166 συμπολίτες μας ζήτησαν βοήθεια και την έλαβαν

«Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου» με το ΚΕΘΕΑ

27/06/2014 - 14:08

Ακόμα μία Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών εορτάστηκε χτες, με τη Συμβουλευτική Μονάδα Μυτιλήνης τού ΚΕΘΕΑ να οργανώνει δράση ενημέρωσης στο κέντρο της Ερμού.

Ακόμα μία Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών εορτάστηκε χτες, με τη Συμβουλευτική Μονάδα Μυτιλήνης τού ΚΕΘΕΑ να οργανώνει δράση ενημέρωσης στο κέντρο της Ερμού.

«Μπράβο» και συγχαρητήρια έδωσαν αρκετοί περαστικοί στα μέλη τού ΚΕΘΕΑ που ενημέρωναν τους πολίτες ενάντια στα ναρκωτικά.

«Μπράβο» και συγχαρητήρια, όμως, πρέπει να δοθούν και σε όλους εκείνους που από το Νοέμβριο του 2008, όταν - επιτέλους - άνοιξε η Μονάδα Συμβουλευτικής στη Μυτιλήνη, δε δίστασαν να ζητήσουν βοήθεια και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Σύνθημα του ΚΕΘΕΑ για τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα, «η δύναμη να αλλάζεις». Και όπως μας δήλωσε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ, Αθηνά Παραστατίδου, σε σχετική μας ερώτηση, τη δύναμη να αλλάξουν και το κουράγιο βρήκαν 166 συμπολίτες μας από το 2008, σύμφωνα με τον απολογισμό του ιδρύματος.

Τα στοιχεία αφορούν στη Λέσβο από το Νοέμβριο του 2008 έως και το 2013, αλλά συμπεριλαμβάνουν και πολίτες της Χίου από το 2012, όταν το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης «επεκτάθηκε» με παράρτημά του στο γειτονικό νησί. Και οι γονείς όμως χρηστών έδωσαν το παρών και απευθύνθηκαν στη Μονάδα Συμβουλευτικής, οπότε πρόκειται συνολικά για 336 άτομα.

Τρεις «απόφοιτοι»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο η Λέσβος μετρά τρεις «αποφοίτους». Οι «απόφοιτοι» αναδεικνύονται σε μια εσωτερική τελετή τού ΚΕΘΕΑ στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών από όλη την Ελλάδα, που βρήκαν τη δύναμη να αλλάξουν και ολοκληρώσουν την κοινωνική επανένταξη.

Το 70% των «αποφοίτων» έχει αποκατασταθεί επαγγελματικά και πρόκειται για τεράστιο ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το υψηλό ποσοστό ανεργίας που μαστίζει τη νεολαία. Επίσης κατά μεγαλύτερο ποσοστό, οι χρήστες που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ και ακολούθησαν προγράμματα θεραπείας έχουν ξεπεράσει το στάδιο «παραβατικότητας» και «έχουν απεμπλακεί από το νόμο», όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κ. Παραστατίδου.

Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω χρήσης ουσιών διώκονταν αρκετά συχνά και με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ και τη διαδικασία απεξάρτησης και επανένταξης, απαλλάχτηκαν από δικαστικές διώξεις.

Στη Μονάδα της Μυτιλήνης, άτομα που χρήζουν βοήθειας, αλλά και οι συγγενείς τους, μπορούν να επωφεληθούν της συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, ενώ μπορούν να λάβουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία τους, ακόμα και αν δεν μπορούν να μεταβούν στην Αθήνα για να ενταχθούν σε θεραπευτική κοινότητα.

«Το θέμα είναι η δύναμη να αλλάζεις. Να καταργήσουμε το μύθο που θέλει το χρήστη ως άτομο με ανίατη ασθένεια και να καταλάβουμε ότι αν το θέλει ο ίδιος, μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα», επισημαίνει η κ. Παραστατίδου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey