Θ’ αυξηθούν τα κενά των αγροτικών γιατρών

Κόκκινος μήνας ο Μάιος

04/04/2013 - 14:33

Χτυπάει το καμπανάκι για τους αγροτικούς ιατρούς, καθώς οι ελλείψεις που σημειώνονται είναι αρκετά σημαντικές, ενώ αναμένεται τον επόμενο μήνα να γίνουν ακόμη εντονότερες.

Χτυπάει το καμπανάκι για τους αγροτικούς ιατρούς, καθώς οι ελλείψεις που σημειώνονται είναι αρκετά σημαντικές, ενώ αναμένεται τον επόμενο μήνα να γίνουν ακόμη εντονότερες.

Στο νησί, αυτήν τη στιγμή, από τις 43 οργανικές θέσεις, οι 11 είναι κενές και το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί το Μάιο, όταν θα φύγουν και άλλοι τρεις αγροτικοί γιατροί.

Όπως είπε ο εκτελών χρέη διοικητή και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, δόθηκε παράταση στις θητείες των αγροτικών ιατρών που έληγαν τον προηγούμενο μήνα, μετά από παράκληση της διοίκησης, καθώς δεν είχαν, και δεν έχουν ακόμη, καλυφθεί τα κενά που θα άφηναν πίσω τους.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις σε Άντισσα και μία σε Πολιχνίτο. Βέβαια, οι γιατροί λόγω υποχρεώσεων, δέχτηκαν να παραμείνουν, σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, για έναν μήνα ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του Μαΐου το πρόβλημα θα οξυνθεί και η μόνη προσωρινή λύση που μπορεί να δοθεί, είναι η αύξηση των εφημεριών ή αποσπάσεις του προσωπικού.

Όσον αφορά στις ελλείψεις, πρέπει να πούμε ότι στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου από τις δυο θέσεις, είναι κενή η μία. Στο Κάτω Τρίτος, ενώ είχε οριστεί ο γιατρός, με υπεύθυνη δήλωσή του αρνήθηκε να τη δεχτεί τελικά, επειδή είχε ανοίξει θέση της ειδικότητάς του. Στην Αγιάσο, από τις τρεις οργανικές θέσεις, οι δύο είναι κενές από το Φεβρουάριο, ενώ έχουν προκηρυχτεί από τις 18/10/2012. Να σημειωθεί ότι οι προκηρύξεις δημοσιοποιούνται πριν λήξουν οι θητείες των αγροτικών ιατρών. Στην περιοχή της Άντισσας υπάρχουν οκτώ οργανικές θέσεις. Από αυτές, οι τρεις αφορούν το Κέντρο Υγείας Άντισσας, όπου μία θέση είναι κενή και έχει επίσης προκηρυχθεί από τις 18/10/2012.

«Αγκάθι…»
«Αγκάθι» για την περιοχή της Καλλονής παραμένουν Άγρα και Ανεμότια, που κοντεύουν να κλείσουν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που έφυγαν οι τελευταίοι αγροτικοί ιατροί. Μάλιστα στην Άγρα οι κάτοικοι είχαν φτιάξει σπίτι για να φιλοξενείται ο γιατρός τους και να μην είναι αναγκασμένος να πληρώνει ενοίκια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στην Ανεμότια αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο εβδομάδες περίπου οι εργασίες που γίνονται σε κτήριο της Κοινότητας, για να στεγάσει τον αγροτικό ιατρό που θα καλύψει το κενό, ο οποίος μάλιστα όπως είπε η πρόεδρος του χωριού, Ευανθία Καφετζή, έχει βρεθεί. Βέβαια, ο αρμόδιος υπάλληλος του Νοσοκομείου για τα θέματα των αγροτικών ιατρών τόνισε ότι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από το Υπουργείο κάτι για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακόμη πρόβλημα παρουσιάζεται στις δύο θέσεις γιατρών που προβλέπονται για τα πλοία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια από και προς τη Λέσβο, ενώ στο Κέντρο Υγείας Καλλονής έχουμε έλλειψη ενός γιατρού. Στην Πέτρα γιατρός αναμένεται να πάει τις επόμενες εβδομάδες.

Στην περιοχή του Πολιχνίτου πρόβλημα σημειώνεται στη Βρίσα, όπου από τους δύο γιατρούς, έχει μείνει μόνο ένας.

Η αιτία..
Βασικός παράγοντας για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στις ακριτικές και κυρίως ορεινές περιοχές είναι ο οικονομικός, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν ο κ. Θεοδώρου και ο γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής.

«Μετά τις περικοπές στους μισθούς, λίγοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να έρθουν στο νησί για να κάνουν το αγροτικό τους, καθώς τα έξοδα είναι αυξημένα. Προτιμούν να φεύγουν στο εξωτερικό παρά να μένουν στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παυλής.

Η Πολιτεία, σε μία προσπάθεια να δελεάσει τους αγροτικούς ιατρούς, ζήτησε πληροφορίες για το ποιοι είναι εκείνοι οι οικισμοί στη Λέσβο όπου εκτός από αγροτικά ιατρεία έχουν και κατάλυμα για το γιατρό. Το στοιχείο αυτό θα συμπεριληφθεί στις προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey