Παρουσίαση του Προγράμματος Υγείας για τα νησιά, χθες, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς καμμία δέσμευση για την αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου

Μεγάλος ασθενής... το ΕΣΥ

24/01/2013 - 16:09

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες που έτρεφαν οι Λημνιοί για την αυτονομία του Νοσοκομείου του νησιού, μετά την παρουσίαση χθες το μεσημέρι, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νέου Προγράμματος Υγείας για τα νοσοκομεία του Αιγαίου, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέτζο.

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες που έτρεφαν οι Λημνιοί για την αυτονομία του Νοσοκομείου του νησιού, μετά την παρουσίαση χθες το μεσημέρι, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του νέου Προγράμματος Υγείας για τα νοσοκομεία του Αιγαίου, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέτζο. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός ούτε καν αναφέρθηκε στην περίπτωση της Λήμνου, ενώ όσοι πήραν το λόγο, μίλησαν για τη Λήμνο τονίζοντας τον «παράλογο σχεδιασμό», αλλά και τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια απόφαση για τους κατοίκους στα θέματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Στην ίδια συνεδρίαση, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, αποτυπώθηκαν ανάγλυφα απ’ τους εκπροσώπους των νησιών τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της ολοένα μεγαλύτερης υποβάθμισης του ΕΣΥ, δίχως όμως και να υπάρξει καμμία σαφής δέσμευση για την αντιμετώπισή τους.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχαν απ’ το Βόρειο Αιγαίο ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής και ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, αλλά και οι δήμαρχοι Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ.

Αγώνας έως το τέλος...
«Το θέμα της Λήμνου είναι προφανώς παράλογο και κανένας δε βρέθηκε να μην τονίσει ότι η περίπτωση της Λήμνου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθους απόφασης. Όμως περιμέναμε να ακούσουμε από τον ίδιο τον υπουργό το λάθος αυτό ότι θα διορθωθεί άμεσα, πράγμα που δεν έγινε», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι σε σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΥΠΕ, παρουσία του υπουργού Υγείας, θα επανεξεταστούν όλα τα προβλήματα των νησιών, κυρίως τα ζητήματα που προέκυψαν στους νέους οργανισμούς με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων - και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης -, και ότι θα προχωρήσουν σε συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με θέματα όπως αυτό των προσλήψεων για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Επιμένουμε, είμαστε πεισμένοι ότι παλεύουμε για το σωστό και θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο δήμαρχος Λήμνου, ενώ ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας, εκτός από τα θέματα των προσλήψεων, να προσφερθεί επιστημονική στήριξη και τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των έργων και των προμηθειών του Νοσοκομείου.

Σύσκεψη... προάγγελος
Εν τω μεταξύ, το αρνητικό κλίμα είχε διαφανεί από την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας και των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου της Λήμνου, Καίτη Τσούνη, και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου. Το θέμα της συγχώνευσης των δύο Νοσοκομείων τέθηκε από την κ. Τσούνη, η οποία απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, του είπε: «Μας απογοητεύσατε, κ. Υπουργέ», αναφερόμενη στις υποσχέσεις που είχαν δοθεί περί αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Λήμνου.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο το πρώτο εξάμηνο του 2013, όπου θα εξεταστούν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των δύο Νοσοκομείων και κυρίως θα επανεξεταστούν οι Οργανισμοί τους και ειδικότερα το θέμα της αποσύνδεσης.

Η κ. Τσούνη, μιλώντας στο «Ε», τόνισε: «Είναι ένα γκρίζο τοπίο, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουμε και περιμένουμε διευκρινίσεις ώστε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Αν δε συμβεί αυτό, θα έχουμε προβλήματα στη λειτουργία του.»


Κοινό αίτημα βουλευτών και αυτοδιοίκησης
Επειγόντως λύση για τη Λήμνο

Το θέμα του Νοσοκομείου της Λήμνου δεν τέθηκε μόνο από το δήμαρχο του νησιού, Αντώνη Χατζηδιαμαντή, αλλά απ’ το σύνολο των εκπροσώπων του Βορείου Αιγαίου. Ιεραρχώντας τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στο Βόρειο Αιγαίο, ο περιφερειάρχης με τη σειρά του προέταξε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τη διασύνδεση των Νοσοκομείων Λέσβου - Λήμνου και Σάμου - Ικαρίας, «όπου πλέον μία διοίκηση αποφασίζει για δύο νοσοκομεία, εξέλιξη που δημιουργεί δυσκολίες στο να υπάρχει καθημερινή εποπτεία και παρακολούθηση των καθημερινών περιστατικών».

Ο κ. Γιακαλής ειδικότερα στο θέμα της διασύνδεσης αντιπρότεινε πως θα ήταν ιδανικότερο το να προχωρήσει μία αδελφοποίηση των Νοσοκομείων της Λήμνου και της Ικαρίας με ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τα εν λόγω περιφερειακά Νοσοκομεία τόσο στην καθ’ αυτή λειτουργία τους όταν θα παρουσιάζονταν προβλήματα (π.χ. λόγω αδειών), όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστημονική υποστήριξή τους.

Παράλληλα, έθεσε υπόψη του υπουργού το γεγονός ότι τα νησιωτικά νοσοκομεία έχουν την ιδιαιτερότητα της καθημερινής εφημερίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται, λόγω της μεγάλης μείωσης του ενιαίου προγράμματος προμηθειών και της ημερήσιας δέσμευσης ποσού, σοβαρές ελλείψεις υλικών πρώτης ανάγκης, αλλά και μη αναπλήρωση του στελεχιακού δυναμικού τους, ιδιαίτερα του υψηλού επιπέδου, που σταδιακά ολοένα και μειώνεται.

Καμμία υποβάθμιση
Στο ζήτημα της διασύνδεσης του Νοσοκομείου Λήμνου με το Βοστάνειο αναφέρθηκε και ο Νίκος Σηφουνάκης, τονίζοντας ότι τόσο η διοικητική αυτοτέλεια, όσο και η αυτοτέλεια στην παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας, πρέπει να διατηρηθεί και στα δύο Νοσοκομεία, χωρίς καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ειδικοτήτων, που δε θα βοηθήσουν στην επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων.

Η Λήμνος, τόνισε ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ, έχει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, που με πολλή προσπάθεια, κόπο και χρόνο κατασκευάσθηκε την περίοδο 1996 - 2003, και μπορεί πράγματι στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων να υπάρξει ενιαίος-κοινός μηχανισμός στη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού. Ωστόσο, στα διοικητικά θέματα, όπως π.χ. η καλή συνεργασία και κάλυψη αναγκών των κέντρων υγείας Λέσβου από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ή η λειτουργία του Πολυϊατρείου Μούδρου από το Νοσοκομείου Λήμνου, η διατήρηση της αυτονομίας των δύο Νοσοκομείων είναι αναγκαία.

Όμως για την περίπτωση της Λήμνου μίλησε αναλυτικά και ο Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε προσφάτως στον Άγιο Ευστράτιο, καθώς έμεινε το νησί χωρίς γιατρό. «Παρουσιάστηκαν τα προβλήματα, προτάθηκαν λύσεις, από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπήρξε καμμία δέσμευση. Ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθούν πως η μνημονιακή πολιτική στο χώρο της Υγείας έχει θύματα και μεσοπρόθεσμα κανένα δημοσιονομικό όφελος», δήλωσε στο «Ε» ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ.

«Με 820 ευρώ το μήνα αντιμισθία, ποιος γιατρός θα έρθει στα νησιά, δηλαδή στη μη στεριά, για να βιώσει τον αποκλεισμό και τα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας;», αναρωτήθηκε στην παρέμβασή του ο Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος - όπως και το σύνολο των εκπροσώπων των νησιών - διεκτραγώδησε την υφιστάμενη κατάσταση, ασκώντας κριτική για την εγκατάλειψη της Υγείας, ενός τομέα ανάπτυξης που «νοσεί» βαριά στη νησιωτική χώρα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey