Σημαντικότατες παρεμβάσεις σε Οβριόκαστρο, Αρχαίο Θέατρο και Επάνω Σκάλα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Τριανταφυλλίδης για την στελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων

31/01/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 01/02/2024 - 13:53

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, σε ότι έχει να κάνει με την στελέχωση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην διεκπεραίωση του όγκου των εργασιών των έργων, με ότι αυτό συνεπάγεται για μια υπηρεσία που το αποτύπωμά της συνηγορεί στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

«Δυστυχώς οι προσλήψεις από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ελάχιστες που γίνονται και είναι ένα σημείο το οποίο χρήζει μίας περαιτέρω επιμέλειας από την πολιτεία ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό, τόσο επιστημονικό όσο και τεχνικό» είπε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ε» ο κ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας ότι στο Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τη δεδομένη χρονική περίοδο υπάρχει μόνο μία αρχαιολόγος για όλο το Βορειοανατολικό Αιγαίο με ένα πολύ μεγάλο όγκο εργασιών, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έχει μείνει αυτή τη περίοδο χωρίς μηχανικό λόγω αναγκών που προέκυψαν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων.

Το τελευταίο διάστημα, όπως επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης, έχουν φύγει πολλά άτομα μετά από συνταξιοδότηση.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης

«Επομένως θεωρούμε ότι πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό κυρίως μηχανικούς, αρχαιολόγους & συντηρητές διότι το 2024 θα συνταξιοδοτηθούν πάρα πολλοί υπάλληλοί μας και αυτό ουσιαστικά είναι εις βάρος της υπηρεσίας, γιατί κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο με το υπάρχον προσωπικό. Δυστυχώς θα πρέπει και εμείς να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας λόγω έλλειψης προσωπικού και αυτό είναι ένα σημείο που νομίζω ότι η πολιτεία πρέπει να στραφεί και να το κοιτάξει με επιμέλεια».

Οι ανασκαφές στο Οβριόκαστο

Πανοραμική άποψη της χερσονήσου με το Οβριόκαστρο

Το 2023 στο Οβριόκαστρο ο στόχος ήταν στο να γίνει μία πλήρη απομάκρυνση όλων των πεσμένων λίθων. Όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε μία έκταση περίπου στα 6 στρέμματα απομακρύνθηκαν λίθοι και αρχίζουν πλέον και αποκαλύπτονται οι αρχαίοι δρόμοι - μεσαιωνική δρόμοι του Κάστρου και του οικισμού, όπως επίσης και πολλοί αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια που χρησιμοποιήθηκαν είτε για την αποθήκευση τροφών, κυρίως σιταριού, είτε επίσης για έλαο ή οίνο. «Να φανταστείτε ότι σε μία έκταση 4 στρεμμάτων έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 20 πιθεώνες δηλαδή οι αποθηκευτικοί χώροι που υπάρχουν στα σπίτια με ακέραια αγγεία - πιθάρια στη θέση τους τα οποία ουσιαστικά τα αποκαλύψαμε μόνο επιφανειακά για να μπορέσει να γίνει η ανασκαφική έρευνα την επόμενη χρονιά το 2024, δηλαδή φέτος». Στις διερευνητικές τομές που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαιώθηκε η πρωιμότερη χρονολόγηση της Αρχαίας Άντισσας στο τέλος της ύστερης μέσης εποχής του Χαλκού, δηλαδή η ζωή ξεκίνα στην Αρχαία Άντισσα στα προϊστορικά χρόνια -από το τέλος του 17ου αρχές 16ου αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 15ο αιώνα μ.Χ. όταν οι Οθωμανοί καταστρέφουν το κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, όπως επίσης και τα υπόλοιπα αλλά κάστρα του νησιού.

Οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο & την Επάνω Σκάλα

Άποψη του κοίλου του αρχαίου θεάτρου

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα της Αρχαίας Αρχιτεκτονικής & Ιστορίας του Πολυτεχνείο του Bari. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής διακεκριμένοι καθηγητές, πολύ εξειδικευμένοι στην αναστήλωση και στην αποκατάσταση, με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους έρχονται και φέτος -είναι γύρω στα 50 άτομα- όπου γίνεται η αρχιτεκτονική τεκμηρίωση της ανασκαφής που διενεργείται στη νότια πάροδο και στη σκηνή προκειμένου να συνταχθούν μελέτες ωρίμανσης, έτοιμες για την αποκατάσταση της Νότιας Παρόδου, η οποία αποκαθίσταται στο σύνολο της. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί για πρώτη φορά ο Μυτιληνιός και ο ξένος θα δει μία αρχαία πάροδο που σώζεται σε ύψος 20 μέτρα το οποίο δεν μπορείτε να το διανοηθείτε τώρα, γιατί όλοι οι πεσμένοι λιθόπλινθοι αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτοι στο χώρο, αλλά μέσω του προγράμματος αυτού μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε αρχιτεκτονική αποκατάσταση και αναστήλωση όλων των σωζόμενων τοιχοποιιών της νότιας παρόδου» επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο και το Ιερό της Νεμέσεως που έχει βρεθεί.

Στην δε περειοχή της Επάνω Σκάλας συνεχίζεται η αρχιτεκτονική μελέτη και τεκμηρίωση της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Στοάς και σε δύο χρόνια από φέτος αναμένεται να είναι έτοιμη η μελέτη ωρίμανσης για την αποκατάσταση της Ρωμαϊκής Φάσης της Στοάς, που βρίσκεται στο χώρο δίπλα στο κτίριο του, ΙΚΑ. «Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο γιατί θα σώζεται σε ύψος τουλάχιστον 12 μέτρων. Έχουμε πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και οι συνάδελφοι Ιταλοί αρχιτέκτονες μας επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να γίνει η αναστήλωση του μνημείου. Αυτό το μνημείο με κατάλληλο φωτισμό θα είναι ένα σήμα κατατεθέν για την είσοδο του βόρειου τμήματος της πόλης της Μυτιλήνης».

Και η συντήρηση του Αγ. Θεράποντος

Ολοκληρώνεται η συντήρηση της Βόρειας πλευράς του Αγίου Θεράποντα. Όπως τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης τα αετώματα του ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση διατήρησης. «Υπάρχουν πάνω λίθινοι άγγελοι με εξαιρετικά χρώματα σε πάρα πολύ κακή κατάσταση διατήρησης. Παλιότερα είχαν γίνει επεμβάσεις οι οποίες δεν είχαν ελεγχθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία. Γίνεται η συντήρηση των αγγέλων αυτών και είμαστε στη φάση επανατοποθέτησης τους στο αέτωμα, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η συντήρηση της εξωτερικής νότιας όψης του ναού, παράλληλα με την εργολαβία η οποία τρέχει από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης και η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των στεγών του ναού και του μολύβδινου κελύφους που και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό τεχνικό έργο, το οποίο θα δώσει και μία άλλη αίγλη στο ίδιο το μνημείο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey