Για να μη φύγουν οι οδηγοί των ασθενοφόρων

Κατάληψη στο Κ.Υ. Άντισσας

04/12/2013 - 14:15

Το γραφείο της Διοικητικής Υπηρεσίας του Κέντρου Υγείας Άντισσας κατέλαβαν χτες το πρωί οι εκπρόσωποι των χωριών που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας, μετά το έγγραφο που έστειλε η 2η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου ζητώντας τα ακριβή στοιχεία των οδηγών και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.

Το γραφείο της Διοικητικής Υπηρεσίας του Κέντρου Υγείας Άντισσας κατέλαβαν χτες το πρωί οι εκπρόσωποι των χωριών που εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας, μετά το έγγραφο που έστειλε η 2η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου ζητώντας τα ακριβή στοιχεία των οδηγών και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων. Οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Ενότητας ισχυρίζονται ότι το έγγραφο δε στάλθηκε για συλλογή στατιστικών στοιχείων, αλλά ότι στόχος του υπουργού είναι να βγουν και άλλα άτομα σε διαθεσιμότητα/κινητικότητα.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν για το έγγραφο που έφτασε το πρωί της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Άντισσας. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το έγγραφο της 2ης ΔΥΠΕ ζητούσε από τους διευθυντές των Κ.Υ., εκτός από τα στοιχεία του πληρώματος των ασθενοφόρων για στατιστικούς λόγους, να τεκμηριώσουν με αποδείξεις αν το προσωπικό είναι απαραίτητο.

Το ίδιο βράδυ κιόλας, ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άντισσας, Κυριάκος Αμπατζής, ο οποίος έσπευσε να πληροφορήσει για το γεγονός τους προέδρους και τους εκπροσώπους από Σίγρι, Ερεσό, Μεσότοπο, Βατούσα, Πτερούντα και Χίδηρα.

Η κίνηση στην οποία προχώρησαν το πρωί της Τρίτης, ήταν αιφνιδιαστική, όπως είπε ο κ. Αμπατζής, ο οποίος τόνισε ότι έχουν υποψίες πως τα στοιχεία αυτά συλλέγονται για έναν και μόνο λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων. Παράλληλα, προσέθεσε ότι έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες πως για τους οδηγούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προβλέπεται η άμεση ένταξή τους στην κινητικότητα, καθώς η κεντρική απόφαση του Υπουργείου Υγείας είναι να ενισχυθεί ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και να μεταφερθούν εκεί όσοι οδηγοί από τη διαθεσιμότητα έχουν κριθεί ότι είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η υπηρεσία αυτή της Υγείας.

«Ο τελικός τους στόχος δεν είναι άλλος από το να μείνει το Κέντρο Υγείας Άντισσας, αλλά και όλα τα κέντρα υγείας του νησιού μας, χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων. Αυτό για μας τους κατοίκους των ορεινών χωριών της Λέσβου, σημαίνει ότι κόσμος θα πεθάνει», είπε ο κ. Αμπατζής και εξήγησε ότι χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων, η μεταφορά προς το Νοσοκομείο Μυτιλήνης θα γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για μια ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι το πλήρωμα των ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Άντισσας αποτελείται μόνο από τους τέσσερις οδηγούς, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί για να βγουν οι βάρδιες, ενώ τραυματιοφορείς δεν υπάρχουν.

Η κινητοποίηση
Η κατάληψη θα διαρκούσε έως και την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος απάντησης στο έγγραφο που έστειλε η 2η ΔΥΠΕ προς τις διευθύνσεις των νοσοκομείων, δηλαδή μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου. Η κινητοποίηση των εκπροσώπων, αλλά και κατοίκων της Άντισσας, γίνεται συμβολικά, καθώς σκοπός τους είναι να δείξουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν αμέτοχοι στις αλλαγές που γίνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, όπως είπαν στο «Ε» χαρακτηριστικά.

Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή αγώνα, η οποία πρόκειται να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους άλλων περιοχών του νησιού, ώστε να αποκτήσει παλλεσβιακό χαρακτήρα και να προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις.

 

Στα υπόλοιπα κέντρα υγείας

Παρόμοιου τύπου κινητοποίηση δεν υπήρξε στα υπόλοιπα Κ.Υ. του νησιού, σε Πολιχνίτο, Πλωμάρι και Καλλονή. Οι διευθυντές έστειλαν κανονικά τα στοιχεία στη Διοικητική τους Περιφέρεια. Η διευθύντρια του Κ.Υ. Πολιχνίτου, Χριστίνα Χριστοπούλου, στην απάντησή της επεσήμανε ότι οι τέσσερις οδηγοί δεν είναι αρκετοί και πως χρειάζονται και άλλο προσωπικό στις συγκεκριμένες θέσεις για να την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας. Και από την Καλλονή στάλθηκαν τα στοιχεία. Βέβαια, στην απάντησή του ο διευθυντής, Αλτζαϊούσι Νάιεφ, ανέφερε ότι οι πέντε οδηγοί δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και το ίδιο συνέβη και με το Πλωμάρι, το οποίο διαθέτει πέντε οδηγούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey