Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο και χωρίς ελλείψεις υλικών ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου

«Να λειτουργεί κανονικά»

26/11/2013 - 15:37

Ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο, με υλικά για να μπορούν να παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που το Κ.Υ. κλείσει, όπως σχεδιάζεται για κάποιες μονάδες υγείας, τότε η περιοχή αναμένεται να ερημώσει.

Ένα Κέντρο Υγείας πλήρως στελεχωμένο, με υλικά για να μπορούν να παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ζητούν οι κάτοικοι του Πολιχνίτου, ενώ επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που το Κ.Υ. κλείσει, όπως σχεδιάζεται για κάποιες μονάδες υγείας, τότε η περιοχή αναμένεται να ερημώσει.

«Τόσοι άνθρωποι είμαστε, δε μας σκέφτονται; Θα χαθούμε!», είπε η κ. Χαρίκλεια Γιανναρέλλη, από τον Πολιχνίτο, η οποία τόνισε ότι επισκέπτεται αρκετά συχνά τη μονάδα υγείας της περιοχής της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η ίδια εξηγεί ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινή της ζωή, αφού θα είναι αναγκασμένη να πηγαίνει αλλού για να γράφει φάρμακα ή να εξεταστεί σε περίπτωση που νιώσει αδιαθεσία.

«Η περιοχή μας έχει πολλούς ηλικιωμένους, που πηγαίνουν συχνά στο Κ.Υ.. Σε περίπτωση που κλείσει, αυτό θα έχει επιπτώσεις, καθώς δε θα μπορούν να μετακινηθούν εύκολα», είπε ο κ. Κώστας Νικέλλης από τη Βρίσα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα για να τα ξοδεύουν σε μετακινήσεις. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προσθέσει ότι η θέση του αγροτικού γιατρού στην περιοχή τους είναι κενή εδώ και καιρό.


Η κολώνα με εμφανή τα σημάδια της υγρασίας

«Θα ερημώσει»
«Ήδη κάποιοι παίρνουν κοντά τους τούς γονείς τους, στη Μυτιλήνη, στην Αθήνα, ή όπου κατοικούν, γνωρίζοντας ότι το Κ.Υ. παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις. Σκεφτείτε τι θα γίνει σε περίπτωση που το κλείσουν», είπε ο κ. Παναγιώτης Μαυρέλλης, τονίζοντας ότι ο πληθυσμός μιας περιοχής συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη και σωστή λειτουργία μονάδας υγείας, καθώς δημιουργείται ένα αίσθημα ασφάλειας.

«Με τη μικρή σύνταξη που παίρνω κάθε μήνα, πού θα πάω για να με δουν; Δε μου περισσεύουν λεφτά για να πηγαίνω στη Μυτιλήνη. Εδώ το προσωπικό κάθε φορά με εξυπηρετεί», είπε ο κ. Νεκτάριος Ζαβαλιάρης, χαρακτηρίζοντας δολοφόνους όσους σχεδιάζουν τέτοιου είδους μέτρα στο χώρο της Υγείας.

Ο κ. Νεκτάριος Ζαβαλιάρης

«Έχουν απομακρύνει από την περιοχή μας υπηρεσίες. Τώρα, άμα κλείσουν το Κ.Υ., θα είναι η τελειωτική καταστροφή για τον Πολιχνίτο, αλλά και για τα χωριά που εξυπηρετούνται από αυτό», είπε ο κ. Γιώργος Κατωτριώτης.

Όπως τόνισαν τόσο ο κ. Παναγιώτης Κεφάλας, όσο και ο κ. Ευστράτιος Σόμαλης, κανείς δε θέλει να κλείσει το Κ.Υ.. Επιθυμία όλων είναι να αναβαθμιστεί, να στελεχωθεί και να ‘ναι πλήρως εξοπλισμένο, γιατί διαφορετικά, χωρίς έμψυχο και άψυχο υλικό, δεν μπορεί να λειτουργήσει επί της ουσίας.

Ο κ. Κώστας Νικέλλης

Ωστόσο δεν έλειψαν και τα παράπονα από κατοίκους της περιοχής που είχαν να κάνουν με την εξυπηρέτησή τους, όπως παρατήρησαν στο «Ε» κάποιοι από τους κατοίκους.

Οι ελλείψεις…
Το Κ.Υ. Πολιχνίτου καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων από τα Βασιλικά, τη Βρίσα, τα Βατερά, το Σταυρό και το Λισβόρι. Βέβαια κάποιες φορές και οι κάτοικοι του Αμπελικού πηγαίνουν στο Κ.Υ. Πολιχνίτου για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι θέσεις των αγροτικών ιατρών που υπάρχουν στα περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται στο Κ.Υ. Πολιχνίτου, είναι όλες κενές. Μόνο οι θέσεις που υπάρχουν στη μονάδα είναι καλυμμένες. Για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, πηγαίνουν στον Πολιχνίτο γιατροί από το Κ.Υ. Καλλονής. Όσον αφορά στο υπόλοιπο προσωπικό, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένας παθολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παιδίατρος και δύο Γενικής Ιατρικής αντί τριών.

Ο κ. Παναγιώτης Κεφάλας

Κενή παραμένει η θέση του ακτινολόγου, ενώ ο μικροβιολόγος καλύπτει ενίοτε και τη θέση του φύλακα, καθώς στη μονάδα δεν υπάρχει ούτε ένας, μια και έχουν συνταξιοδοτηθεί όλοι. Τους φύλακες κάνουν κάποιες φορές και οι καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, από τα πέντε άτομα που φαίνεται ότι δουλεύουν, ουσιαστικά στο Κ.Υ. βρίσκονται μόνο δύο αυτό το διάστημα, αφού τα άλλα δύο έφυγαν με απόσπαση και το τρίτο λείπει με άδεια αυτή την περίοδο.

Θα πρέπει μεταξύ άλλων να σημειωθεί ότι και οι ελλείψεις υλικών είναι αρκετά σημαντικές, τόσο, που κάποιες φορές αποτελούν αιτία για να μη λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Όπως είναι φυσικό, όλες αυτές η ελλείψεις έχουν επίδραση στον κόσμο που θέλει να εξυπηρετηθεί και δεν μπορεί, γιατί δεν υπάρχουν υλικά και οι γιατροί δεν επαρκούν.

Ο κ. Ευστράτιος Σόμαλης

Όπως τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, Χριστίνα Χριστοπούλου, παρά τις εκκλήσεις της για να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους αγροτικούς ιατρούς, αποτέλεσμα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει.

Εικόνες ντροπής…
Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσει κάποιος περνώντας την είσοδο του Κέντρου Υγείας, είναι αυτή η κολώνα με φανερά τα σημάδια της υγρασίας - ή μάλλον θα πρέπει να πούμε ότι η κολώνα αυτή έχει «πιει» τόσο πολύ νερό, που χαρακτηρίζεται από τους εργαζομένους ως θαύμα το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταρρεύσει.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ηλεκτροπληξίας, αφού από τον τοίχο περνούν καλώδια, ενώ όταν βρέχει, ο τοίχος κυριολεκτικά στάζει, γι’ αυτό άλλωστε έχει τοποθετηθεί και λεκάνη εκεί, για να πέφτουν μέσα τα νερά της βροχής.

Ο κ. Παναγιώτης Μαυρέλλης

Βέβαια δεν είναι το μοναδικό σημείο όπου παρουσιάζονται προβλήματα υγρασίας. Σε όλο το κτήριο ανάλογα προβλήματα είναι έντονα, όπως και η μυρωδιά της μούχλας, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο κυρίως τις ζωές των εργαζομένων.

Το ασθενοφόρο…
Με τέσσερις οδηγούς ασθενοφόρων δεν μπορούν να βγουν όλες οι βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι το Κ.Υ. τις ώρες που δεν έχει οδηγούς, καλύπτεται από τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Όμως το γεγονός αυτό έχει και κάποιες επιπτώσεις, επιπτώσεις ως προς το χρόνο που πάει χαμένος όταν κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή.

Ο κ. Γιώργος Κατωτριώτης

Αυτό συμβαίνει γιατί σε περίπτωση που πάθει κάτι ένας κάτοικος των Βασιλικών, τότε θα πρέπει να περιμένει περίπου μία ώρα για να έρθει το ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη, να τον μεταφέρει στο Κ.Υ. για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και από κει, αν χρειαστεί, να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, για το οποίο θα χρειαστεί άλλη μία ώρα. Συμπερασματικά, δύο ώρες πάνε χαμένες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.

Ωστόσο, ως προς τη διακομιδή ασθενών δεν είναι μόνο ο αριθμός των οδηγών που χαρακτηρίζεται προβληματικός, είναι και το ίδιο το ασθενοφόρο τού Κ.Υ., το οποίο παρουσιάζει βλάβες και πηγαίνει αρκετά συχνά στο συνεργείο για να φτιαχτεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey