Ζητείται να χορηγούνται δωρεάν φάρμακα στα άτομα με αναπηρία

Ζήτημα ζωής ή θανάτου

30/05/2012 - 16:19

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, σχετικά με την απόφαση διακοπής της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, σχετικά με την απόφαση διακοπής της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ομοσπονδίας, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Οργανισμού, Γεράσιμο Βουδούρη, η απόφαση των φαρμακοποιών όλης της χώρας να σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, έρχεται να επιδεινώσει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία, καθώς οι ασφαλισμένοι που προμηθεύονται φάρμακα για χρόνιες ή πολύ σοβαρές παθήσεις, αδυνατούν να τα πληρώσουν λόγω του πολύ υψηλού τους κόστους.

Όπως τονίζεται, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους μετά τις περικοπές των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και την ανεργία, οδηγούν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή σε συνδυασμό με την πάθηση που αντιμετωπίζουν.

«… αν κάποιος χάσει τη ζωή του;»
Όπως σημειώνει στο «Ε» η Σοφία Μιχάλα, πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου, οι συνθήκες είναι δραματικά δύσκολες για ανθρώπους που εκτός από τα προβλήματα της υγείας τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας. «Άτομα που παίρνουν μια χρόνια φαρμακευτική αγωγή, ή έχουν καρδιολογικά ή ψυχολογικά προβλήματα, ή Σύνδρομο Down για παράδειγμα, λαμβάνουν μια πολύ ακριβή φαρμακευτική αγωγή και δεν μπορούν να την αγοράσουν με αυτές τις συνθήκες. Αν δεν παίρνουν τα φάρμακα συστηματικά, υπάρχει κίνδυνος υποτροπιασμού και εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, ενώ σε περίπτωση που σταματήσουν εντελώς την αγωγή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μέχρι και για τη ζωή κάποιου. Και τότε ποιος θα είναι υπεύθυνος για όλα αυτά;», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Μιχάλα.

Όλους τους εμπλεκομένους να πάρουν θέση καλεί η Ομοσπονδία, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους, και να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που υπάρχει, χορηγώντας δωρεάν φάρμακα στα άτομα με αναπηρία και τους χρονίως πάσχοντες, από τα φαρμακεία του Οργανισμού, προκειμένου να μη χρειαστεί να διακόψουν τη φαρμακευτική και θεραπευτική αγωγή θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. «Καλούμε όλους τους εμπλεκομένους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεση λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, προτού θρηνήσουμε θύματα, αφού η ζωή των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πασχόντων εξαρτάται από τη λήψη της θεραπευτικής και φαρμακευτικής τους αγωγής», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Ομοσπονδίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey