Οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου αγωνίζονται για τη λειτουργία του

«Όχι» στο κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Άντισσας

30/10/2013 - 15:55

Κάθετα αντίθετοι είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, αλλά και των γειτονικών περιοχών, στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Άντισσας.

Κάθετα αντίθετοι είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, αλλά και των γειτονικών περιοχών, στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Κέντρου Υγείας Άντισσας. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, θα μπουν σε κίνδυνο άνθρωποι, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που γλύτωσαν τη ζωή τους επειδή τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Κ.Υ. Άντισσας μέχρι να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Το Κέντρο Υγείας Άντισσας άνοιξε τις πόρτες του το 1986 και από τότε οι κάτοικοι της δυτικής Λέσβου εξυπηρετούνται καθημερινά εκεί όσον αφορά στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το ενδεχόμενο κλεισίματός του προκαλεί πανικό σε όλους, αφού όπως όλο λένε τίθενται άμεσα σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων.

«Θέλουν να μας πεθάνουν»
«Μέχρι να πάει κάποιος στη Μυτιλήνη, θα έχει πεθάνει, είναι 70 χιλιόμετρα από εδώ έως την πρωτεύουσα. Εμείς το έχουμε ζήσει, ξέρουμε πολλούς ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, που γλύτωσαν από το θάνατο επειδή υπάρχει εδώ το Κ.Υ. και οι γιατροί τούς φρόντισαν. Εάν το κλείσουν, είναι σα να μας καταδικάζουν σε θάνατο», είπε ο κ. Λουκής Λουκής, τονίζοντας ότι αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και των γειτονικών θα αντιδράσουν.

«Αντί να το κλείσουν, θα πρέπει να το αναβαθμίσουν και να φροντίσουν να καλύψουν όλες τις θέσεις που παραμένουν κενές, ειδικά εκείνες των αγροτικών γιατρών που η απουσία τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα», είπε η κ. Ελένη Πασλή, επισημαίνοντας ότι η ζωή τους θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν κλείσει το Κ.Υ. Άντισσας, ειδικά για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εύκολο να πάνε στην Καλλονή ή στη Μυτιλήνη για να εξυπηρετηθούν.

Ο κ. Λουκής Λουκής

«Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει αν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Πέτρος Τσουκαλάς, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Έχουν την εντύπωση ότι αν κάποιος πάθει κάτι στο Σίγρι, θα προλάβει να φτάσει στη Μυτιλήνη αν οι γιατροί εδώ δεν του δώσουν τις πρώτες βοήθειες; Θα πεθάνει στο δρόμο! Αυτό θα συμβεί!», δηλώνει αγανακτισμένος και προσθέτει ότι ήδη μαζεύονται υπογραφές από όλους όσοι εξυπηρετούνται από το Κ.Υ., για να μην κλείσει.


Η κ. Ελένη Πασλή

«Θα ερημώσει»
«Είναι σημαντικό για το χωριό μας - και όχι μόνο - η ύπαρξή του. Σε περίπτωση που μπει λουκέτο, θα δημιουργηθεί φόβος και ανασφάλεια σε πολλούς και δεν αποκλείεται σιγά - σιγά να σβήσουν τα χωριά της δυτικής Λέσβου, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Βικτώρια Πανταχού, ενώ προσέθεσε ότι η ύπαρξη του Κ.Υ. επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την τοπική οικονομία.

Η κ. Βικτώρια Πανταχού

Ανάλογη ήταν και η δήλωση της κ. Σούλας Ρουμελιώτη, που τόνισε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά θα σημαίνει ότι για να γράψει κάποιος φάρμακα ή να κάνει εξετάσεις, ή σε περίπτωση που πάθει κάτι, θα πρέπει να πάει έως την Καλλονή, που βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα μακριά, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά περισσότερα έξοδα για τον ασφαλισμένο.

Η κ. Σούλα Ρουμελιώτη

«Το Κέντρο Υγείας σώζει ζωές», τόνισε ο κ. Ιωάννης Βεϊλής, επισημαίνοντας ότι δε θα επιτρέψουν σε καμμία περίπτωση να καταδικαστούν οι κάτοικοι της περιοχής σε θάνατο με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Μανώλης Χαραλαμπάκης, ο οποίος είπε ότι όλοι θα ξεσηκωθούν σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν το Κ.Υ. Άντισσας.

Ο κ. Πέτρος Τσουκαλάς

Ο κ. Στρατής Στεριανός, κάτοικος της Τζίθρας, δε θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο κλεισίματος, γιατί οι συνέπειες στις ζωές πολλών ανθρώπων, ειδικά των ηλικιωμένων, θα είναι καταστροφικές. Ο κ. Αριστείδης Λεόντιος, που μένει για πολλά χρόνια στο ίδιο χωριό, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη υποστήριξε ότι όλα αυτά τα σχέδια έχουν ένα συγκεκριμένο στόχο, τη μείωση του ηλικιωμένου πληθυσμού. Συγκεκριμένα είπε: «Θέλουν να μας πεθάνουν για να μειωθεί ο αριθμός των συντάξεων. Αυτό θέλουν!»


Ο κ. Ιωάννης Βεΐλής

Στο Κέντρο Υγείας…
Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις κυρίως όσον αφορά στο προσωπικό.

Αναλυτικότερα, υπάρχουν μόνο τρεις αγροτικοί γιατροί από τους οκτώ που πρέπει να έχει, όπως είπε η αγροτική γιατρός Ιωάννα Πολυπαθέλλη, που υπηρετεί στο Κ.Υ. Άντισσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση των ασφαλισμένων στα χωριά όπου υπάρχουν κενά. Σε αυτά πηγαίνουν γιατροί μια φορά κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες, για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. Ο Βασίλης Βλάτσιος, αγροτικός γιατρός που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, βρισκόταν την Κυριακή στο Κ.Υ. Άντισσας. Το Κ.Υ. Καλλονής «δανείζει» αγροτικούς γιατρούς προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.

Ο κ. Μανώλης Χαραλαμπάκης

Ακόμη, δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος, και όσον αφορά στις θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής, είναι καλυμμένες οι τρεις από τις τέσσερις.

Βέβαια, εκτός από τους γιατρούς, κενά παρατηρούνται, όπως είχε πει ο διευθυντής τού Κ.Υ. Άντισσας, Στρατής Παυλής, και σε άλλες θέσεις προσωπικού που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τού Κ.Υ..

Ο κ. Στρατής Στεριανός

Σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, που είναι τέσσερις αντί για πέντε που προβλέπεται. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Παπαμιχαλάκης που κάνει τη δουλειά αυτή από τότε που άνοιξε το Κ.Υ., σπάνια ήταν καλυμμένες οι θέσεις όλων των οδηγών, συνήθως ήταν τέσσερις. Όπως όμως επισημαίνει, παλαιότερα πληρώνονταν για τις επιπλέον ώρες που δούλευαν προκειμένου να μην υπάρχει κενό. Ωστόσο τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και σε περίπτωση που δουλέψει πέραν του ωραρίου του, δεν πληρώνεται.

Ο κ. Αριστείδης Λεόντιος

Ακόμη, υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές αντί για πέντε, φύλακες μόνο δύο, ενώ δουλεύει μόνο μία καθαρίστρια με δίμηνη σύμβαση, όταν προβλέπονται δύο μόνιμες θέσεις για τις καθαρίστριες. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι βάρδιες των νοσηλευτών δεν καλύπτουν όλο το 24ωρο, οπότε οι γιατροί κάποιες φορές καλούνται να κάνουν τη δουλειά αυτή, όπως και τη δουλειά του φύλακα, κυρίως την ημέρα.

Ο κ. Βασίλης Βλάτσιος και η κ. Ιωάννα Πολυπαθέλλη

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό, με αφορμή το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται, τότε οι επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων θα είναι πολύ σοβαρές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey