Συνάντηση Περιφερειακής Επιτροπής με υπουργό Υγείας

Υπό κατάρρευση το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

06/03/2015 - 14:34

Κατάσταση κατάρρευσης στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) διαπίστωσαν τα μέλη της Διαπαραταξιακής Περιφερειακής Επιτροπής κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ.

Κατάσταση κατάρρευσης στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) διαπίστωσαν τα μέλη της Διαπαραταξιακής Περιφερειακής Επιτροπής κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ.

Ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ανάγκες σε υλικοτεχνικές υποδομές και αναλώσιμα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί σε μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νησί.

Η Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κατέγραψε τα προβλήματα και τις ελλείψεις και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει αντίστοιχες επισκέψεις σε άλλες δομές υγείας του νησιού, όπως το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας.

Η έκθεση που θα σχηματιστεί μετά από αυτές τις επισκέψεις και θα αποτυπώνει την κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στο νησί, θα παραδοθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν τα μέλη της Επιτροπής με τον υπουργό Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαρτίου.

Τις παλιές «καλές» εποχές τού ΙΚΑ νοσταλγούν προσωπικό και ασφαλισμένοι αντικρίζοντας τη σημερινή κατάσταση στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης.

Μπορεί ανέκαθεν το ΙΚΑ Μυτιλήνη να ήταν ένας φορέας με αρκετά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν αφάνταστα τους ασφαλισμένους, ακόμα και για τις πιο απλές ιατρικές πράξεις, πλην όμως υπήρχαν πάνω από 40 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και παρά την όποια ταλαιπωρία, υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης σχεδόν όλων των ασθενών ασφαλισμένων.

Αυτήν τη στιγμή και μετά τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τον παλιό τρόπο και της καθιέρωσης του καινούργιου, στο υποκατάστημα του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης υπάρχουν μόνο πέντε γιατροί τριών συνολικά ειδικοτήτων, για να καλύψουν τις ανάγκες εκατοντάδων ασφαλισμένων.

Παρά τις υποσχέσεις τής τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας διά στόματος του ίδιου του υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη, πως θα ενισχυθούν τα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η κατάσταση μέχρι και σήμερα παραμένει στην ουσία μη λειτουργική.

Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Γυναικολογίας και Μικροβιολογίας και άλλοι δύο γιατροί Γενικής Ιατρικής αποσπασμένοι από κέντρα υγείας και το Νοσοκομείο, είναι η συνολική δύναμη του ΠΕΔΥ ένα χρόνο μετά τον «ξαφνικό θάνατο» του τότε ΙΚΑ.

Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι αδύνατο να καλυφθούν και ουσιαστικά το μόνο που έχει τη δυνατότητα να κάνει από ιατρικής άποψης το ΠΕΔΥ, είναι να παραπέμπει για εξετάσεις τους ασφαλισμένους στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Στην Επιτροπή που επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΠΕΔΥ, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Στρατής Κύτελης, γιατρός και πρώην διευθυντής τού ΙΚΑ, ο οποίος σημείωσε: «Πραγματικά η κατάσταση είναι προβληματική. Χρειάζονται άμεσα να προχωρήσουν οι προγραμματισμένοι διορισμοί και αποσπάσεις προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Συζητήσαμε με το προσωπικό και καταγράψαμε τα προβλήματα που μας ανέφεραν και μόλις τελειώσουμε τον κύκλο των επισκέψεων και στις υπόλοιπες δομές υγείας, θα διαβιβάσουμε τη συνολική εικόνα στον υπουργό Υγείας μεταφέροντας και τα αιτήματα του προσωπικού».

Η περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με την παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», δήλωσε: «Η εικόνα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης είναι πραγματικά κατάσταση διάλυσης. Ελάχιστες ειδικότητες γιατρών είναι διαθέσιμες και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και υλικά.

Δυστυχώς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, έχουν αφήσει βαθιά τραύματα στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Η αποδιοργάνωση αυτή έχει επιπτώσεις και στο Νοσοκομείο, που δέχεται πλέον τον κύριο όγκο των ασθενών που θέλουν να εξεταστούν, αλλά και στα κέντρα υγείας, που διαθέτουν γιατρούς παρά τις δικές τους ελλείψεις, για να λειτουργεί υποτυπωδώς το ΠΕΔΥ».

Στην Περιφερειακή Διαπαραταξιακή Επιτροπή συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Προβέτζας.

Η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής πάρθηκε στη συνεδρίαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου και την πρόταση για τη σύστασή της είχε υποβάλει η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή», Αγλαΐα Κυρίτση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey