Έξι οργανώσεις για την «επέτειο» της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας

Από τη συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων Από τη συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων

Δύο χρόνια «ανθρωπιστικής τραγωδίας»

22/03/2018 - 18:49 Ενημερώθηκε 23/03/2018 - 18:56

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη κοινή Συνέντευξη Τύπου μη κυβερνητικών οργανώσεων με τίτλο: «Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: μια ανθρωπιστική τραγωδία για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο».

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ με συμμετέχοντες εκπροσώπους Πρεσβειών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων θεσμικών φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, τοποθετήθηκαν σχετικά με τις τρεις βασικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος -ανθρωπιστική, νομική, πολιτική- εκπρόσωποι και των διοργανωτριών οργανώσεων: SolidarityNow, Διεθνής Αμνηστίας - Ελληνικό Τμήμα,    Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Δίκτυο Melissa, Human Rights Watch.

Την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και συντονισμένης ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε η Τζένη Καβουνίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του SolidarityNow: «Και φέτος το χειμώνα διαπιστώσαμε την απουσία κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών πληθυσμών που βρίσκονται στα νησιά. Ενώ στους καταυλισμούς των νησιών επικρατούσαν άθλιες συνθήκες από το καλοκαίρι, με τους διαμένοντες να είναι πολλαπλάσιοι των θέσεων που προβλέπονται για κάθε δομή, η αποσυμφόρηση των νησιών άρχισε να γίνεται συστηματικά μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Τότε, μέσα στο Νοέμβρη, η κυβέρνηση ξεκίνησε να μετακινεί εσπευσμένα ανθρώπους στην ενδοχώρα, σε δομές φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν ή αναπροσαρμόστηκαν εκτάκτως, χωρίς κατάλληλο σχεδιασμό».

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Εύα Κοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα της οργάνωσης Human Rights Watch, ανέλυσαν την υφιστάμενη κατάσταση στα νησιά για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άρσης της πολιτικής γεωγραφικού περιορισμού.

Από την πλευρά της ιατρικής παρέμβασης, ο Αγάπιος Τερζίδης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσίασε το πρόγραμμα Philos «Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση» και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φορέας κατά την υλοποίησή του.

Οι νομικές προεκτάσεις και τα προβλήματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αναλύθηκαν από τον Βασίλη Παπαδόπουλο, Συντονιστή της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με παρουσίαση εκκρεμών προσφυγών σχετικά με το γεωγραφικό περιορισμό των νησιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey