Σταράτες κουβέντες

17/03/2016 - 14:05

Όταν ένας άνθρωπος ξεπεράσει τα ενενήντα χρόνια, τον ονομάζουμε «κορακοζώητο», επειδή το κοράκι είναι μεταξύ των πουλιών που ζει πολλά χρόνια.

Ζώα που ζουν πολλά χρόνια
Όταν ένας άνθρωπος ξεπεράσει τα ενενήντα χρόνια, τον ονομάζουμε «κορακοζώητο», επειδή το κοράκι είναι μεταξύ των πουλιών που ζει πολλά χρόνια. Όμως υπάρχουν ζώα που ξεπερνούν τα κοράκια στη μακροβιότητα. Για παράδειγμα, η χελώνα έχει σίγουρα ρεκόρ στη μακροβιότητα. Στα εκατό της χρόνια είναι ακόμα... νέα και μπορεί να ξεπεράσει και τα 300... χρόνια.
Μεταξύ των πουλιών, το ρεκόρ μακροβιότητας το κατέχει ο παπαγάλος με... 200 χρόνια ζωής. Τέλος, ο αλιγάτορας (αμερικανικός κροκόδειλος) φτάνει τα 250 χρόνια και, μεταξύ των ψαριών, ο κυπρίνος του γλυκού νερού μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια.

Ζώα μαραθωνοδρόμοι
Μερικά πουλιά μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με απευθείας πτήση, χωρίς ανεφοδιασμό... Τα γνωστά μας χελιδόνια, οι γερανοί, οι πελαργοί και σχεδόν όλα τα αποδημητικά πουλιά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Το ρεκόρ όμως κατέχουν τα άλμπατρος, τα οποία μπορούν να συνοδεύσουν επί έξι ημέρες ένα ταχύπλοο σκάφος χωρίς να ξεκουραστούν.
Το 1935 ένα ταχυδρομικό περιστέρι πέταξε από την Ολλανδία στο Βερολίνο, απόσταση 650 χιλιομέτρων, σε 7 ώρες και 30 λεπτά! Το «βροχοπούλι», επιστημονική ονομασία «χαραδριός», πετά κάθε χρόνο απ’ το Βερίγγειο Πορθμό ως τη Νυασαλάνδη της Αφρικής και καλύπτει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων χωρίς διακοπή.

«Όσο μπορείς»
Σήμερα αποφάσισα να ξεφύγω απ’ την καθημερινότητα και τις γελοιότητες της πολιτικής και να κινηθώ σε άλλες ατμόσφαιρες, που ίσως δεν ικανοποιούν κάποιους αναγνώστες της στήλης. Δυστυχώς, είμαι ερασιτέχνης της δημοσιογραφίας και δεν επιθυμώ να αρέσω σε όλους. Αυτό εξάλλου είναι ανέφικτο.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Έχει μεταφραστεί σε 72 γλώσσες. Τελευταία έγινε περισσότερο γνωστός όταν ο σύντροφος τής Ζακλίν Μπουβιέ-Κένεντι διάβασε την ημέρα της κηδείας της ένα ποίημά του. Αντλεί ιστορικό υλικό από την Ελληνιστική περίοδο της παρακμής, της οποίας ήταν βαθύς γνώστης.
Το ποίημα με τίτλο «Όσο μπορείς» το αφιερώνω στις Μαριάνθες του «Εμπρός» για πολλούς λόγους.
«Κι αν δεν μπορείς να κάμεις
την ζωήν σου όπως την θέλεις
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά και εκθέτοντάς την,
στων σχέσεων και των συναναστραφών
την καθημερινή ανοησία,
ώσπου να γίνει σαν μια ξένη φορτική».

Μέρες της εβδομάδας
Διαβάστε παρακάτω με ποιους θεούς είχαν συσχετίσει τις ημέρες της εβδομάδας οι πρόγονοί μας.
Κυριακή: ημέρα του Ήλιου
Δευτέρα: ημέρα του Φεγγαριού
Τρίτη: ημέρα του Άρη
Τετάρτη: ημέρα του Ερμή
Πέμπτη: ημέρα του Δία
Παρασκευή: ημέρα της Αφροδίτης
Σάββατο: ημέρα του Κρόνου

Βουητό στ’ αφτιά
Τη συνταγή από βότανα για τις εμβοές των αφτιών την επαναφέρω, γιατί τη ζήτησε ένας αναγνώστης. Αποτελείται από τα εξής: α) μαγνήσιο, β) βιταμίνη C, γ) ιχθυέλαια, δ) μπίλτεν, ε) βιταμίνη B.
Τις βιταμίνες μπορούμε να τις βρούμε στα φαρμακεία, αλλά μπορούμε να τις πάρουμε και από τρόφιμα. Π.χ. Τη βιταμίνη B από μαγιά μπύρας, βασιλικό πολτό, χοιρινό, τη βιταμίνη C από καρπό τριαντάφυλλου, μαύρες σταφίδες, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλια, το ιχθυέλαιο από μουρουνέλαιο, ψάρια χωρίς λέπια, το μαγνήσιο από φύλλα τσαγιού, γαρίφαλα, δάφνη, κουάκερ. Τέλος, το μαγνήσιο ενισχύει και τη μνήμη.
Επαναλαμβάνω ότι η χρήση των βοτάνων δεν αντικαθιστά ποτέ τη φαρμακευτική αγωγή που συνιστούν οι ιατροί.

Προς γενικό αστυνομικό διευθυντή Βορείου Αιγαίου
Καλώς ορίσατε, κ. Γενικέ Διευθυντά, στο νησί μας. Εύχομαι, όταν το εγκαταλείψετε, να είναι λόγω προαγωγής.
Έστειλα με συνημμένη επιστολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου σκέψεις και απόψεις που αφορούν το Σώμα της Αστυνομίας στο νησί. Παρακαλώ πολύ να τη διαβάσετε. Προκαταβολικά σάς κάνω γνωστό ότι η παραβατικότητα, στη γενική της μορφή, στο νησί μας μένει ατιμώρητη. Αυτά για την ώρα.

Το ύψος της βροχής
Είμαστε ακόμα στις 27 ίντσες βροχή στον Παπάδο. Περιμένουμε και άλλες ίντσες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey