού είναι άτονη και στις παρυφές του χωριού, μερικές φορές, δεν φτάνει. Ακούστηκαν πολλές εκδοχές:

Α) Το δίκτυο είναι παλιό και έχει διαρροές.

Β) Έχουν δώσει αρκετές παροχές εκτός οικισμού σε στάβλους και κήπους.

Γ) Το κυριότερο, ολίγοι δημότες πληρώνουν τέλη ύδρευσης με αποτέλεσμα αυτοί που δεν πληρώνουν να το σπαταλούν χωρίς φειδώ στους κήπους και να το στερούν από τα σπίτια.

Το χειρότερο: Ουδείς απ’ τους δημοτικούς άρχοντες φροντίζει να ελέγξει τους υδρομετρητές και να εισπράξει τα χρωστούμενα. Και μένουν οι ελάχιστοι συνεπείς δημότες να εκπληρώνουν το καθήκον τους. Δήμαρχε Κύτελη θα επανέλθω επ’ αυτού.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey